Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Savjeti nutricionista: Evo kako spriječiti blagdansko prejedanje

Savjeti nutricionista: Evo kako spriječiti blagdansko prejedanje

Umjerenost u jelu i pravilan raspored obroka omogućit će nam da zadržimo osjećaj zadovoljstva nakon jela, bez straha od suvišnih kilograma, rekla je nutricionistica Ćosić

VIDEO

Preobilno uživanje u blagdanskoj hrani iza sebe ostavlja samo umor, gubitak energije, probavne tegobe i višak kilograma. No sve se to može lako izbjeći ako pripazimo na izbor, pripremu i serviranje hrane. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za puricu 01:00

- Umjerenost u jelu i pravilan raspored obroka omogućit će nam da zadržimo osjećaj zadovoljstva nakon jela, bez straha od suvišnih kilograma - kaže nutricionistica dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić koja je za čitatelje 24sata izdvojila deset savjeta kako tijekom blagdana jesti slasno, a manje kalorično:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  1. Planirajte količinu hrane koju ćete pripremiti jer često pretjeramo iz straha da neće biti dovoljno za sve. Tako ćete uštedjeti novac te obitelji i prijateljima priuštiti kvalitetniji obrok bez prejedanja.
  2. Polovicu tanjura ispunite povrćem, 1/4 neka bude kvalitetno nemasno meso, a ostatak neka bude prilog (kuhani ili pečeni krumpir, mlinci).
  3. Uz blagdanski ručak servirajte raznolike salate jer raznoliko povrće dostupno je tijekom cijele godine. Kako biste izbjegli suvišno unošenje kalorija, teške umake za salatu zamijenite jednostavnim i zdravim maslinovim uljem i limunovim sokom te ih po želji začinite raznim začinima. Dodavanje raznih začina salatama i prilozima daje novu dimenziju te smanjuje potrebu za pretjeranim soljenjem.
  4. Mlada mesa, poput odojka i janjetine, te purice, patke ili guske neizostavni su dio svakog blagdanskog ručka. Iako su vrlo kvalitetnog nutritivnog sastava, možemo pripaziti na pripremu. Meso pecite na vrlo malo ulja jer će tijekom pečenja pustiti svoju masnoću. Birajte komade sa što manje masnoće te izbjegavajte primamljivu hrskavu kožicu jer se ispod nje kriju velike količine masti.
  5. Francusku salatu napravite s upola manje majoneze i kiselog vrhnja. Tako ćete znatno smanjiti broj kalorija, a zadržat ćete poznati okus koji možete nadograditi dodavanjem začina poput čilija koji će blagotvorno djelovati na vaš organizam. 
  6. Krumpire, mlince i ostale priloge skuhajte te ih kratko zapecite na malo ulja. Mlince možete začiniti maslinovim uljem i tako izbjeći masnoću od pečenke.
  7. Izbjegavajte posluživati kruh - uz sve priloge bit će potpuno suvišan.
  8. Pripremate li blagdansku večeru, prednost dajte kvalitetnim ribama, poput lososa, tune i bakalara, koje možete pripremiti ili kratkotrajnim pečenjem na malo ulja ili napraviti brudet. Izbjegavajte dodavanje suvišnih količina soli i visokokalorične umake te ih začinite preljevima od citrusnog voća, malo maslinova ulja i obilja začina.
  9. Deserti zaokružuju blagdanski ručak. Pecite kolače koji sadrže minimalne količine šećera i masnoća. Prednost dajte kolačima s voćem koje će prirodno zasladiti kolač, tijesta radite od cjelovitog brašna koje je bogato dijetalnim vlaknima, a mliječne čokolade i čokolade za kuhanje zamijenite tamnim čokoladama s visokim udjelom kakaa ili čistim kakao prahom koji obiluje kvalitetnim mikronutrijentima.
  10. Alkoholna pića pijte umjereno jer 1 gram čistog alkohola nosi čak 7 kilokalorija!

Kuglice od mrkve i jabuke

Sastojci: 3 jabuke, 3 mrkve, šalica mljevenih oraha

Priprema: Jabuke i mrkve dobro operite, ogulite i naribajte. U tavi na malo vode prodinstajte mrkvu i jabuku da sva voda ispari. Tako pripremljenu smjesu mrkve i jabuke stavite u posudu da se malo ohladi. Dodajte mljevene orahe i dobro sve izmiješajte. Uzimajte smjesu u količini 1 žlice i rukama oblikujte kuglice. Ohladite u hladnjaku i servirajte. 

