Uz kalupe i malo vremena obroke možete pripremiti u ukusnim minioblicima, a sastojci na sobnoj temperaturi i kalup nauljen izvana te recept su za uživanje
Slane i slatke delicije u jednom zalogaju stižu na stol iz kalupa
Bilo slani ili slatki, muffini će biti najbolji ako se peku u silikonskim kalupima jer se smjesa neće zalijepiti za njih pri pečenju. Ovi sitni zalogaji omiljeni su jer se jedu rukama, a i pripremaju se puno brže od “većih” jela. Stoga želite li običan obrok učiniti zanimljivijim, pripremite ga u kalupima. Primjerice, jaja ispecite u omotaču od slanine ili pršuta te ukrasite omiljenim začinima i imate ukusan doručak. Slično možete napraviti i obroke za ručak ili večeru jer čak i najdraža jela poput omleta, složenaca, frittata, lazanja, mesnih štruca, quicha ili kolača možete ispeći u minioblicima.
A ispeći ćete ih za upola manje vremena nego da radite velike porcije. Želite li veće zalogaje, samo izaberite veće kalupe. Nakon što ispečete muffine, ostavite ih da se ohlade kako biste ih lakše izvadili iz kalupa. Uz muffine kontrolirate unos hrane, jedete zdravije, a možete ih i jednostavno ponijeti pa se i na poslu počastiti slasnim, jednostavnim i brzim zalogajem.
Lazanje-muffini
Sastojci: kore za savijače, po 300 g parmezana i mozzarelle, 680 ml umaka marinare, pola luka, pola patlidžana, po šalica gljiva i parmezana, 2 češnja češnjaka, bosiljak, maslinovo ulje, ružmarin, sol, papar
Priprema: Pirjajte nasjeckani luk i patlidžan na ulju dok ne omekšaju. Dodajte gljive i češnjak te pirjajte dok ne počnu poprimati smeđu boju. Začinite ružmarinom, solju i paprom. Premažite kalupe s malo maslinova ulja pa u svaki stavite malo marinare. Utisnite okruglo izrezane kore tijesta u kalupe. Napunite ih smjesom s povrćem, mozzarellom i još malo marinare. Zatvorite kalupe još jednom korom te pospite marinarom i parmezanom. Pecite na 190°C.
Muffini s pršutom
Sastojci: 2 kriške pršuta ili slanine, 12 jaja, vlasac, papar, vrhnje prema izboru
Priprema: U svaki kalup za muffine stavite po krišku pršuta ili slanine. Razbijte jaje unutra i stavite žlicu vrhnja ako ga koristite. Umjesto na oko jaje možete istući sa sirom, paprom i solju te smjesu zatim raspodijeliti u kalupe. Popaprite i pecite 15 minuta na 190°C. Izvadite iz pećnice i ostavite još pet minuta da se proces pečenja dovrši. Ovako će jaje biti srednje pečeno, no ako ga volite jače pečenog, ostavite muffine dulje u pećnici. Pospite vlascem ili drugim začinskim biljem prije posluživanja.
Riblje košarice
Sastojci: šest tortilla, ulje, 1,5 šalica kupusa ili salate, 340 g soma, žličica kumina, sol, papar, 1/2 žličice mljevene paprike, korica limete, šalica manga, avokado, 1/3 šalice korijandra, 2 mlada luka, sok limete, 1/2 šalice jogurta, 2 žličice čili-papričice
Priprema: Zagrijte tortille u suhoj tavi po 15-20 sekundi sa svake strane. Premažite ih maslinovim uljem i čašom utisnite u veće kalupe. U svaki stavite kupusa ili salate. Operite ribu, istapkajte je papirnatim ručnikom, narežite na kockice i stavite u zdjelu. U drugoj izmiješajte kumin, sol, papar, papriku i ribanu koricu. Pospite time ribu i izmiješajte. Raspodijelite smjesu po kalupima i pecite oko 15 min na 190°C. U zdjeli izmiješajte mango, avokado, korijandar, mladi luk, sok pola limete i sol. U drugoj zdjeli izmiješajte jogurt, čili-papričice i preostali sok limete. Poslužite riblje košarice sa šalšom od manga i jogurtom.
Vrijeme za nešto slatko
Kako bi vaši najdraži slatki muffini najbolje ispali, važno je da sastojci koji se koriste u receptu, primjerice, jaja, mlijeko..., budu sobne temperature.
