Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Simptomi koji otkrivaju manjak vitamina A, B, C i D kod djece

Simptomi koji otkrivaju manjak vitamina A, B, C i D kod djece
1

Ako nedostaje vitamina C modrice se lako stvaraju, a nos često krvari u djece, manjak vitamina D usporava rast dok nedostatak vitamina A uzrokuje gubitak kose

VIDEO

Oko 70 posto djece u SAD-u nedostaje vitamin D koji može uzrokovati ozbiljnu bolest kostiju, rahitis. Iako se europska djeca hrane zdravije od svojih američkih vršnjaka, problem je čest i kod njih. Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D u djece je kasniji i usporeni rast zuba, sporiji rast, mišićni grčevi i nervoza. Napadaji i poteškoće s disanjem također se mogu povezati s nedostatkom tog vitamina, koji se stvara pri izlaganju sunčevoj svjetlosti, ali i jedenju dovoljnih količina mlijeka, jogurta, sira i jaja.

Iako je nedostatke određenih vitamina potrebno nadoknaditi, a ponekad i liječiti, važno je ne pretjerivati s količinom jer višak vitamina može biti toksičan za tijelo. To se prvenstveno odnosi na dodatke vitamina u obliku tableta ili sirupa, ističu stručnjaci.

Manjak vitamina A očituje se u umoru i gubitku kose

Nedostatak vitamina A može pridonijeti ozbiljnom razvoju problema s djetetovim vidom, a prvi znakovi manjka tog vitamina su umor, slabljenje i gubitak kose, slabost i gubitak na težini. Drugi simptomi su suhe oči, bljedilo i česte plućne infekcije.

Nedostatak tog vitamina može se riješiti prehranom bogatom žutim i narančastim povrćem, kao što su mrkve i tikvice.

Bol u trbuhu česta zbog nedostatka vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 se kod djece prezentira na mnogo različitih načina, a taj vitamin ima važan utjecaj na funkcije živčanog sustava, mozga i srca. Neki od simptoma su neobjašnjiva bol u trbuhu, čest proljev, slabost, nesanica i povremeni gubitak glasa. Vitamina B12 ima u mesu, mlijeku, ribi i jajima pa prehranu treba obogatiti tim namirnicama.

Slaba koncentracija djece povezuje se manjkom vitamina B6

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B6 uključuju proljev, anemiju, nervozu i napadaje, ali i lošu koncentraciju, hiperaktivnost, nervozu i neprilično ponašanje, pokazuju znanstvene studije. 

Razine vitamina  B6 rastu raznovrsnom prehranom koja uključuje piletinu, jaja, sireve, mahunarke i mlijeko. Vegani i vegetarijanci bi svakako trebali uzimati dodatke tog vitamina da spriječe pojavu anemije.

Vitamina C nedostaje ako nos često krvari

Lako stvaranje modrica jedan je od prvih znakova koji upućuju na nedostatak vitamina C, a nakon nekog vremena se javlja bol u zglobovima, suhoća kože i slab apetit. Česta krvarenja iz nosa i razne upale također se mogu povezati s manjkom tog vitamina. Najveći izvor vitamina C je citrusno voće, poput naranči, limuna, kivija i jagoda, ali i zelenog povrća poput brokule.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti