Lifestyle

Komentari 5

Slacklining - ravnoteža uz izazovnu i zabavnu aktivnost

Slacklining - ravnoteža uz izazovnu i zabavnu aktivnost

Slacklining je sport ravnoteže, gdje koristimo rastezljivu traku (gurtnu), između dva sidrišta, najčešće između dva drveta, no to mogu biti i druga fiksna uporišta

„Život je kao hod po gurni….nikad ne znaš kad ćeš pasti….,ali i ponovo krenuti dalje! Legendarna je izjava kojom smo, u maniri Forrest Gump-a zabavljali znatiželjnike koji su nas u čudi promatrali!! 

Što to radite? Što je to? Mogu li pokušati?? Najčešća su pitanja koja se postavljaju u trenutku postavljanja Slackline-a. Pa da objasnimo…..Slackline, odnosno da budemo precizniji - Slacklining je sport ravnoteže, gdje koristimo nategnutu traku (gurtnu) između dva sidrišta, (najčešće između dva drveta, no to mogu biti i druga fiksna uporišta).

Nije nevažno spomenuti da su još drevni mudraci tumačili, kako je ravnoteža smisao života, upravo zato slackline danas ima vrlo velik broj poklonika, jer nakon divljeg tempa kakvim živimo, stati na gurtnu, uravnotežiti se i pustiti misli -neprocjenjivo je!

Počeci slacklininga sežu u rane 80-te prošlog stoljeća, kada su se dvojica penjača u kalifornijskoj dolini Yosemite krenula zabavljati hodanjem po ogradama oko parkirališta. Njihova strast je uskoro prerasla granice i naišla na oduševljenje penjača širom svijeta.

Broj zaljubljenika u slackline rastao je iz godine u godinu prvenstveno zbog zabave, jednostavnosti i korisnosti kao sporta, a tokom godina unutar njega razvile su se i brojne discipline.

Kako početi?

Nekoliko savjeta prije nego nagazite na gurtnu...

• Ne gledajte svoja stopala, niti gurtnu. Usmjerite pogled u fiksnu točku (u daljini). Dozvolite vašoj ravnoteži da vas navodi gdje da stavite noge.

• Budite opušteni i mirni! Na početku ćete osjećati mali strah i nemoć kod penjanja na gurtnu. U tom slučaju se nemojte ustručavati nekoga zamoliti da vas pridrži za ruku.

• Spustite se u koljenima, opustite i raširite ruke. Lakše ćete se zadržati na gurtni ako vam je težište što niže.

• Preporučljivo je da budete bosi ili u cipelama sa glatkom potplatom. Široke i duge hlače će vas sputavati kod gibanja.

• Budite koncentrirani i pratite svoj ritam, to će vam pomoći da se lakše gibate.

• Hodanjem po gurtni možete početi bilo gdje, ali morate znati da postoje različite nategnutosti, visine i točke uspona.

Slackline se dijeli na različite discipline – prva podjela je na Lowline i Highline.        

Lowline dijelimo na pet poddisciplina ,a to su:                                                      

1. Tricklining - postoji mnogo trikova koji se mogu izvesti na razvučenoj gurtni (stajanje, hodanje, hodanje unatrag, okreti, klečanje na jednom koljenu, poskakivanje…), a kako je ovo novi sport mnogo je atraktivnih mjesta za osmišljavanje novih trikova,         

2. Jumpline - kod vježbanja u ovoj disciplini potrebno je imati određeno iskustvo u slacklineu. Preporuka je vježbanje na trampolinu, gdje se mogu isprobati razni skokovi. 

3. Rodeoline - posebna vrsta Slacklinea gdje gurtna nije nategnuta. Održavanje ravnoteže na ovako postavljenoj gurtni je puno teže nego kod ostalih navedenih disciplina, a padovi se teško mogu kontrolirati.                                            

4. Longline - nazivamo disciplinu u kojoj se hodanjem po nategnutoj gurtni prelazi oko 40-100 pa i više metara. 

5. Waterlining - je hodanje po gurtni iznad vode (more, rijeka, jezero...)

Highline predstavlja slacklining na velikoj visini iznad vode ili zemlje. Kada se postavlja highline iskusni slacklineri mjere udaljenosti i paze na to da sidrišta budu postavljena na čvrstim, otpornim i stabilnim mjestima. Gurtna je često dodatno podebljana a u srcu standardne gurtne od 1 inča postavljena je još jedna od 9/16 inča. 

Highlineri mogu dodatno osigurati gurtnu poduplavajući je ili dodajući konop za penjanje duž dna gurtne. Također, potrebno je postaviti podebljanja na mjestima gdje sidrište ili sama gurtna dira grubu površinu (npr. stijenu za koji je učvršćeno sidrište). Većina highlinera koristi penjački pojas koji je zakačen za samu gurtnu.

Osim osnovnih slackline disciplina, sve veću popularnost zauzima i Yoga slacklining, koja zapravo preuzima standardne yoga položaje i pokrete te ih primjenjuje na slackline. Ova vrsta joge je zasigurno zahtjevnija nego tradicionalna joga na tlu, te kombinira vježbanje ravnoteže sa elementima joge. 

Gdje probati slacklining?

ASINCIN – udruga za kontakt s prirodom u sebi i oko sebe, pokrenula je treninge Slacklininga koji se za vrijeme suhih i toplih dana održavaju u prirodi, na raznim lokacijama u gradu Zagrebu, najomiljenije slackline okupljalište je Bundek, međutim prema željama polaznika, treninzi i druženja održavaju se i na drugim lokacijama kao šti su Jarun, Maksimir…., a detalje o mjestu i vremenu treninga možete pratiti na web stranici www.slackline.hr (u rubrici Novosti/Treninzi)

S obzirom da zima nije najpovoljnije vrijeme za bavljenje slackline-om, udruga se također pobrinula da tijekom hladnih, zimskih dana pronađe lokaciju za održavanje istih, a to je Tenis i badminton centar „Turbo limač“, 25.paviljon zagrebačkog velesajma. 

Svi zainteresirani za ovu iznimno atraktivnu aktivnost, neka nam se jave putem maila na info@slackline.hr ili neka nam se pridruže na jednoj od navedenih lokacija. Uravnotežite se s nama!!!

Članak napisan u suradnji s Adventure-sport.net. 

Najčitaniji članci