Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Simptomi bruceloze su visoka temperatura i bol u zglobovima

Simptomi bruceloze su visoka temperatura i bol u zglobovima
1

Ono na što svi mogu pripaziti, a što se pogotovo savjetuje trudnicama, je da ne piju neprokuhano mlijeko i ne jedu nepasterizirane, neobrađene mliječne proizvode, napominje veterinarka dr. Ana Lessel

VIDEO

Prije dva dana je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u Metkoviću potvrdila slučaj bruceloze, bolesti domaćih životinja od koje najčešće obolijevaju ovce i koze, a rijeđe goveda i konji. Riječ je o zoonozi, bolesti koja je zajednička ljudima i nekim životinjama, a može prelaziti sa životinja na ljude.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je locirala uzrok zaraze na gospodarstvu tvrtke Jambo d.o.o. iz Metkovića, a Inspektorat u svom priopćenju navodi da su odmah poduzete i mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Kako neslužbeno doznajemo, zaražena je žena stabilno, pa je danas iz bolnice puštena na kućnu njegu. 

 - Brucelozu uzrokuje bakterija brucella melitensis, a bolest je poznata i malteška ili mediteranska groznica - objasnila je dr. vet. med. Ana Lessel, veterinarka u specijalističkoj praksi 'Doktor Vau' u Zagrebu.

Ona kaže da se u žargonu bruceloza naziva groznicom jer kod ljudi njeni simptomi podsjećaju na gripu - oboljeli obično imaju visoku temperaturu i druge simptome gripe poput glavobolje, naizmjenične zimice i vrućice, malaksalosti ili bolova u zglobovima.

Kako ističe dr. Lessel, bruceloza se uglavnom uspješno liječi kombinacijom antibiotika pa se oboljeli uglavnom oporave za dva do tri tjedna, a rijetko dolazi do većih komplikacija ili prelaska bolesti u kroničnu fazu. 

Iako od bruceloze može oboljeti svatko tko dođe u neposredni kontakt ili konzumira nepasterizirane mliječne proizvode, dr. Lessel naglašava kako 'nema mjesta za paniku', jer je ova bolest ipak najveća prijetnja za stočare koji su u stalnom doticaju sa stokom, i eventualno veterinare koji liječe sitnu (ovce i koze) ili rjeđe, krupnu stoku (goveda i konje).

ovce

- Ono na što svi mogu pripaziti, a što se pogotovo savjetuje trudnicama, je da ne piju neprokuhano mlijeko i ne jedu nepasterizirane, neobrađene mliječne proizvode - savjetuje dr. Lessel, koja ističe i kako za ovu specifičnu zaraznu bolest postoji i 'Pravilnik o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bruceloze'.

Prema njemu do slučaja u Metkoviću godinama od 2008. nije zabilježen slučaj humane bruceloze, a bolest se prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj javljala tek sporadično (uglavnom uz granicu sa BiH). Posljednje su zaraze kod nas bile 2008. godine, kada je zabilježeno 25 slučajeva humane bruceloze.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje od ove bolesti u svijetu oboli oko pola milijuna ljudi. 

9 stvarno čudnih stvari koje se ženama događaju u trudnoći...
9 stvarno čudnih stvari koje se ženama događaju u trudnoći...

Inače, u nadzorima iz 2017. i 2018. su na gospodarstvu Jambo d.o.o. iz Metkovića nalazi krvi životinja bili negativni na brucelozu.

'Ako se na gospodarstvu sumnja na brucelozu, veterinarski inspektor mora odmah gospodarstvo staviti pod službenu kontrolu, a onda se po potrebi zabranjuje promet i  proizvoda životinjskoga podrijetla, sira i mlijeka', stoji u Pravilniku o suzbijanju bruceloze.

STALNO SE SVAĐAJU: Ova tri horoskopska znaka su osjetljiva na sve

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru