Lifestyle

Komentari 13

Savjeti stručnjaka: Kako djeci objasniti, umiriti ih i uključiti

Savjeti stručnjaka: Kako djeci objasniti, umiriti ih i uključiti

Samoizolacija zahtijeva puno prilagodbe, a posebno s malom djecom, koja još ne razumiju zašto ne mogu u park, na druženje s prijateljima. Evo što roditelji moraju imati na umu da bi im to olakšali

Od ponedjeljka u Hrvatskoj neće raditi škole i vrtići i mnogi će se roditelji i djeca naći u situaciji da će na jednom novom emocionalnom ali i organizacionom nivou osjetiti trenutačnu društvenu krizu proizašlu širenjem COVID-19 virusa u Europi. Ovo je normalno i očekivano i trebat će koji dan da se svi prilagode novonastalim okolnostima.

O ovoj situaciji svakako je potrebno razgovarati s djecom svih uzrasta, ističu Sena Puhovski i Ivana Ćosić Pregrad za Zagrebačko psihološko društvo.

 Ponekad među roditeljima  možemo čuti stav da su djeca predškolske dobi premala da s njima razgovaramo 'jer ionako ništa ne razumiju', a za starije teenagere 'oni su veliki i onako sve znaju'. Potrebno je ipak, u krugu obitelji otvoriti razgovor o situaciji i pružiti djeci informacije, priliku za postavljanje pitanja kao i za podršku koju mogu pružiti primarno roditelji.

Objašnjenje je najvažnije

Djeci je potrebno objasniti zašto pojačano pazimo na higijenu, a ne samo nametnuti pravilo iz straha i panike a bez objašnjenja jer tada djeca zapamte paniku i strah, a ne i razlog, odnosno objašnjenje. Dakle potrebno je reći da postoji virus koji se zove COVID-19 koji se brzo širi zbog čega pokušavamo sve što možemo da ga u tome spriječimo. Kako znamo da se širi preko ruku, kašljanja i kihanja potrebno je posebno paziti na pranje ruku i način na koji kašljemo i kišemo. 

Primjerice, djeci predškolske dobi na konkretan način pokazati zašto je važno držati se higijenskih preporuka.      Primjerice staviti u prskalicu za vodu boju kako bi se pokazalo koliko daleko kapljice mogu ići, ruke posuti šljokicama i prvo probati oprati vodom, a zatim sapunom i vodom 20 sekundi pa će djeca vidjeti razliku

POGLEDAJTE VIDEO: 

No, ako imate malu djecu, njima nije lako objasniti zašto ne mogu izaći van, u park, ili pozvati prijatelje na druženje. To sigurno neće biti lako, no savjetnica za roditeljstvo Rachel Fitz-Desorgher, inače stručna suradnica u emisiji za bebe, kaže da je u tom slučaju djeci najvažnije osigurati - rutinu. 

Ne zaboravite na rutinu

- Stvorite nekakvu rutinu i držite je se što je više moguće. Djeci je to potrebno, jer ih to umiruje, kao i većinu odraslih, uostalom. Dakle: naviknite dijete na odlaske u krevet i ustajanje u isto vrijeme, kao i na obroke u određeno vrijeme i pobrinite se da se ta rutina održi. Ako je riječ o školarcu, pobrinite se da usvoji neko vrijeme za učenje te da ga se redovito drži. 

- Iskoristite vrijeme koje provodite zajedno kod kuće da ga uključite u neke svakodnevne obaveze. Čak i djeca predškolske dobi mogu, na primjer, pomoći u prikupljanju rublja koje treba oprati, ili u tome da ga slože nakon što se osušilo. Dijete predškolske dobi može vam pomoći oko čišćenja salate, postaviti tanjure ili pomesti mrvice nakon obroka i slično. Tako ćete izbjeći to da većinu vremena gubi pred televizorom.

Vrlo je važno djeci na pravi način objasniti što se događa, kako bi mogli razumjeti koliko su stvari ozbiljne i zašto ste ostali kod kuće. 

- Iskreno objasnite djetetu to zašto ste kod kuće. Odgovarajte na pitanja što jednostavnije i razumljivije djetetu, bez previše dramatiziranja. Nemojte skrivati svoju anksioznost, jer djeca to osjećaju. Ako osjetite da je dijete zabrinuto, prihvatite to kao normalno i pokušajte ga utješiti.

Recite mu da se i vi bojite, najviše zato što je riječ o novoj bolesti kod koje još ima nepoznanica, no - zagrlite dijete i recite mu da ste uvjereni da će biti sve u redu zato što se zajedno pridržavate pravila - savjetuje stručnjakinja. 

- Kad jednom podijelite teške osjećaje, kao što su briga i strah u ovom slučaju, oni pomalo gube snagu i lakše nam se nositi s njima - dodaje.     

Dogovorite se kako će im izgledati dani kad ne idu u školu

Ovo su savjeti ZGPD-a

Izbjegavajte pretjeranu izloženost medijima

 

 

Najčitaniji članci