Lifestyle

Komentari 20

Skupocjeni 'ludi med' od kojega se halucinira i bolje vodi ljubav

Skupocjeni 'ludi med' od kojega se halucinira i bolje vodi ljubav

U malim količinama ovaj med blagotvorno djeluje na zdravlje. Pomaže kod visokog krvnog tlaka i dijabetesa, umiruje, jača imuniteta, a posjeduje i odlična afrodizijačka svojstva

Proizvode ga himalajske pčele, najveće pčele na svijetu koje narastu preko tri centimetra. Stanovnici Nepala koji žive u podnožju litica visokih oko 2500 metara, na kojima pčele sakupljaju nektar iz otrovnih cvjetova rododendrona, obožavaju ovaj med i čak riskiraju živote kako bi ga prikupili visoko iznad tla.

Zovu ga 'ludi med', jer izaziva halucinacije, a u većim dozama može biti opasan po život zbog toksina koje sadrži. 

Stanovnici lokalnih sela, tzv. 'lovci na med', sakupljaju ga dva puta godišnje (u proljeće i jesen) kada se penju po strmim liticama bez ikakve zaštitne odjeće i iz ogromnih košnica vade med. Košnice znaju imati promjer od metar i pol te sadržavati oko 60 kilograma meda.

Nakon teškog posla znaju sjesti na tlo, uzeti komade meda i jesti ga. Vrlo brzo po tijelu im procirkuliraju halucinogene tvari i široki osmjesi im se pojave na licima. No, zna se dogoditi da pretjeraju s količinom pa se pojavi jaka vrtoglavica zbog koje nisu u stanju stajati na nogama, ponekad padnu u nesvijest.

Med prodaju na lokalnoj tržnici, a dio ostavljaju sebi. Svako jutro pojedu malo meda za jačanje imuniteta, ne više od tri žličice, kažu. Smatraju da, između ostalog, i pospješuje dugovječnost.

U malim dozama ovaj med blagotvorno djeluje na zdravlje. Pomaže kod visokog krvnog tlaka i dijabetesa, umiruje, a posjeduje, kažu, i odlična afrodizijačka svojstva. Nije nimalo jeftin - teglica od 250 grama stoji 199 dolara (oko 1300 kuna). 

Pogledajte kako izgleda sakupljanje meda u videu:

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka 

Najčitaniji članci