Ljeto s Podravkom: Današnja preporuka je bogati doručak s kranjskim kobasicama i sa slanutkom te lagani ljetni ručak Sunčani mini zalogaji na fingerfood način
Savršeni spoj: Mini zalogaji i ukusne kobasice sa slanutkom
Kranjske kobasice sa slanutkom
Jednostavno/20 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 2 žlice SMS ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 80 g luka, 1 češanj češnjaka, prstohvat sušenog timijana, 350 g Kranjskih kobasica Podravka, 400 g slanutka iz limenke, sok, papar, 1 žlica svježe nasjeckanog peršina
Priprema:
U tavu na zagrijano ulje stavite fino nasjeckani luk, popecite ga dok ne postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak, timijan i na kockice narezane kobasice. Sve kratko popecite da kobasice dobiju boju, dodajte slanutak i još sve zajedno kratko propirjajte. Maknite s vatre, po potrebi posolite, popaprite i umiješajte svježe nasjeckani peršin.
Savjet: Ako jelo pripremate sa suhim slanutkom (uzmite oko 170 g), kuhajte ga u malo vode s dodatkom lovora, klinčića i cimeta.
Sunčani mini zalogaji
Srednje zahtjevno/50 minuta/za 6 osoba
Sastojci: Tijesto: 270 g Oštrog brašna Podravka, 130 g maslaca, 2 žlice kiselog vrhnja, 1/2 žličice soli
Nadjev: 2 EVA Tuna fileti u maslinovom ulju (2X115g), 3 mlada luka (oko 80 g), 1 jaje, 200 ml slatkog vrhnja, 1 žličica Vegete bilje mediterana mix, 80 g ementalera, 30 g ribanca
Priprema:
Tijesto: U posudu električnom miješalicom dobro promiješajte brašno i hladni maslac narezan na manje komade. Kada se maslac u potpunosti razmrvi i smjesa postane grudičasta, dodajte sol, kiselo vrhnje i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Po potrebi domijesite rukama. Pripremljeno tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i tanko razvaljajte. Okruglim kalupom za rezanje (oko 9 cm) izrežite 24 oblika. Uzmite 2 kalupa za pečenje muffina i u svaku rupu po jedan oblik i lagano utisnite.
Nadjev: Mladi luk očistite, operite i narežite na tanke kolutiće i pomiješajte s tunom, naribanim ementalerom i ravnomjerno rasporedite po oblicima tijesta u kalupima. Jaja razmutite, pomiješajte sa slatkim vrhnjem, Vegetom i žlicom rasporedite po nadjevu. Na kraju posipajte s naribanim parmezanom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 25 minuta. Poslužite uz bogatu ljetnu salatu od rajčica, krastavca, luka, graha i kukuruza šećerca.
Savjet: Mladi luk možete zamijeniti porilukom ili šparogama.
Savjet nutricioniste:
Današnja preporuka je bogati doručak i lagani ručak na fingerfood način za ljetne vrućine. Od davnina prisutna mahunarka Mediteranu, slanutak, visokovrijedna je namirnica za ljudsku prehranu. Predstavlja važan izvor bjelančevina koje povećavaju apsorpciju željeza i kalcija. Poboljšava rad slezene i djeluje diuretički. Izvrstan je izvor mangana, minerala koji sudjeluje u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata te sudjeluje u sintezi masnih kiselina, neophodnih za održavanje zdravog živčanog sustava i važnih u procesu proizvodnje kolesterola za stvaranje hormona. Mangan je ključni sastojak enzima koji u mitohondrijima štiti od štetnog djelovanja radikala tijekom dobivanja energije.
Pomaže tijelu da iskoristi nekoliko ključnih nutrijenata, kao što su, primjerice, biotin, tiamin, askorbinska kiselina i kolin. Održava čvrstoću i zdravlje kostiju, normalnu razinu krvnog tlaka i potiče optimalni rad štitne žlijezde. Nenametljivi slanutak iskombinirajte s kranjskom kobasicom i mediteranskim začinima, a za ručak uživajte u sunčanim zalogajima s mirisom Mediterana uz bogatu, šaroliku ljetnu salatu.