Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Slast stiže iz dubina: Kozice su u službi zdravlja, ali i ljepote

Slast stiže iz dubina: Kozice su u službi zdravlja, ali i ljepote
4

U račićima slatkasta okusa na Mediteranu se uživa od davnina, a dostupnost cijele godine omogućava vam da ih i iskušate u jelima, poput rižota ili sezonskih salata

VIDEO

Crveni račići uvijek privuku naš pogled u ribarnici, ali će većina kontinentalaca za njima rijetko posegnuti jer nisu sigurni kako ih pripremiti. A to su znali već i antički narodi koji su uživali u slatkastom okusu tih račića pripremljenih na sto načina, a stari su ih Grci voljeli omotane u smokvino lišće. 

Niz je recepata za jela s kozicama ostavio u svojoj kuharici Rimljanin Apicius, ali današnjim zaposlenim ženama dovoljno je reći da ih mogu pirjati, pohati i peći na roštilju, dakle, pripremati gotovo na sve poznate kulinarske načine.  Isplati se uključiti i kozice u prehranu,jer su bogate vrijednim omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i štite od mnogih teških bolesti, a minerali i vitamini koje sadrže proljepšat će vam kosu i kožu. 

Mnogi su se naviknuli na kozice, ili gambere, kako ih neki zovu, kad su postala popularna jela s tjesteninom, a one se s njom lijepo slažu. Stoga ih većina jede samo u umacima za tjestenine ili u rižotu u kojem su najčešće pomiješane u mješavinu koja se često naziva plodovima mora. No to su jela koja vam neće “reći“ ništa o tim slatkastim račićima, ako se ne odvažite kušati ih u drukčijim kombinacijama. 

Mnogim su gastroljupcima najdraže svježe kozice s gradela. Tako njihov okus, uz kap, dvije dobrog maslinova ulja, najbolje dolazi do izražaja. Ali kao i njihove poznatije srodnike, škampe, možete ih pripremiti na buzaru i poslužiti uz široke rezance ili palentu. Onima koji misle da je riječ o neuglednim sitnim račićima treba napomenuti da oni mogu biti i veći. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako naši susjedi Talijani razlikuju te račiće prema veličini: one najsitnije, do pet centimetara, nazivaju gamberettima i obično ih poslužuju za predjelo, malo veće gamberelle najčešće koriste uz druge pržene morske plodove; izrazito crvene gambere najčešće poslužuju samostalno, samo uz neki umak na bazi majoneze, a najskuplji i najcjenjeniji su gamberoni, velike sočne jadranske kozice za koje mnogi kažu da okusom podsjećaju na jastoga.  Najjednostavniji je način uživanja u toj morskoj deliciji tako da ih samo propirjate na maslinovu ulju uz dodatak malo češnjaka i primiješate salati od rikole i parmezana, ili da ih iskoristite za ukusan rižoto.          

Svježina je pola okusa

Iako možete pripremati i smrznute ili već pretpripremljene kozice, samo one posve svježe sadrže bogat okus koji se najviše cijeni. Nikad ne kupujte kozice koje nisu svijetle ljuske, čvrsta tijela i bez mirisa. 

Toplo-hladna salata s kozicama  

Sastojci: 250 g smrznutih krupnijih kozica, glavica zelene salate, vezica peršina, 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja čašnjaka, avokado, limeta, sol, papar  

Priprema: 

1. Kozice odmrznite i nakapajte s malo limetina soka. U tavi zagrijte žlicu maslinova ulja i na njemu kratko popržite češnjak, samo toliko da pusti miris, ali pazite da ne zagori jer će inače postati gorak. Na češnjak stavite kozice i pirjajte ih nekoliko minuta. Pred sam kraj pirjanja primiješajte nasjeckani peršin i izvadite račiće na stranu.  

2. Zelenu salatu operite i ocijedite je od vode, najbolje u sušilici za salatu.  Rukama natrgajte na manje komade i stavite kao podlogu u zdjelice za posluživanje.  

3. Avokado ogulite i narežite na manje kriške te ga stavite u zdjelicu na salatu. Prelijte mješavinom žlice maslinova ulja, soka pola limete te posolite i popaprite prema ukusu. Na avokado i salatu položite vruće  pirjane kozice i odmah poslužite.  

Špageti s cherry rajčicama i kozicama

Sastojci: 200 g kozica, 10 cherry rajčica, 3 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 1 suha ljuta papričica, malo bijelog vina, 2 stabljike bosiljka, sol, papar, 400 g špageta  

Priprema: 

1. Svježe kozice srednje veličine operite, škarama razrežite oklop na leđima, te izvadite repove.  U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i stavite na nj češnjak da pusti miris. Dodajte repove račića i pirjajte desetak minuta. Potom dodajte ljutu papričicu bez koštica i polovice cherry rajčica te ih propirjate, pazeći da se ne raspadnu. Dolijte malo bijelog vina.   

2. Pred sam kraj kuhanja primiješajte natrgane listiće bosiljka te posolite i popaprite prema želji. Skuhajte špagete tako da ostanu čvrsti u sredini i ocijedite ih, ali sačuvajte i malo tekućine u kojoj su se kuhali. 

3. Kuhane špagete umiješajte u gotov umak s račićima i promiješajte. Dolijte i malo vode u kojoj se kuhalo tijesto te rasporedite po tanjurima. Prije posluživanja svaku porciju ukrasite listićima bosiljka.

Kozice na crveno

Sastojci: 450 g očišćenih kozica, manja glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 rajčice, 5 sušenih rajčica, vezica peršina, grančica majčine dušice, 1 dl crnog  vina, limun, 2 žlice maslinova ulja 

Priprema: 

1. Kozicama maknite tamnu nit i nakapajte ih limunovim sokom. U tavi zagrijte djevičansko maslinovo ulje i na njega stavite nasjeckani češnjak i luk. Popržite kratko, pazeći da ne zagori.  Dodajte narezane suhe rajčice, a potom i svježe te pustite neka se sve skupa pirja dok se rajčice ne raspadnu. Potom primiješajte kozice.

2. Pirjate kozice u umaku nekoliko minuta pa ih podlijte vinom i  dodajte listiće majčine dušice i nasjeckani peršin. Probajte umak, pa ga prema želji dosolite i popaprite. 

3. Tako pripremljene kozice možete poslužiti kao zanimljivo predjelo, a poslužite li ih uz rižu ili tjesteninu i kao glavno jelo. Ako vam ostane kozica, iskoristite ih za ukusnu salatu. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima