Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Skradinski rižot kuhao se na Fuliranju u Zagrebu čak 12 sati

Skradinski rižot kuhao se na Fuliranju u Zagrebu čak 12 sati

Ovo jelo zapravo je vrlo jednostavno, kuha se u ogromnim loncima, a potrebna je velika količina mesa, temeljca i riže uz dodatak začina, ali glavni začin je i do 13 sati potrebnih za pripremu

VIDEO

Neki za ovaj rižot kažu da je istovremeno kompliciran i jednostavan, ukusan i slastan, zavodljiv i paprenast, no on je zapravo i specijalitet i gastronomski doživljaj. Ako ste pomislili da se radi o običnom telećem rižotu, prevarili ste se. Skradinski rižot (nikad rižoto) potrebno je jako dugo kuhati - čak i do 13 sati i doista se valja potruditi oko pripreme. Zato ga se ne priprema baš često, uglavnom su to svečane prigode, jer se spravlja za barem stotinjak ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispravno kuhati rižu?

Pokretanje videa...

00:47

Dalibor Anić jedan je od čuvara skradinskog rižota, sa svojom generacijom priprema ga već 40 godina, a s ekipom Picnica od 2017. Njegova majka je radila u restoranu Zlatna školjka, koji u Skradinu postoji već radi 50 godina i ona ga je učila kako ga pripremati. Danas samo nekoliko Skradinjana, od kojih je jedan Dalibor Anić, pripremaju rižot na isti, tradicionalni način koristeći teleću ružu, domaći luk i snažan temeljac, a jelo dovršavaju dodajući ribani  parmezan i muškatni oraščić. 

Nije moguće sa sigurnošću reći kada je i kojom prilikom nastalo ovo jelo, no često se spominje sredina 19. stoljeća. Skradin se nalazio na sjecištu trgovačkih puteva, pa su do njega trgovačkim brodovima stizali tada egzotični začini poput muškatnog oraščića i riže koji skradinskom rižotu daju specifičan, prepoznatljiv okus. 

Njegovi dobri poznavatelji napominju da ga niti ne pokušavate kuhati, ako se niste oboružali strpljenjem. Rižot je zapravo simbol nekih drugih vremena, u kojima se hrana pripremala na drva, polako, krčkala se satima i polako “zavodila” svojim mirisima. 

Skradinski rižot uvijek su pripremali muškarci, pri čemu su koristili “veslo”, ogromnu drvenu kuhaču. Sporo su miješali kako bi se svi sastojci povezali. Kad se kuha velika količina odjednom, nije moguće kasnije dodavati začine pa je potrebno biti jako pažljiv i ravnomjernim pokretima ga miješati.

Zagrebački Advent opet je hit, hvale ga i strani mediji: 'Među najboljima je u cijeloj Europi!'
Zagrebački Advent opet je hit, hvale ga i strani mediji: 'Među najboljima je u cijeloj Europi!'

Ovo jelo zapravo je vrlo jednostavno, kuha se u ogromnim loncima, a potrebna je velika količina mesa, temeljca i riže uz dodatak začina, ali glavni začin je i do 13 sati potrebnih za pripremu.

Nakon što su u nedjelju premijerno na Fuliranju u Zagrebu Skradinjani spravljali skradinski rižoto, vraćaju se samo još jednom, 18.12. Pa ako ste poželjeli tanjur ovog prefinog jela ekipa iz Picnica vas poziva da rezervirate svoju porciju na njihovim društvenim mrežama ili na kućici na Strossmayerovom trgu.

Recept za skradinski rižot:

Sastojci (za 10-ak osoba):

  • 1,5 kg crvenog luka
  • 1,5 kg teleće ruže izrezane na kockice 3x3 cm
  • 1,5 kg riže
  • pršut
  • pire od rajčica
  • maslinovo ulje
  • muškatni oraščić
  • nekoliko kockica maslaca

Za temeljac:

  • teleća koljenica
  • teleći vrat
  • domaća kokoš ili pivac
  • dosta korjenastog povrća: mrkva, peršin, celer, peršinov list
  • suho meso
  • luk
  • malo rajčice
Fantastična božićna predjela i salate: Za tulum ponudite slane fritule, a prije ručka bistru riblju juhu
Fantastična božićna predjela i salate: Za tulum ponudite slane fritule, a prije ručka bistru riblju juhu

Priprema:

Temeljac: U veliki lonac stavite sve sastojke za temeljac i kuhajte s puno vode na laganoj vatri u napola otklopljenom loncu što duže vremena. Po završetku kuhanja, počastite se s možda najboljom lešadom koju ste dosada probali.

Za rižot: Nakon što očistimo i nasjeckamo kapulu, stavimo ju ''žutiti''(dalmatinski izraz za prženje/pirjanje luka) na laganu vatru, polako i strpljivo, uz stalno miješanje dok se ne pretvori u homogenu masu, odnosno pastu. Očistimo meso od svih masnoća i žilica, te ga nasjeckamo na male kockice, dodamo u luk te ponavljamo postupak dok se meso ne raspadne na svoje prepoznatljive niti. Po potrebi, meso podlijevamo temeljcem. Očekujte da će ovaj proces trajati preko nekoliko sati, a rezultat će biti gusta smjesa s nitima teleće ruže, kapule i svih aroma temeljca. Na tostiranu rižu, prelijte smjesu s mesom te podlijevajte temeljcem dok riža nije kuhana po vašem ukusu. Naposljetku, dodajte svježe naribani muškat, zaleđeni maslac i miješajte što žustrije da oslobodite što više škroba iz riže koji će u kombinaciji s maslacem, biti zaslužan za vaš najkremastiji rižot. Poslužite rižot svojim najmilijima uz moćno crno vino
i prepustite se užitku.

Tajne skradinskog rižota:

  • Koristite cijeli muškatni oraščić, a ne mljeveni, te ga ribajte pred sam kraj, da prolazi što kraću termičku obradu
  • Omjer očišćene kapule i očišćenog mesa je 1:1
  • Od mesa se koristi isključivo teleća ruža od buta
  • Za mantekiranje rižota koristite zaleđeni maslac koji ste prethodno narezali na kocke, zaustavit će
  • Prekuhavanje riže svojom niskom temperaturom
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'