Lifestyle

Komentari 1

Savršeno pečena purica: Držite je u malo slanoj vodi i utrljajte maslac pod kožu - za sočnost

Savršeno pečena purica: Držite je u malo slanoj vodi i utrljajte maslac pod kožu - za sočnost

Uvijek birajte svježe meso. Tijekom zamrzavanja kristali leda koji se pojavljuju oštećuju mišiće mesa te se uslijed pečenja može početi raspadati. Zamrznuto meso također pušta više tekućine

Vrijeme pečenja

O tome koliko dugo peći našu puricu, ovisi njezina težina. Ako purica ima oko dva i pol kilograma peče se oko dva i pol sata. Otprilike vrijeme pečenja iznosi jedan sat po jednog kilogramu mesa. Nemojte je peći na previsokoj temperaturi, idealna je ona od 170 stupnjeva. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Svježa purica

Uvijek birajte svježe meso. Tijekom zamrzavanja kristali leda koji se pojavljuju oštećuju mišiće mesa te se uslijed pečenja može početi raspadati. Zamrznuto meso također pušta više tekućine od onog svježeg, što vodi suhoći jela na kraju. 

Bolje dvije, nego jedna

Ne bojte se viška u ovo doba godine. Uvijek se može pojaviti koji gost više pa ako se bojite da jedna veća purica neće biti dovoljna, uvijek izaberite dvije manje. Manje meso je lakše i ravnomjernije ispeći od većih komada. Također, izborom manjih komada mesa, smanjit ćete i vrijeme provedeno u kuhinji, pečenje će biti prije završeno.

Postupak soljenja

Ako želite da vaša purica bude sočnija i ukusnija, držite je malo u slanoj vodi. To će je učiniti slasnijom izvana, ali i iznutra. Rastopite dvije čaše soli u 38 litara vode u koju ćete uroniti svoju puricu. Ostavite je 12 h do 24 sata da odstoji u tako pripremljenoj tekućini. Rezultat će biti slasniji obrok od uobičajenog. 

Maslac 

Omekšajte malo maslaca i utrljajte ga ispod kože vaše purice. Tako osiguravate mesu dovoljno ukusne masnoće. Maslac će se otapati i upijati u puricu zbog čega će ona izbjeći suhoću i dobiti ljepši okus na kraju. Možete se poigrati maslacem po želji, i koristiti onaj aromatizirani, sa začinskim biljem ako ga više volite od onog klasičnog.

Pazite na vezanje

Purici nemojte noge jako i čvrsto vezati jer tako produžavate vrijeme pečenja. Batak i nadbatak mogu ostati nedovoljno pečeni dok se prsa previše mogu ispeći. Ako ste se već odlučiti za vezivanje onda ne radite to čvrsto, vežite ih labavo.

Okrenite je

Na početku pečenja, otprilike prvih sat vremena okrenite puricu na prsa i postavite je na rešetku iznad protvana u koju je namjeravate nastaviti peći. Nakon toga, stavite je u protvan na leđa i nastavite s pečenjem. Ovaj način pripremanja dati će mesu sočniju notu.

Ne pecite prebrzo i prejako

Najbolje je nabaviti termometar poput pravih profesionalaca i ubosti ga u najdeblji dio bedara purice. Pritom ne smijete dodirivati kost. Tako ćete imati informaciju o tome kolika je temperatura pečenja iznutra, a idealna je oko 80 stupnjeva. 

Ne režite odmah

Ostavite je 20 minuta nakon pečenja, a prije rezanja. Njezina visoka temperatura pomaže joj zadržati sokove, zato je dobro slijediti ovo pravilo i ostaviti je da stoji 20 minuta prije nego krenete s rezanjem kako bi se sokovi rasporedili unutar cijelog komada mesa. 

Najčitaniji članci