Lifestyle

Komentari 1

Škrgutanje zubima: Najčešći uzrok je stres, evo kako možete prestati s ovom navikom u snu

Škrgutanje zubima: Najčešći uzrok je stres, evo kako možete prestati s ovom navikom u snu

Dugotrajno škrgutanje zubima može istrošiti caklinu na zubu, što bi moglo dovesti do povećane osjetljivosti i oštećenja zuba. Važno je pronaći uzrok takvog ponašanja

Šanse za razvoj bruksizma (snažno škripanje i stiskanje zubima noću dok spavamo) mogu povećati navike kao što su pušenje, pijenje alkohola ili čak i previše kave, no glavni krivci su stres i tjeskoba.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Bruksizam je uglavnom povezan sa stresom. Stres može uzrokovati stalnu brigu i razmišljanje, što može utjecati na tijelo i uzrokovati škrgutanje zubima dok spavate - rekao je Payal Bhalla, stomatolog.

Cjelodnevno škrgutanje zubima može negativno utjecati na cjelokupno zdravlje.

- Dugotrajno škrgutanje zubima može istrošiti caklinu na zubu i površini zuba, što bi moglo dovesti do povećane osjetljivosti i oštećenja zuba - objašnjava Payal.

Kako prestati škrgutati zubima

Otkrijte osnovni uzrok

Kao što smo već rekli, bruksizam je obično uzrokovan stresom ili tjeskobom, stoga je važno pronaći korijen problema – kako biste ga mogli riješiti.

Isprobajte vježbe opuštanja mišića

Druga je mogućnost isprobati vježbe opuštanja mišića, koje mogu biti osobito korisne ako tijekom dana škripite zubima.

- Dakle, određeni pokreti usta i čeljusti i vježbe koje treba raditi prije spavanja kako bi se vilica opustila mogu pomoći - kaže Payal.

Poboljšajte higijenu sna

Konačno, bruksizam bi mogao biti simptom loše kvalitete sna.

- Ako provodite puno vremena ispred ekrana neposredno prije spavanja, to bi podsvjesno moglo štetiti kvaliteti sna što dovodi do škrgutanja zubima. Probajte iskoristiti nekoliko sati prije spavanja da se opustite, okupate, pročitate knjigu i pokušate se smiriti - dodaje, a prenosi Metro.

Najčitaniji članci