Lifestyle

Komentari 2

Sedam prednosti bijelog čaja za zdravlje: Dobar za kosti, jetru...

Sedam prednosti bijelog čaja za zdravlje: Dobar za kosti, jetru...

Bijeli čaj nudi nevjerojatne zdravstvene koristi. Aktivni je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda i koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini za razne tegobe. Donosimo sedam zdravstvenih pogodnosti bijelog čaja

Antibakterijska svojstva

Bijeli čaj sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu u zaštiti kože od mikroba i drugih bakterija. Konzumiranje bijelog čaja pomaže u zaštiti tijela od infekcija koje uzrokuju mikroorganizmi i bakterije. Također, pruža olakšanje kod prehlade i gripe. Čak se i različiti proizvodi poput sapuna za ruke izrađuju uz korištenje bijelog čaja kao glavnog sastojka.

Antioksidans

Bijeli čaj bogat je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu nanijeti puno štete tijelu i vašem DNK.

Dobar za kosti i zube

Studije su pokazale da konzumenti bijelog čaja imaju bolju čvrstoću i gustoću kostiju. Bijeli čaj sadrži i flavonoide, tanine i polifenole koji pomažu u inhibiranju rasta različitih bakterija koje uzrokuju stvaranje plakova. Spoj fluorida u bijelom čaju može također biti učinkovit u smanjenju zubnog karijesa ili propadanju zuba i usne šupljine.

Poboljšava krvni pritisak i kolesterol

Istraživanja su pokazala da bijeli čaj može pomoći u razrjeđivanju krvi i poboljšanju stanja arterija. Također pomaže u očuvanju zdravih i jakih krvnih žila, što znači da može smanjiti visoki krvni tlak.

Gubitak težine

Studije dokazuju da konzumiranje bijelog čaja može pomoći u sprečavanju adipogeneze, procesa stvaranja masnih stanica i može kontrolirati životni ciklus tih masnih stanica nazvanih adipociti.

Smanjuje rizik od raka

Studije su pokazale da je bijeli čaj potencijalno kemopreventivno sredstvo protiv raka, a njegov ekstrakt može izazvati staničnu smrt u karcinomu pluća. Također ima antimutagena svojstva. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila antikancerogena svojstva bijelog čaja za druge vrste raka.

Štiti jetru

Bijeli čaj sadrži antioksidans katehin koji štiti jetru. Bolest jetre rezultat je oksidativnog stresa, a bijeli čaj pomaže održavanju jetre u dobroj formi, piše 1MillionHealthTips.

Najčitaniji članci