Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sedam razlika između muških i ženskih beba: Plač, razgovor...

Sedam razlika između muških i ženskih beba: Plač, razgovor...
7

Curice mnogo ranije nauče čitati ljude i izražavati vlastite osjećaje, i jako su dobre u tome. Dječaci s druge strane, naravno, osjećaju sve te stvari, ali nećete moći često vidjeti te emocije na njihovim licima

VIDEO

Razna istraživanja uočila su sedam razlika između muških i ženskih beba. Mnogi roditelji primjećuju razlike u ponašanju dječaka i djevojčica. Na primjer, neki vjeruju da djevojčice brže uče govoriti i da su empatičnije od dječaka. Drugi kažu da su dječaci osjetljiviji i da im treba više pažnje. Naravno, većina tih uvjerenja temelji se na vlastitim iskustvima ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tetovaža VIDEO

Što istraživači kažu o tome:

1. Socijalne vještine

Djevojčice su osjetljivije i emotivno izraženije od dječaka. Mogu bolje pročitati emocije kod ljudi i bolje osjećaju što se događa u obitelji. Studije pokazuju da su djevojčice više zainteresirane za čitanje lica, dok su dječaci više zainteresirani za fizičke pokrete. Djevojke mnogo ranije nauče čitati ljude i izražavati vlastite osjećaje, i jako su dobre u tome. Dječaci s druge strane, naravno, osjećaju sve te stvari, ali nećete moći često vidjeti te emocije i na njihovim licima. Oni su prostodušniji i pokušavaju sakriti svoje osjećaje od drugih.

2. Igračke

U stvarnosti, bebe ne razlikuju igračke za dječake i djevojčice. Istraživanja pokazuju da i dječaci vole lutke, što je sasvim normalno. Djevojčice se također rado igraju s igračkama poput kamiončića i slično. Njihove igre i aktivnosti mogu se mijenjati ovisno o dobi, ali ne nužno i prema spolu.

Otkrila trik kako da se beba ne budi kada ju stavite u krevetić
Otkrila trik kako da se beba ne budi kada ju stavite u krevetić

Također, preferencije im se mogu promijeniti zbog pritisaka društva, njihovih vršnjaka i specifičnog marketinga. Igra zauzima središnju ulogu u razvoju djeteta. Omogućuje im vježbanje različitih uloga, doživljavanje brojnih emocija i isprobavanje novih stvari.

3. Razgovor

Neki istraživači su otkrili da je veća vjerojatnost da će dječaci kasnije progovoriti nego djevojčice. Djevojke često imaju bogatiji vokabular i vrlo rano zavole duge razgovore. To je zato što su jednostavno bolje razvile one dijelove mozga koji su odgovorni za govor, stoga pokazuju nešto bolje rezultate u ranim komunikacijskim vještinama. No, spol može objasniti samo mali dio razlika u dječjim verbalnim vještinama; kritičnije stvari su socioekonomski čimbenici i prilike - oni također utječu na to koliko će djeca brzo govoriti i koliki će im biti vokabular.

4. Tjelesna aktivnost

Dječaci su aktivniji; i prije rođenja. Stoga ih njihove majke ranije 'osjete', u trbuhu, posebice kada im se nešto ne sviđa. Ovu aktivnost zadržavaju i nakon rođenja. Istraživači su otkrili da ćete dječake vjerojatnije vidjeti kako trče, skaču, penju se na drveće i igraju loptu na otvorenom, dok su djevojke sklonije mirnijim igrama i radije se zabavljaju kod kuće. Međutim, uvijek je dobro uključiti svu djecu u različite tjelesne aktivnosti, kako u zatvorenom tako i na otvorenom, prenosi Bright Side

Zašto bebe na svijet dolaze najčešće noću? Jedan od razloga bi mogli biti i naši predci
Zašto bebe na svijet dolaze najčešće noću? Jedan od razloga bi mogli biti i naši predci

5. Korištenje toaleta

Dok većina djevojčica počinje učiti koristiti toalet u dobi od 22 do 30 mjeseci, dječacima će možda trebati od 3 mjeseca do godinu dana duže. U prosjeku, djevojčice obično ovu praksu mogu savladati do 33 mjeseca, a dječacima je potrebno i do 37 mjeseci. Stoga budite spremni da će faza pelena trajati dulje ako imate dječaka, a prije završiti ako odgajate djevojčicu.

6. Plakanje i cviljenje

Naravno, sve bebe plaču. Ali u dobi od 6 mjeseci, dječaci plaču više nego djevojčice. S 12 mjeseci pokazuju i jaču reakciju na negativne probleme. Oni su obično raspoloženiji i zahtijevaju više pažnje. To se često objašnjava činjenicom da imaju snažniji istraživački instinkt i vjerojatnije je da će upasti u situacije koje mogu dovesti do boli i frustracije. Uzmimo, na primjer, ozlijeđeno koljeno ili nešto slično, dječaci će se ozlijediti češće nego djevojčice.

7. Jake emocije

Dečki su emotivniji i strastveniji u igrama od djevojčica. Vole pobjeđivati, strah i opasnost ih jednostavno uzbuđuju. Mnogi znanstvenici se slažu da testosteron igra ključnu ulogu u ovom ponašanju. Djevojčice su manje agresivne i društveno sposobnije od dječaka, također izražavanje njihovih emocija može biti jače u prisutnosti vršnjaka, roditelja ili drugih odraslih osoba. 

Zagađenje zraka i okoliša moglo bi utjecati na spol bebe
Zagađenje zraka i okoliša moglo bi utjecati na spol bebe
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro