Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Simptomi koji ukazuju da dijete mora otići liječniku

Ne zanemarujte visoke temperature u djece. Bakterijske i virusne infekcije i je lakše izliječiti ako pravodobno reagirate i posjetite liječnika

Shutterstock
Foto: Shutterstock
0 komentara

Zarazne bolesti česte su u djece, a iako mučne i za dijete i za roditelja, najčešće nisu opasne ako se pravodobno reagira.
- Dobije li dijete visoku temperaturu (39,5 i više), ako se uz to javlja tresavica, osip na koži, ako povraća ili ako je lošeg općeg stanja, treba se neodložno javiti liječniku - savjetuje prim. dr. Milivoj Jovančević.
Roditelji male djece trebali bi biti još oprezniji.
- Kada je riječ o dojenčadi (djeci u dobi do jedne godine), treba reagirati i na niže temperature. U djece mlađe od šest mjeseci bilo kakva temperatura je razlog da se odmah potraži pomoć liječnika - kaže dr. Jovančević.
- Jaki kašalj, koji onemogućava normalnu dnevnu aktivnost djeteta ili zaduha, odnosno ubrzano disanje, također su znaci koji bi trebali navesti roditelja da se javi pedijatru. Prije negoli krenu liječniku, djetetu treba dati sredstvo za snižavanje temperature, pričekati pola sata da počne djelovati, ne obući ga pretoplo i onda polako krenuti. Ako ima temperaturu i bolesno je, ne smije ići u vrtić. Liječnik će procijeniti kad će biti spremno - ističe dr. Jovančević.

>>> Nakon izlječenja djetetu treba osigurati i razdoblje oporavka, a ne ga odmah slati u vrtić jer se može ponovno zaraziti.

>>> U klinici za infektivne bolesti u Zagrebu od meningokokne sepse godišnje se liječi 15-30 bolesnika.
- Bolest počinje vrućicom i infekcijom gornjih dišnih puteva. Ako dijete izgleda teže bolesno, ima povišenu temperaturu, tresavicu, ubrzano diše ili se žali na bolove u udovima, a pogotovo ako uz sve simptome ima i osip na koži hitno se treba javiti liječniku - objašnjava prim. dr. Ivica Knezović.

>>>Djeci nikada ne skidajte temperaturu acetil-salicilnom kiselinom (aspirin ili andol) jer mogu izazvati opasan Rayev sindrom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message