Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Šire li se mikrobi preko tvrdog sapuna ako ide iz ruke u ruku?

Mikrobi ne uginu odmah no ne požive dugo pa tvrdi sapun nije ništa manje higijenski od tekućeg. Mikrobi se ne mogu razmnožavati u tekućem sapunu no mogu na pumpici bočice

Foto: Dreamstime
7 komentara

Tvrdi sapun na umivaoniku prođe kroz mnoge ruke, većinom prljave. To ne znači da prenosi mikrobe s jedne osobe na drugu, ističe stručnjak za higijenu.

Iako svaki potrošač sapuna na njemu potencijalno ostavi mikrobe, on predstavlja loše okruženje za razvoj bakterija, kaže dr. Ernst Tabori, medicinski ravnatelj njemačkog konzultacijskog centra za bolničku epidemiologiju i kontrolu zaraza za njemački list Dobro zdravlje.

NOVO ISTRAŽIVANJE Antibakterijski sapuni bakterije čine otpornijima na antibiotike

Mikrobi ne uginu odmah no ne požive dugo pa tvrdi sapun nije ništa manje higijenski od tekućeg. Tabori ističe da se mikrobi ne mogu razmnožavati u tekućem sapunu no mogu na pumpici bočice.

Broj mikroba na tvrdom sapunu ili na pumpici bočice tekućeg sapuna nije razlog za zabrinutost ako ljudi temeljito operu ruke nakon što ih dotaknu. Stoga se obje vrste sapuna mogu koristiti bez ikakvih ustezanja u privatnim domovima - ono što jeste bitno je da se koristi ili jedna ili druga vrsta sapuna. 

Tabori dodaje da sapun ne mora sadržavati dezinficijense ili dezinfektivne dodatke.

Foto: Dreamstime

Ne ribajte se sapunom prečesto

- Ljudsko tijelo ima milijarde bakterija na koži te u crijevima, a njihova prirodna ravnoteža itekako je važna za naše zdravlje. Redoviti kontakt s prljavštinom ući zajednicu bakterija da prepoznaju koje su loše, a koje ne. Jedino što preporučujem za korištenje je blagi sapun napravljen od organskih sastojaka - kaže američka gastroenterologinja Robynne Chutkan.

PAZITE NA OVA ČETIRI MJESTA Volan nije najprljaviji u autu: Evo gdje se skrivaju bakterije

Dodaje kako je većina antibakterijskih sapuna prepuna jakih kemikalija koje narušavaju ravnotežu bakterija na koži te da je pranje samo s vodom sasvim dovoljno. Jedina mjesta koja treba malo nasapunati organskim sapunom su pazusi i prepone.

Stručnjakinja tvrdi kako nečistoća nije uzrok bolesti već opetovano ubijanje dobrih bakterija te da je dezinficiranje ruku raznim gelovima i vlažnim maramicama, također, nepotrebno. Osim toga, na taj način je i previše isušujete jer uklonite hidratantne slojeve kože.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message