Krumpir salata

Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera
Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera

Sastojci: 1 kg krumpira, 1 glavica luka, 2 žlice maslinova ulja, 1 žličica kurkume, malo čilija, malo aceta balsamica

Priprema: Skuhajte oguljeni krumpir pa pustite da se ohladi. Narežite ga na ploške i stavite u zdjelu. U posebnoj posudi dobro promiješajte maslinovo ulje, kurkumu i čili. Prelijte po krumpirima i promiješajte. Dodajte narezani luk i začinite acetom.

Šarena salata

Sastojci: 2-3 veće mrkve, pola glavice glavatog celera, 1 čašica kiselog vrhnja ili jogurta, malo svježeg peršina

Priprema: Mrkvu i celer dobro operite, ogulite i naribajte u posudu za salatu. Sitno nasjeckajte peršin te dodajte u naribanu mrkvu i celer. Dodajte kiselo vrhnje ili jogurt i sve dobro promiješajte. Začinite po želji i servirajte.

Aromatizirana palenta

Sastojci: 2 šalice palente, 2 režnja češnjaka, velika žlica maslaca, žličica suhog peršina/ružmarina

Priprema: U uzavreloj i posoljenoj vodi skuhajte palentu s omjerom 1 šalica palente naspram 3 šalice vode. Dok se palenta kuha, otopite u tavi maslac i na njega istisnite češnjak. Promiješajte i time polijte skuhanu palentu te sve dobro izmiješajte. Pospite peršinom ili ružmarinom i još jednom dobro promiješajte. Servirajte.

Čokoladne pahuljice

Vanilin kiflice naših baka: Bez njih su blagdani nezamislivi
Vanilin kiflice naših baka: Bez njih su blagdani nezamislivi

Sastojci: 250 g tamne čokolade, 3 bjelanjka, 1 1/2 šalice šećera u prahu, 1/2 šalice kakao praha, 1 žlica kukuruznog škroba, 1/4 žličice soli

Priprema: Otopite čokoladu pa ostavite da se ohladi. Istucite bjelanjke uz postupno dodavanje 1/2 šalice šećera u prahu. U drugoj zdjeli izmiješajte zajedno 1/2 šalice šećera u prahu, kakao u prahu, kukuruzni škrob i sol. Tu smjesu lagano umiksajte u smjesu bjelanjaka. Prethodno otopljenu čokoladu dodajte u dobivenu smjesu i dobro izmiksajte.

Ostavite da odstoji 5 minuta. Ostatak šećera u prahu stavite u čistu zdjelu. Žlicom uzimajte čokoladnu smjesu i napravite kuglicu koju ćete uvaljati u šećer u prahu. Kuglicu lagano pritisnite na papir za pečenje. Ponavljajte s ostatkom smjese slažući kekse na lim za pečenje. Pecite na 180°C dok se keksi ne raspuknu, oko 10 minuta. Ohladite desetak minuta pa poslužite.

Loše ugljikohidrate zamijenite dobrima 

Fotolia

Umjesto loših (bijela riža, tjestenina i brašno), neka vam na jelovniku budu namirnice bogate “dobrim”, složenim ugljikohidratima: tjestenina i peciva od integralnog brašna, zobena kaša, kukuruz, muesli, smeđa riža, leća i slatki krumpir.

Uz tehniku svjesnog jedenja do zadovoljstva

Primijenite načela tehnike svjesnog jedenja i jedite polako. Da bi signal o sitosti stigao iz probavnog trakta do mozga treba mu barem 15 minuta. Što brže jedete, to su veći izgledi da se nastavite pretrpavati hranom, jer mozak još nije shvatio da je želudac pun. Izbacite velike obroke s jelovnika. Jedite češće, ali manje.

To će obuzdavati glad i pomoći vam da se suzdržite od posezanja za hranom. Također, tako ćete tijelu pružiti energiju potrebnu za normalno funkcioniranje, savjetuju stručnjaci.

Ključ zdravog slavlja je u raznom povrću

Pripazite da vam ne ponestane povrća, kao što su kelj, brokula, špinat, šparoge, paprike i mrkve. Opskrbite se bjelančevinama iz krte piletine, puretine, tofua, seitana, graha, orašastih plodova, svježeg sira, namaza od kikirikija i maslaca od badema te pijte dovoljno vode. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...