Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Seksolozi je ne mogu dokučiti, a čini se da je posve van kontrole: Zašto žudimo za nepoznatim?

Seksolozi je ne mogu dokučiti, a čini se da je posve van kontrole: Zašto žudimo za nepoznatim?

Erotska želja nema poredak i posebnu hijerarhiju. Ponekad poželite ljude kojima nije mjesto u vašoj svakodnevici ili čak pojedince koje ste tek upoznali, bez ikakvog opravdanog razloga

VIDEO

Seksualna želja, poznata i kao erotska želja, jedan je od najzanimljivijih koncepata na polju seksologije, znanosti koja se bavi proučavanjem spolova i svega što je s njima povezano. Erotska želja je pojam koji je zapravo teško definirati, opisati i izmjeriti, kažu stručnjaci, što ga u isto vrijeme čini jednim od najintrigantnijih, najintenzivnijih i najljepših u životu svakog pojedinca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Omiljena poza otkriva kakav ste par 00:42

Erotska želja povezana je s našom intimnošću, to se događa u dubini naših duša i nitko ne može upravljati time. U svijetu erotskih želja nema ograničenja ni pravila što ovaj koncept čini jednim od najčišćih i najljepših demonstracija ljudske slobode, smatraju seksolozi. Mnogi od njih istražuju taj pojam i pokušavaju ga ukalupiti u neke nama poznate okvire, ali nije lako. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Psihologija povezuje seksualnu želju s tri glavne razine fokusa - emocijama, mislima i ponašanjem, jer je toliko složena da ju je nemoguće svrstati u samo jednu kategoriju. 

Vodite ljubav polako i odgodite vrhunac više puta - to rezultira nevjerojatno jakim orgazmom
Vodite ljubav polako i odgodite vrhunac više puta - to rezultira nevjerojatno jakim orgazmom

Želja nije isključivo emocija, kažu psiholozi. Razlog tome je to što se emocionalno stanje može mijenjati kroz kognitivno restrukturiranje i promjenu ponašanja. Ali to nije slučaj s erotskom željom jer ima nepromjenjiv karakter koji sprečava da je se označi kao emociju.

Seksualna terapeutkinja Helen Singer Kaplan dala je vrlo važan doprinos proučavanju ove tematike. Doktorirala je psihologiju i uvela koncept erotske želje u poznati 'Masters i Johnsonov model ljudskog spolnog odgovora'. Njihov je model obuhvaćao četiri faze: uzbuđenje, plato, orgazam, rješavanje. Međutim, Helen ih je izmijenila u želju, uzbuđenje, orgazam, rješavanje.

Stephen B. Levine, jedan je od najpriznatijih istraživača na polju želja, erotsku želju je definirao kao tri komponente: impuls, čežnju i motiv. Međutim, jedan od po stručnjacima najboljih spisa o želji došao je od liječnika Johna Bancrofta koji je govorio o njoj kao nečemu iskustvenom. Utvrdio je tri dimenzije želje: kognitivnu, afektivnu i neurofiziološku.

Numerologija ljubavi otkriva ima li vaša veza budućnost ili ne
Numerologija ljubavi otkriva ima li vaša veza budućnost ili ne

Danas mnogi autori istražuju i pišu o erotskoj želji, no ne postoji univerzalna ili službena definicija tog koncepta. Ipak, neke od glavnih karakteristika moguće je opisati:

  • Želju je nemoguće kontrolirati, ali ono što možete kontrolirati je vaše ponašanje. Na primjer, možda osjećate želju za nečim ili nekime, ali ne morate nužno krenuti za tim.
  • Ne možete odabrati što želite ili koliko nečega ili nekoga želite. Da imate kontrolu nad time vjerojatno biste to na neki način promijenili.
  • Erotska želja nema poredak i posebnu hijerarhiju. Ponekad poželite ljude kojima nije mjesto u vašoj svakodnevici ili čak pojedince koje ste tek upoznali, bez ikakvog vidljivog razloga i čak u većoj mjeri od nekoga koga već dugo poznajete.
  • Nedosljedan je još jedan aspekt ove tematike. Jeste li ikad poželjeli nekoga tko vam se čak ni ne sviđa? To je jedna od nedosljednosti želje koja se može preliti na mnoga područja vašeg života. Možete poželjeti ljude različitih ideja, religija, stilova života, pa čak i one koji su potpuno nespojivi s vama.
  • Promiskuitet je glavna karakteristika želje, kažu psiholozi. U vašem vlastitom svijetu ta želja se može odnositi na sve i svašta i time nitko ne može upravljati. Promiskuitet nadilazi društvene konvencije, stereotipe, predrasude, standarde ljepote..., prenosi exploringyourmind.com.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'