Lifestyle

Komentari 5

Savjeti za najbolji seks: Budite otvoreni, 'igrajte' se riječima ...

Savjeti za najbolji seks: Budite otvoreni, 'igrajte' se riječima ...

Iskrena i direktna komunikacija je ključna za bolji seks. Pritom se ne misli nužno na 'dirty talk'. Najvažnije je otvoreno komunicirati. Recite partneru što vam se sviđa, a što ne volite

Ako želite fantastičan seks s vašim partnerom - on se mora temeljiti na odabiru pravog vremena, na dobroj komunikaciji, percepciji signala te spontanosti, ističe dr. Bea Jaffrey, klinička psihologinja. 

No, ako se pitate kako obogatiti vaš intiman odnos i što biste trebali napraviti kako bi vaš seksualni život bio kvalitetan i prepun užitka, Jaffrey i švicarska psihijatrica Mary Jo Rapini, ponudile su odlične savjete za Marie Claire.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Budite iskreni 

Iskrena i direktna komunikacija, prema mnogim istraživanjima, je ključna za bolji seks. Pritom ne mislimo nužno na 'dirty talk'. Najvažnije je otvoreno komunicirati. Recite partneru što vam se sviđa, a što ne volite. Ovakav način ponašanja za vas i vašeg partnera može biti poučno i korisno iskustvo. Ako rade nešto što vam se sviđa, recite im to. A ako je s druge strane riječ o nečem što vam ne odgovara, upozorite ih i odvedite u nekom drugom smjeru u kojem želite. Želite isprobati novu pozu? Predložite jednu. Ako je istodobni orgazam vaš cilj i blizu ste vrhunca, izrazite to.

2. Pružite mu samopouzdanje

U jednoj studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Sex Research, iz 2016. istraživači su analizirali odgovore 39.000 heteroseksualnih parova koji su bili u braku ili su živjeli više od tri godine zajedno. Veću razinu seksualnog zadovoljstva pokazuju parovi koji su otkrili da su jedno drugom davali pozitivne potvrde tijekom seksa i bili otvoreni i za one neugodne trenutke tijekom seksa kada bi se primjerice šalili o njima i nastavili dalje s činom. Ovakav opušten i ugodan pristup seksu je ključan, kaže dr. Jaffrey.

- Ne shvaćajte život previše ozbiljno. Sretni parovi zajedno se smiju - ističe dr Bea.

3. Budite spontani

Ako ste zapali u monotoniju, i stalno ponavljate istu staru rutinu tijekom čina, čak i sjajan seks možete time vremenom narušiti.

- Isprobajte nešto novo što biste htjeli, nešto što ste vidjeli, o čemu ste čitali, nešto što ste oduvijek zamišljali i željeli. Dražite partnera, opustite se, budite odvažni u krevetu, sve će to pomoći ubiti rutinu - savjetuje Lodro Rinzler.

Dr. Jaffrey također preporučuje da mijenjate vrijeme i mjesto, kako biste izbjegli osjećaj seksa po rasporedu, jednom tjedno. 

- Isprobajte seks na nekim novim mjestima. Uradite to možda u autu ili na kuhinjskim pultu. Ili što mislite o zadnjem redu u kinu? Ali, budite oprezni, jer seks na javnim mjestima je ilegalan. Igrajte uloge, kupajte se zajedno... Budite inventivni, zabavljajte se - predlaže.

Dugoročna želja i strast grade se na temelju novina. U suprotnom će se erotska energija prirodno raspršiti za većinu parova. Isprobavanje novih stvari ključ je za zadržavanje vatre i zdrave veze.

4. Predigra počinje prije

 Uspostavljanje raspoloženja za seks je od vitalnog značaja pogotovo za žene. Predigra treba započeti mnogo prije nego što seks uopće počne, ističu stručnjaci.

- Ovdje mislim na mentalnu predigru koja se događa danima unaprijed, a ne ona koju imate neposredno prije seksa. Uvijek budite pažljivi prema partneru. Male geste i komentari važni su za dobro raspoloženje za seks - kaže. Također preporučuje održavanje seksi komunikacije tijekom dana putem poruka, poziva ili e-maila.

5. Provedite kvalitetno vrijeme i sami

Za dobar seks potrebno je znati što volite u krevetu. Jedini način da u potpunosti shvatite svoj potencijal i ono što vas zadovoljava je masturbiranje i istraživanje vašeg tijela. Masturbacija je zdrav oblik samoistraživanja i trebaju je prakticirati svi ljudi, pa i oni u vezama. Studije pokazuju da samozadovoljavanje ne čini da želite seks manje, već upravo suprotno.

Provedite najmanje dva dana u tjednu uživajući u vlastitom tijelu - to će poboljšati vaš seksualni život. Vaš partner nije čitač misli, jer kad točno znate kako volite da vas se dodiruje, možete bolje prenijeti svoje želje partneru.

6. Orgazam prije penetracije

Važno je da ste potpuno uzbuđeni prije bilo kakve penetracije. Kad se uzbudi, vagina se širi i vlaži, što pomaže cjelokupnom seksu i penetraciji da postane ugodna, a ne bolna ili nelagodna. Pružajte adekvatnu pažnju i vrijeme klitorisu. Doživite orgazam prije penetracije.

Žene najčešće doživljavaju orgazam oralnim seksom, dodirivanjem rukom ili seksualnom igračkom. Zadovoljite se na taj način. A ako doživite još koji orgazam kasnije, još bolje, zar ne?

7.  Proširite vokabular

Važnost 'seksi drskosti' u razgovoru je ogromna, a doista čini veliku razliku u rasplamsavanju i oživljavanju strasti. Međutim, ovo nije baš posve lako za one sramežljivije. Kako bi to savladali, nabavite seksi literaturu koja će vas inspirirati i dati vam ideje. Vježbajte i sami ovo za vrijeme masturbacije, a na kraju upotrijebite 'dirty talk' na partneru te promatrajte njegovo oduševljenje.

8. Igrajte se s igračkama 

Način na koji parovi u dugogodišnjim vezama mogu definitivno začiniti stvari su seksi igračke i nova seksualna iskustva. Bilo da je riječ o vibratorima, povezima, kuglicama, lubrikantima... Napravite atmosferu kako najviše volite, primjerice korištenjem glazbe, a masažu učinite dijelom svojem seksualne rutine i zaigrajte se.

 

9. Kvaliteta, ne kvantiteta

Ne postoji prava količina seksa koje bi se trebali pridržavati. To je samo još jedan mit. Sve dok ste oboje zadovoljni, odlično vam ide. Ne postoji jedno zlatno pravilo. A i neka istraživanja su pokazala da više seksa ne znači nužno i bolji seks te da se najsretniji parovi seksaju jednom tjedno.

10. Budite empatični

Važnost empatije je često podcijenjena kada je u pitanju seks. Empatija je briga i razumijevanje osjećaja druge osobe, a to je u seksu nevjerojatno važno. Kada osjetite da se vaš partner brine o vašem užitku, više ćete se htjeti seksati s njim. Pogrešno je u seks unositi previše ega, jer niti jedan odličan seks nije sebičan, odnosno onaj u kojem je uživao samo jedan partner. Stoga, fokusirajte se na sve one pozitivne emocije prije, kao i za vrijeme seksa - o tome koliko ga/nju volite, koliko vas privlači, koliko je pažljiv i slične osjećaje.

Najčitaniji članci