Da biste izbjegli onu “loš muffin se pamti jednako kao što dobar ostaje u sjećanju”, pomoći će i to da smjesu za muffine ne miješate pretjerano. Sastojci se nježno moraju umiješati, a smjesa nikad ne smije biti pretekuća.
U tom slučaju umiješajte još malo brašna. A dok premazujete kalupe uljem, premažite ih cijele jer nerijetko muffini izađu iz kalupa. Ako ste ih premazali cijele, nećete imati problema s vađenjem. Ispod kalupa s muffinima prije pečenja možete staviti lim za pečenje koji će spriječiti da donji dijelovi postanu pretamni tijekom pečenja, a i u slučaju da dođe do izlijevanja, neće biti nereda po pećnici. Obično se napune tri četvrtine kalupa jer ipak je vrh muffina najvažniji, osobito ako ga kanite ukrasiti slatkim glazurama ili preljevima. Sadrže li slatki muffini mekano svježe voće, obvezno ih ostavite da odstoje barem deset minuta nakon pečenja prije vađenja iz kalupa. Bilo da ih pravite od čokolade, vanilije ili voća, slatki muffini najbolji su dok su topli, a izvrsno idu uz kavu ili čaj.
Zdravi muffini s vanilijom
Sastojci: 2 šalice bademova brašna, 1/2 šalice glukoze u prahu, 2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 4 velika jajeta, 1/4 šalice kanolina ulja, 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema: Zagrijte pećnicu na 150°C. Nauljite ili obložite pairnatim čašicama 12 kalupa. U velikoj zdjeli izmiješajte bademovo brašno, glukozu u prahu, prašak za pecivo i sol pa sve dobro izmiješajte. U srednjoj zdjeli lagano istucite jaja pa istucite kanolino ulje i ekstrakt vanilije. Dodajte smjesu s jajima smjesi s bademovim brašnom te sve dobro izmiješajte. Oko dvije trećine svakoga kalupa napunite smjesom. Pecite oko 20 minuta ili dok se sredina muffina ne stisne. Neka se ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa.
Čoko-muffini
Sastojci: 125 g maslaca, 3/4 šalice smeđeg šećera, 2 jaja, 265 g brašna, 30 g kakaa u prahu, 125 ml mlijeka, 240 g otopljene čokolade, čokoladne mrvice
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite papirnatim čašama 12 kalupa. Istucite maslac i šećer, dodajte jaja pa umiješajte brašno, kakao i mlijeko. Rasporedite smjesu u kalupe i pecite 25 min. Ohladite muffine, polijte ih čokoladom i pospite mrvicama. Malo drukčiju inačicu možete pripremiti tako da prvo pomiješate čoko-suze, brašno, kakao, prašak, sodu, sjeckane pržene lješnjake i sol. U drugoj posudi pomiješajte jaja i otopljeni maslac pa postupno u ovu smjesu dodajte suhu smjesu i mlijeko.
Muffini s bananama
Sastojci: 2 šalice brašna, 2 žličice cimeta, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice sode bikarbone, 1/2 šalice šećera, šalica zgnječene banane, jaje, 3/4 šalice mlaćenice, 140 g narezanih jabuka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C i namastite 12 kalupa ili ih obložite papirom. U zdjelu prosijte brašno, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte šećer i dobro izmiješajte. U drugu posudu stavite bananu, jaje i mlaćenicu pa izmiješajte. Tu smjesu i jabuke dodajte suhim sastojcima pa dobro izmiješajte. Raspodijelite smjesu u kalupe i pecite 12-15 min. Neka odstoje pet min prije nego ih izvadite iz kalupa.
Cheesecake muffini
Sastojci: kora: 1,5 šalica zgnječenih krekera, 4 žlice maslaca, 3 žlice šećera; nadjev: 900 g krem-sira, 1,5 šalica šećera, malo soli, žličica ekstrakta vanilije, 4 jaja; umak: 170 g malina, 2 žlice šećera
Priprema: Obložite kalupe papirnatim čašicama. Za koru izmiješajte krekere, šećer i otopljeni maslac dok ne dobijete vlažnu smjesu. Stavite po žlicu smjese u kalupe i utisnite je. Pecite pet min na 190°C. Za nadjev izmiksajte sir, dodajte šećer, sol, vaniliju i jaja pa izmiksajte. Stavite po tri žlice nadjeva u svaki kalup. Izmiksajte u blenderu maline i šećer. Prosijte smjesu pa u svaki kalup dodajte po tri kapi koje zatim razmažite. Pecite kolačiće 20-22 min. Kad se ohlade, stavite ih na četiri sata u hladnjak prije posluživanja.