Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Zašto Japanci dugo žive

Šest tajni za dugovječnost koje možemo usvojiti od Japanaca
1

Prosječni životni vijek u Japanu je oko 85,3 godine, dok Amerikanci u prosjeku žive oko 80 godina, ili gotovo pet godina kraće. Zanimljivo je vidjeti s kojim bi se navikama Japanaca to moglo povezati

VIDEO

Istraživanja pokazuju da su Japanci nacija koja najdulje živi u odnosu na ljude u drugim zemljama svijeta, s tim da se mogu usporediti jedino sa stanovnicima države Monako. Prosječni životni vijek u Japanu je oko 85,3 godine. Usporedbe radi, Amerikanci u prosjeku žive 80 godina, odnosno gotovo pet godina kraće. 

POGLEDAJTE VIDEO: Devet stvari o Japanu koje će vas iznenaditi 

Pokretanje videa...

00:59

Zato je zanimljivo vidjeti koje su navike po kojima se Japanci razlikuju, a koje bi mogle biti korisne za dug i zdravi život: 

shutterstock

Tradicionalna japanska prehrana  zdrava je i uravnotežena

Tipična japanska dijeta bogata je žitaricama i povrćem, ne jede se puno crvenog mesa, kao u SAD-u ili u zapadnoj Europi. Crveno meso ima puno više kolesterola od ribe, što povećava rizik za oboljenja srca te srčani i moždani udar. Također, Japanci ne jedu puno mliječnih proizvoda, koji su  izvor zasićenih masnoća koje također povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

Još jedna stvar, Japanci jedu iz manjih tanjura, pa pojedu manje i umjesto kave piju puno zelenog čaja, koji je bogat antioksidansima.

Protiv virusa: Japanci dizajnirali vrata koja se otvaraju laktom
Protiv virusa: Japanci dizajnirali vrata koja se otvaraju laktom

I ne manje važno, Japanci provode više vremena s obitelji. Briga o starijim članovima  obitelji i pomoć oko kuće još uvijek su dio tradicije. U Japanu i danas postoje višegeneracijske obitelji, što može biti dobar poticaj za starije članove obitelji da očuvaju psihološko zdravlje, jer mogu uživati u vremenu sa svojom obitelji.  

Ikigai: Imati razlog za buđenje baš svaki dan

Ikigai doslovno podrazumijeva 'razlog postojanja', što bismo jednostavno mogli prevesti kao smisao. Koncept usmjeravanja ili svrhe u životu rođen je upravo u Japanu i pomalo stječe popularnost u cijelom svijetu. Japanski psiholog Michiko Kumano opisuje ikigai kao posvećivanje stvarima u kojima uživamo i daju nam osjećaj postignuća i ispunjenosti.

Japanci predstavili super brzi vlak koji vozi i tijekom potresa
Japanci predstavili super brzi vlak koji vozi i tijekom potresa

Istraživači sa sveučilišta Tohoku otkrili su da ljudi koji poznaju i bave se ikigaijem mogu imati manji rizik od srčanih bolesti i živjeti duže, prenosi portal Bright Side.

POGLEDAJTE VIDEO: Mali Japanci čiste svoju učionicu kako bi naučili važnost održavanja čistoće. 

Japan nas može naučiti čistoći

Videozapisi u kojima japanski učenici čiste svoju školu pokazuju koliko Japanci drže do čistoće. Ubrajaju se zasigurno među 'najčišće' nacije na svijetu, što se odražava i na broj infekcija i sličnih pošasti u Japanu u usporedbi s mnogim europskim zemljama. Ne treba ni naglašavati da čistoća vodi do dobrog zdravlja.

U ostatku svijeta nije baš uvijek prihvaćena niti norma o čestom pranju ruku i svakodnevnom tuširanju, no nema sumnje da održavanje čistoće pomaže u izbjegavanju niza bolesti. 

Znate li za Hara Hachi Bu - tajnu zbog koje Japanci ostaju mršavi
Znate li za Hara Hachi Bu - tajnu zbog koje Japanci ostaju mršavi

Japanci koriste metodu 'hara hachi bu' kako bi izbjegli prejedanje

Hara Hachi bu podrazumijeva 'jesti dok ne ispunite 8 od 10 dijelova potrebe'. To je dio Konfucijeve filozofije koja uči da treba prestati jesti kad ste zadovoljili otprilike 80 posto potreba. Autori te teorije sugeriraju da se ograničavanjem kalorija koje unosimo u organizam može produžiti životni vijek. 

Ilustracija Japana

Japanci su aktivni šetači

Ne samo da mnogi Japanci jedu zdravo, već puno stoje i hodaju. Mnogi od njih, a posebno stariji ljudi, često pješače, voze bicikl i voze se vlakom na posao, umjesto automobilom. Automobili uopće nisu toliko popularni u Japanu i vlakom se brzo i efikasno možete odvesti gdje god želite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite