Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Savjeti za roditelje: Evo kako sve zabaviti djecu u izolaciji...

Zbog korona virusa ne rade škole kao ni vrtići. Mnogi roditelji rade od doma, a uz posao trebaju nekako zabaviti i djecu. Ovo su neke aktivnosti koje djeca mogu sama raditi i neke u kojima i roditelji mogu sudjelovat

Foto: Instagram
0 komentara

Stručnjaci, blogeri, kreativne majke i očevi na društvenim mrežama su podijelili svoje savjete o tome kako zabaviti djecu tijekom samoizolacije.

Evo nekih savjeta:

Izradite kreativni sat

Kreativna majka i blogerica Kirsty na Instagramu je podijelila ideju za stvaranje ovog dnevnog kalendara kako bi lakše organizirali vaš dan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kristy (@today.our.children)

Sat je napravljen od kartona, a podijeljen je u segmente koji pokrivaju vrijeme, dan u tjednu i doba dana iako to možete izmijeniti kako vi želite. Na sat zatim pričvrstite štipaljke koje možete bojati i označite ih zadatcima, vremenskim uvjetima ili danima u tjednu. Ne samo da se zajedno možete zabaviti s djecom dizajnirajući sat, već roditelji pomaže da vizualno predoče dnevne aktivnosti svojoj djeci.

 Pridružite se internetskoj dječjoj zabavi

Tvrtka za dječje zabave 'Captain Fantastic' pokrenula je seriju internetskih predavanja, zabava i predstava za djecu u kojima će djeca i njihovi roditelji moći uživati. Na svojoj Facebook grupi Captain Fantastic Children's Entertainment izvještavaju o pripremljenom rasporedu. 

Bit će tu dosta interaktivnih aktivnosti koji će uključivati puno magije, glazbe, plesa, kvizova, pjevanja, dječjih pjesmica, fitnesa, meditacije, lutkarstva, joge, učenje engleskog  i dramskih igara.

Virtualni muzeji

Mnogi muzeji, umjetničke galerije i javni prostori zatvorili su svoja vrata, ali su na drugi način omogućili da ih posjetite.

SVE ĆE PROĆI Psihologinja savjetuje: Saberite se ljudi! 14 dana nije 14 godina

Zahvaljujući Googleovoj platformi Arts & Culture možete virtualno vidjeti kako izgledaju mnogi muzeji i galerije pa tako možete vidjeti kako izgleda Britanski muzej u Londonu, Van Goghov muzej u Amsterdamu i Guggenheim u New Yorku.

Učite uz pomoć intereneta

Murray Morrison, vodeći stručnjak za obrazovanje i osnivač mrežne stranice za učenje Tassomai,  rekao je za Femail da postoji bezbroj besplatnih internetskih stranica koji pomažu djeci da uče od kuće.

- Najpouzdaniji, najkvalitetniji i najkonzistentniji obrazovni sadržaj u javnoj domeni je onaj koji pruža BBC. Njihov obrazovni program i sadržaji dostupni su putem iPlayera i vjerojatno će biti najvrjedniji resurs za roditelje tijekom ovog teškog razdoblja - rekao je.

Gledajte dokumentarce 

Dr. Amanda Gummer, osnivačica 'Vodiča za dobru igru' i stručnjakinja za dječju psihologiju, rekla je da su dokumentarni filmovi poput 'Plavog planeta' ili 'Stargazinga' sjajni za obiteljsko gledanje jer mogu potaknuti zajedničke razgovore pa i obiteljske projekte.

Budite kreativni uz 30-dnevni Lego izazov

Spriječite djeci da im postane dosadno uz 30-dnevni Lego izazov koji kruži društvenim mrežama. Svaki dan djeci možete postaviti neki izazov od gradnje kuće ili dizajniranja nove svemirske rakete. Tako će djeca svoje stare igračke gledati na novi način i više će razmišljati. Osim toga, ova igra će vam pružiti i nekoliko minuta mira i tišine.

Podsjetite djecu na bojanke i blokove za crtanje

Dr Gummer je rekla da crtanje može biti izvrstan način da okupirate djecu osobito ako radite od doma.Osim toga, crtanje potiče kreativnost.

- Moja preporuka je da svakom djetetu date knjigu za crtanje i da ih potičete svaki dan da crtaju. To pomaže da postanu kreativniji oda razviju vještine crtanja - rekla je Anne Marie O'Leary,glavna urednica web stranice 'NetMums'.

Zaronite pod more uz pomoć akvarij kamere

Akvariji širom svijeta nude live stream tako da iz udobnosti svog doma sa svojom djecom  možete zaroniti  pod more. Jedan od tih akvarija je i akvarij Shedd u Chicagu koji je podijelio videozapise svojih pingvina.

SKLONITE (PRE)OSOBNE PREDMETE Na ove stvari treba paziti ako imate video sastanke od doma

Vježbajte s Joe Wicksom

Joe Wicks svakodnevno objavljuje vježbe putem interneta, a tjelovježba je preporučiva i u samoizolaciji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Joe Wicks (@thebodycoach)

- Za vježbanje kod kuće postoje odlični joga satovi na YouTubu i Vimeu gdje čak i početnici mogu napraviti neka istezanja, a joga je odlična za opuštanje i djeci dobro dođe kao predah od školskih obaveza - rekao  je Murray.

Za više informacija o svakodnevnim lekcijama vježbanja koje drži Joe Wicks posjetite njegov Instagram profil.

Naučite kako bojati nokte napravljene od kartona

Kako bi potaknuli kreativnost kod djece možete im napraviti ruku od kartona i reći im da s lakom oboje nokte. Prije toga zaštitite stol tako da ispod kartona stavite novine. Ako nemate karton uvijek  možete iskoristiti kutiju od žitarica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Life with Ziva (@prudentmomlife)

Napravite 'trgovinu'

Jedna kreativna majka na svom Instagram profilu je podijelila ovu pametnu ideju gdje je svojoj djeci napravila 'trgovinu'. Njena djeca svaki dan govore koju grickalicu ili slatkiš bi htjeli 'kupiti'. Ona je rekla da im svaki dan da 1 funtu (oko 8 kuna) koju mogu potrošiti na ukusne poslastice koje se nalaze u njihovom kuhinjskom ormariću. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jen (@cuppycake191106)

To ih ne samo da podučava o novcu i potrošnji, već također pomaže ograničiti broj poslastica koje jedu.

Posadite kućni vrt

Iskoristite priliku i zajedno posadite neko voće, povrće, biljke i cvijeće.

- Sve su to sjajne mogućnosti za učenja matematičkih vještina, brojanja, oblika, veličine, volumena itd. - nevjerojatno je što možete sve naučiti kada su u pitanju razne posude, zemlja, sjemenke i voda, a za nekoliko tjedana ili mjeseci ćete vidjeti plodove svog rada - rekla je Angela.

Uočavajte znakove proljeća

Bez obzira gledate li kroz prozor ili imate dovoljno sreće da imate vrt za istraživanje, izazovite svoju djecu da otkriju prve znakove proljeća koje mogu uočiti vani. To je nešto što svakodnevno možete raditi.

VRIJEME KORONE Heroji u doba korone: Pomažu baš tamo gdje je najpotrebnije

Istražite svemir s NASA-om

NASA-ina web stranica prepuna je besplatnih aktivnosti i radnih listova za djecu koju zanima svemir. 

Za obitelji s mlađom djecom postoje i bezbroj besplatnih slika svemira koji su prepuni oblika i boja koje ih mogu stimulirati bar na trenutak, prenosi Daily Mail

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message