Lifestyle

Komentari 6

Skokovi u vodu: Vratolomija, avantura, adrenalin - i kod nas

Skokovi u vodu: Vratolomija, avantura, adrenalin - i kod nas

Već nakon nekoliko mjeseci obuke promatrače možete zadiviti besprijekornim skokovima s nekoliko salta i okreta, a za naprednije tu je nešto opasniji Cliff Diving

Vjerojatno ne postoji osoba koja nikad nije skočila u vodu i bar kao dijete iskušala taj predivan osjećaj leta. Aktivniji skakači imali su i imena za svoje skokove. Skakala se bomba, lasta, japanac, prelom, na noge, salto, a skokovi su često završavali i vrlo bolnim sudarom s vodenom površinu.

Skokovi u vodu nisu samo zabava već i olimpijski sport. Da bi ovladali ovim sportom najbolje je proći malu školu skokova u vodu u jednom od naših klubova u Splitu, Zadru, Rijeci ili Zagrebu. Tamo ćete uz pratnju obučenih trenera steći osnove. Velikim predanim radom i hrabrost neophodnu za izvođenje većine skokova i kroz samo par mjeseci već ćete biti primijećeni na plaži dok skačete s neke litice.

Sve može otići i na drugu stranu, ako ste još dovoljno mladi, pa se ozbiljno uhvatite treninga i kroz prvenstva Hrvatske, Europe pa i svijeta odete na Olimpijadu. Najbolji skakači na svijetu danas skaču četiri i po salta u samo tri sekunde i upadnu u vodu kao da je upala iglica. Vrste salta s vijcima da ih obični promatrač sa strane ni ne može izbrojiti, već samo ostati zapanjen.

Ako želite ekstremniju varijantu ovog sporta tu je Cliff Diving. Najveći dio Cliff Divera prije se bavio "običnim" skokovima u vodu ili nekim akrobatskim sportovima. Nema smisla govoriti koliko je iskustvo potrebno da se izvedu ovako opasni skokovi s preko 25 metara visokih skakaonica. Osim fizičke spreme i tehnike dovedene do savršenstva iznimno je bitna i psihička snaga.

Korijeni Cliff Dive-a su na Havajima. Godine 1770., Kahekili, poglavica četiri otoka od svojih je ratnika tražio da dokažu svoju hrabrost sljedeći njegov primjer "lele kawa" što bi u prijevodu značilo "skakanje s visoke litice na noge u vodu bez pljuska". Cliff diving ima i svoje zvijezde i svoja natjecanja, a jedno od takvih održano je i u Dubrovniku. S visine od 26 metara, 12 odabranih, među kojima najpopularniji Orlando Duque, Andrej Ignjatenko i Gary Hunt, imali su manje od 3 sekunde da pokažu savršene pokrete prije nego što zarone u vodu brzinom do 85 kilometara na sat!

Po skokovima je poznat i Mostar. Mostarski skakači imaju zadatak skočiti sa sredine mosta koji se uzdiže 23 metra iznad Neretve te uz pokoji okret u zraku doskočiti u dubinu od 5 metara. Nije potrebno napominjati kako je ovo natjecanje glavna atrakcija u Mostarskom kraju koje svake godine poprati oko tridesetak tisuća ljudi, a pobjednici u disciplinama postaju lokalni heroji.

Možda sve nabrojano nije potaklo vaše sportsko natjecateljske ambicije. Uvijek vam ostaje užitak „lasta“ i „bombi“ sa sika i grebena, a toga bar kod nas ima. Pa uživajte!

Članak napisan u suradnji s Adventure-sport.net i Klubom skokova u vodu Dupin iz Splita

Najčitaniji članci