Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Savjeti kuhara: Očistite lignje poput pravog profesionalca

Savjeti kuhara: Očistite lignje poput pravog  profesionalca
6

Zasučite rukave i odvažite se na čišćenje lignji prema stručnim savjetima splitskog chefa Zdravka Perića te pripremite fine i nezaboravne morske specijalitete

VIDEO

Punjene, kuhane ili pečene, lignje su omiljene ljetne delicije, a kako ih pravilno očistiti, savjetuje Zdravko Perić, chef kuhinje splitskog hotela Le Meridien Lav.

- Lignju najprije treba oprati u komadu pa odvojiti glavu s krakovima od tijela. Time se povlači i probavni trakt, a ako želite iskoristiti tintu, povucite vrećicu s tintom i pazite da ostane u komadu - kaže Zdravko i dodaje:

Svježa lignja je čvrsta, staklenasta  i gotovo ljepljiva, Zdravko Perić

- Poprečno presijecite glavu lignje ispod očiju tako da se krakovi u jednom komadu odvoje od glave, a s njih uklonite oči i zube. Odvojite iznutricu tako da povučete krakove i ‘istisnete kljun’. Odrežite krila od tijela lignje pa lagano odvojite opnu i ogulite. Na sredini tijela potražite kralježnicu i lagano je izvucite iz tijela lignje. Otvorite tijelo rezom i struganjem očistite unutrašnjost. Nakon čišćenja izrežite je na kolutiće. S unutarnje strane lagano zarežite u križ ili isijecite na rezance prema željama i receptu - zaključuje kuhar.

Lignje možete pržiti umiješane u brašno, kuhati u umaku ili poširati u ribljem temeljcu pazeći da se ne prekuhaju.

U videu pogledajte kako jednostavno i brzo očistiti lignje:

VIDEO

Punjene lignje

Sastojci: 800 g lignja, 200 g sira, 30 g pinjola, 2 češnja češnjaka, 3 žlice krušnih mrvica, žlica sjeckanog peršina, 100 g pršuta, sol, papar, maslinovo ulje, žličica mediteranskih začina, dl bijelog vina

Priprema: Očistite lignje, a krakove sitno narežite. Naribajte sir, nasjeckajte pinjole i pršut, protisnite češnjak te pomiješajte s krušnim mrvicama, krakovima lignji i peršinom. Sve dobro izmiješajte. Posolite, popaprite i dodajte žlicu ulja. Nadjenite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama. Pržite ih na maslinovu ulju sa svake strane po šest-osam minuta. Pospite ih mješavinom začina, zalijte vinom i kratko propirjajte.

Slasni nadjevi

Jednostavan i najčešći nadjev je onaj s krušnim mrvicama, krakovima, sjeckanim peršinom i češnjakom. Kako nadjev ne bi iscurio, prije pečenja zatvorite lignje čačkalicama ili koncem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu
Srodna duša za svaki znak: Lav i Vaga su moćan par, a Djevica i Jarac nebeska kombinacija
ZAPISANO U ZVIJEZDAMA

Srodna duša za svaki znak: Lav i Vaga su moćan par, a Djevica i Jarac nebeska kombinacija

Ovan ima čak tri potencijalno savršena partnera za dugu i sretnu vezu, a slično je i kod Bika. No, ima onih kojima je samo jedan znak najbolji izbor za pravu ljubav punu razumijevanja i strasti