Zasučite rukave i odvažite se na čišćenje lignji prema stručnim savjetima splitskog chefa Zdravka Perića te pripremite fine i nezaboravne morske specijalitete
Savjeti kuhara: Očistite lignje poput pravog profesionalca
Punjene, kuhane ili pečene, lignje su omiljene ljetne delicije, a kako ih pravilno očistiti, savjetuje Zdravko Perić, chef kuhinje splitskog hotela Le Meridien Lav.
- Lignju najprije treba oprati u komadu pa odvojiti glavu s krakovima od tijela. Time se povlači i probavni trakt, a ako želite iskoristiti tintu, povucite vrećicu s tintom i pazite da ostane u komadu - kaže Zdravko i dodaje:
Svježa lignja je čvrsta, staklenasta i gotovo ljepljiva, Zdravko Perić
- Poprečno presijecite glavu lignje ispod očiju tako da se krakovi u jednom komadu odvoje od glave, a s njih uklonite oči i zube. Odvojite iznutricu tako da povučete krakove i ‘istisnete kljun’. Odrežite krila od tijela lignje pa lagano odvojite opnu i ogulite. Na sredini tijela potražite kralježnicu i lagano je izvucite iz tijela lignje. Otvorite tijelo rezom i struganjem očistite unutrašnjost. Nakon čišćenja izrežite je na kolutiće. S unutarnje strane lagano zarežite u križ ili isijecite na rezance prema željama i receptu - zaključuje kuhar.
Lignje možete pržiti umiješane u brašno, kuhati u umaku ili poširati u ribljem temeljcu pazeći da se ne prekuhaju.
U videu pogledajte kako jednostavno i brzo očistiti lignje:
Punjene lignje
Sastojci: 800 g lignja, 200 g sira, 30 g pinjola, 2 češnja češnjaka, 3 žlice krušnih mrvica, žlica sjeckanog peršina, 100 g pršuta, sol, papar, maslinovo ulje, žličica mediteranskih začina, dl bijelog vina
Priprema: Očistite lignje, a krakove sitno narežite. Naribajte sir, nasjeckajte pinjole i pršut, protisnite češnjak te pomiješajte s krušnim mrvicama, krakovima lignji i peršinom. Sve dobro izmiješajte. Posolite, popaprite i dodajte žlicu ulja. Nadjenite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama. Pržite ih na maslinovu ulju sa svake strane po šest-osam minuta. Pospite ih mješavinom začina, zalijte vinom i kratko propirjajte.
Slasni nadjevi
Jednostavan i najčešći nadjev je onaj s krušnim mrvicama, krakovima, sjeckanim peršinom i češnjakom. Kako nadjev ne bi iscurio, prije pečenja zatvorite lignje čačkalicama ili koncem.