Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Simbol križa u svijetu nakita: Nekada ga je nosila i Madonna, uz eteričnu odjeću od tila

Simbol križa u svijetu nakita: Nekada ga je nosila i Madonna, uz eteričnu odjeću od tila

Osim simbola kršćanstva, ovaj je element ujedno dio mnogih kolekcija nakita koji izlaze iz područja religiozne tematike. No često se referira na samu vjeru, dolazi u niz raznih varijanti

VIDEO

Križ je jedan od najprisutnijih simbola u povijesti čovječanstva. Iako je već više od dva tisućljeća univerzalni simbol kršćanske vjere, prvi puta pojavljuje se mnogo ranije. Naime, slike s motivom križa pronađene su u iskopinama naselja iz kamenog doba, radi čega se pretpostavlja da je čak i onda imao sveto značenje. U svijetu nakita oduvijek ima posebno mjesto.

Povezan je, dakle, s mnoštvom obreda, mitova, legendi, rituala i praznovjerja. No, tijekom svoje bogate povijesti u mnogim je kulturama bio dio ukrašavanja, a onda se pojavio i kao element na kovanicama. Nalazimo ga uglavnom na ogrlicama i prstenju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nakit 01:05

Jedan od najpoznatijih modela križeva i danas je 'bizantski križ', koji se na krajevima širi, ima zadebljanje, a mnogi su ga kroz povijest koristili kao visoko ukrašeni element na odjeći. Dijamanti, biseri i druge ljepote dio su svijeta nakita već stoljećima.

U srednjem vijeku, nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva, mnogi su križ nosili kao talisman, vjerujući da će im donijeti spasenje te da će od njih otjerati zle duhove i smrt.

'Skinny' marama: Stiže vrijeme tanašne kreacije koja na nježan način evocira vrijeme hipija
'Skinny' marama: Stiže vrijeme tanašne kreacije koja na nježan način evocira vrijeme hipija

Posebno je popularan križ kao element ukrašavanja postao tijekom pandemije kuge u 14. stoljeću, kad je od nje umrlo do oko 200 milijuna ljudi. Mnogi su smatrali da će ih taj element štititi od zlih duhova, odnosno bolesti.

Osim osnovnog elementa, kroz stoljeća nakon Srednjeg Vijeka pojavljuju se križevi ukrašeni ne samo biserima, već i raznim skupim kamenjem, kao element bogatstva.

Efektna ogrlica na tamnoj majici savršena je od jutra do mraka
Efektna ogrlica na tamnoj majici savršena je od jutra do mraka

Brojne dame iz visokog društva i supruge bogatih trgovaca dale su se slikati s ukrasima poput tog, bio je to reprezentativni primjerak nečega što vrijedi čuvati. Osim toga, nakit poput ovog bio je dokaz pripadnosti određenom sloju društva, kako bi se odmah znalo tko je tko u društvu.

I u britanskoj monarhiji križ ima posebno mjesto - uz žezlo se na kruni vladara nalazi od 1661. godine. No ovaj element dobio je s vremenom i dijamant Cullinan, postavljen je uz križ i žezlo, 1910. godine za potrebe krunidbe Georgea V.

Modni brend Aldo oduševio je novom kolekcijom: Ističu se pastelne boje, metalik nijanse
Modni brend Aldo oduševio je novom kolekcijom: Ističu se pastelne boje, metalik nijanse

Općenito je nakit, kao i mnogi drugi modni elementi i materijali, kroz povijest označavao ekonomsko stanje osobe koja ga nosi, bio je to jedan od 'dokaza' bogatstva. Što je ukras bilo teže napraviti, to je njegova vrijednost bila veća.

Zato danas vidimo raskošne križeve na slikama starih majstora, kako ukrašavaju dekolte ili haljinu određene dame.

Tijekom prošloga stoljeća, element ulazi u svakodnevicu dame, ponajprije kao dio seta, odnosno kompleta. U modi su bile kombinacije ogrlice, naušnica i narukvice od istog materijala, kako bi sve skupa bilo usklađeno.

Madonna je jedna od ikona iz svijeta glazbe koja je nosila križ na razne načine, još tijekom osamdesetih na početku karijere. Njezin je izričaj bio mješavina raznih stilova, a u njih je ubacila i religijske elemente kao što je križ.

U devedesetima križ je ukrašen šljokicama, dio je svakodnevnog odijevanja, nerijetko su tu štras i drugi kičasti elementi.

Mnogi su dizajneri koristili križ kao element na odjeći, donoseći glamur Bizanta u novom, modernom izdanju. Kao da su komad nakita našili na odjeću. Trend je potaknula Anna Wintour, kad je 1998. godine, na svoju prvu naslovnicu američkog Voguea, stavila manekenku odjevenu u isprane traperice i glamuroznu jaknicu s potpisom Christian Lacroix. Bio je to do onda neviđeni stilski kontrast, totalno neočekivana kombinacija.

I grunge i goth su imali sklonost naglašavanja križa, ovdje dolazi do spoja karakterističnog elementa i crne boje, a od nakita ističu se i male trake za oko vrat te krojevi poput korzeta.

Danas je on jedan od elemenata, nose ga vjernici, ali i oni koji se žele ukrasiti vječito modernim elementom.

Popularan je u svijetu nakita, ima posebnu stilsku energiju te je tražen u varijantama od zlata i srebra te ukrašen dijamantima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom