Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sedam pohvala koje vaše dijete treba čuti zbog samopouzdanja

Sedam pohvala koje vaše dijete treba čuti zbog samopouzdanja

Ono što roditelji mogu učiniti s realnim pohvalama ima ogroman utjecaj na dječje samopouzdanje koje se gradi od najranije dobi, a nedostatak takvih komplimenata uzrokuje probleme koji su puno teži u starijoj dobi

VIDEO

Nema savršenog roditelja, niti savršenog djeteta, no dijete koje je svjesno svojih mogućnosti i ima vjere u njih te svoje sposobnosti u budućnosti ima veće šanse biti zadovoljno i ispunjeno u odrasloj dobi.

Riječi imaju veliku moć, no treba biti oprezan i ponajprije realan te iskren - jer izgovaranje praznih fraza nema ni približan efekt kao istinske pohvale.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

01:19

Pohvala malo dijete može izgraditi ili uništiti 

Kada izrazite svoje odobravanje djetetu i kažete "izvrsno!" vaše dijete razumije po tonu vašeg glasa ili po vašim riječima da ga odobravate. Bez obzira na to je li dijete staro tjedan ili mjesec dana, godinu ili deset godina, dijete reagira na odobravanje. 

1. Odličan posao!

Nakon što vaše dijete dobije peticu u školi, medalju na natjecanju ili neko slično ostvarenje, možda će vam biti teško obuzdati oduševljenje govoreći mu 'tako si nevjerojatno pametan!, 'fantastičan si' i slično. No upotreba snažnih pridjeva zapravo može imati negativan učinak na djecu, kaže klinički psiholog kaže Nicholas Westers. 

- Za djecu s niskim samopouzdanjem takve izjave donose pritisak izvrsnosti u sljedećim situacijama te mogu početi izbjegavati zadatke koji im se čine prezahtjevnima - kaže on.

Zbog toga je najbolje usmjeriti se na konkretnu stvar koju hvalite, odnosno dati kompliment za učinjeno, primjerice s 'bravo, odlično si to napravio/la'.

Stručnjaci: Udaranje djeteta naučit će ga da udara druge
Stručnjaci: Udaranje djeteta naučit će ga da udara druge

2. Stvarno si dao/dala sve od sebe

Ti si najbolji, najpametniji, najljepši - primjeri su prenapuhanih komplimenata koji nisu dobri, bili da ih govorite djetetu koje je nesigurno ili pak previše sigurno u sebe. Njihova je poruka u konačnici 'vrijedim ako ispunim očekivanja'. Puno je bolje pohvaliti sam proces, primjerice 'vidim koliko se trudiš' jer se time daje zasluga djetetu, no i ne postavljaju nerealna očekivanja, piše Readers's Digest.

3. Trebaš biti ponosan/a na sebe

- Postoji razlika između toga da nekome kažete da je napravio dobar posao i kažete nekome da je genij - kaže psihologinja Saba Harouni Lurie.

Prema njoj, ovo je najbolja vrsta pohvale jer potiče osjećaj samovrijednosti kod djeteta, ne stvara mu lažnu sliku i potiče ga da se uvijek trudi, bez obzira što rezultat tog truda ne ovisi samo o njemu, jer je to situacija s kojom će se često susresti u životu.

4. Pomažeš mi u kući

Možda vam kći pomaže u pražnjenju perilice, ili sin s usisavanjem - no ponekad je važno biti kreativan s pohvalama koje djeluju motivirajuće.

Ovakvi komplimenti osnažuju osjećaj djeteta da je dio zajednice, potiču ga da to čini i dalje te stvaraju osjećaj da je rad u kući i njegova odgovornost.

5. Pohvalite poslušnost i poštovanje

Lako je upasti u situaciju u kojoj primjećujemo samo loše ponašanje naše djece. Umjesto da očekujete neposlušnost i nepoštovanje, potrudite se primijetiti ono što vaša djeca dobro rade.

Naučite dijete kako se nositi s uspjehom, ali i s neuspjehom
Naučite dijete kako se nositi s uspjehom, ali i s neuspjehom

6. Uvažite i male korake prema dugoročnom cilju

Primijetite svaki napredak prema konačnom cilju, jer će djetetu biti važno što cijenite i sam proces, a ne isključivo konačni rezultat. Djetetu će to održati entuzijazam i volju da nastavi.

7. Pohvalite i njihove prijatelje

Ovo napravite samo kada možete biti potpuno iskreni. U svakom slučaju, dijete će biti zadovoljno ukoliko iskažete povjerenje u njegov odabir prijatelja i ljudi s kojima provodi slobodno vrijeme. Ne ustručavajte se istaknuti prijatelje za koje mislite da pozitivno utječu na vaše dijete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise