Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Slatka iznenađenja: Kesteni i tikve su slasni plodovi jeseni

Slatka iznenađenja: Kesteni i tikve su slasni plodovi jeseni
3

Vrijeme je za desert: Slasni sezonski plodovi vraćaju nam energiju, ali i donose mirisne arome u jesenske dane. Uz recepte uživajte u odličnim kolačima i pitama

VIDEO

Ako odlutate u mislima i izgubite pojam o vremenu i prostoru dok šećete gradom, jedno će vas nepogrešivo vratiti natrag - miris pečenih kestena. Tako može mirisati samo jesen i probuditi u vama glad za tim jesenskim slasnim plodovima. Ali “glad” za kestenima rijetko utaži samo papirnati tuljac iz kojeg se širi miris pečenih kestena. Najčešće nakon toga želimo okusiti roladu od kestena, kesten-kocke ili barem samo kesten pire s nezaobilaznim šlagom. 

Koliko god uživali u desertima s tim slasnim okruglim šumskim plodovima, nikako ih se ne možemo zasititi i uvijek ćemo tražiti još malo.  A kad još čujete kako su puni vitamina i minerala, s malo masnoća i bez glutena, poželjet ćete ih jesti još češće.  U talijanskoj pokrajini Toskani kesteni su toliko popularni da se njihovo brašno koristi i za pečenje kruha, peciva, različitih tijesta te pri pripremi slanih jela. Iako ih je na tako široko korištenje kestena navela nužda u dane kad nije bilo previše namirnica na raspolaganju, kesteni su do danas ostali podjednako simbolima siromaštva i obilja. 

Zbog toga se u kestenu u Japanu, na primjer, najviše uživa na izmaku stare i tijekom dolaska nove godine. Posebno je zanimljiv glazirani kesten, kakvi se tradicionalno nađu na božićnom stolu Francuza, a slično pripremljenim kestenima slade se i Turci. Naši ih talijanski susjedi prije pripremanja znaju ostaviti namočene u vinu. Tako pripremljeni kesteni postaju odličnim dodatkom slasticama. A kesteni se lijepo slažu s još jednim slatkim plodom - s tikvama. Sjedinite ih u omiljenom kolaču ili uživajte u njima odvojeno, samo ne zaboravite da su najslađi onda kad im je vrijeme dozrijevanja - upravo sada!

Castagnaccio - torta od kestena 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: 500 g brašna od kestena,  75 g šećera, 5-6 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja, 1 l vode, 2 žlice iglica ružmarina, 75 g grožđica, 50 g pinjola

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Premažite maslinovim uljem kalup za torte željena promjera: u manjem će kolač biti viši, a  u širem tanji jer se neće dići tijekom pečenja. Brašno prosijte u veliku zdjelu te mu dodajte šećer i dvije žlice maslinova ulja. Dobro promiješajte.

 U brašno polako ulijevajte hladnu vodu i neprestano miješajte dok dobijete glatko, mekano tijesto. Tijesto stavite u kalup i izravnajte površinu. Po površini kolača posipajte iglice ružmarina, pinjole i grožđice koje se prethodno namočili u toploj vodi na desetak minuta. 

Pecite oko 45 minuta, ovisno o tome koliko želite da vam kolač bude vlažan. Ako želite da vam ružmarin bude lijepo zelen, a pinjoli i grožđice vlažniji, možete ih dodati na kolač kad je već pečen. Poslužite na sobnoj temperaturi uz čaj ili kao slatku užinu, a možete ga posipati i nekim sirom, poput starcchina ili svježom ricottom.

Pita s bundevom i orasima 

Sastojci: 1 manja butternut tikva, 6 žlica maslaca, 2 žlice šećera, 1 1/4 šalica vrhnja, 3 jaja, 1/2 šalica smeđeg šećera, 3 žlice konjaka, 1/2 žličice mljevena đumbira, 1 žličica cimeta, 1/2 žličice soli, 1/2 šalice nasjeckanih oraha, 3/4 šalice zašećerenog kesten-pirea, 1 biskvitna podloga za kolač 

Priprema: 

Tikvu ogulite i narežite na veće komade te je stavite u zdjelu. Posipajte je dvjema žlicama šećera i prelijte rastopljenim maslacem te pecite u pećnici oko 30 do 40 minuta. Smanjite temperaturu u pećnici na 170. Pečenu tikvu u mikseru usitnite u gladak pire i pomiješajte je s dvije trećine  vrhnja. 

U zasebnoj posudi izmiješajte jaja i smeđi šećer, a kad postanu pjenasti dodajte konjak, đumbir,  cimet i  sol.  Kad sve dobro izmiješajte, spojite s pireom od tikve i promiješajte.  U drugoj zdjeli pomiješajte kesten-pire s ostatkom vrhnja i premažite njime donji dio gotova biskvita, a preko njega izlijte smjesu s tikvom. 

Pecite dok se smjesa od tikve stisne, ali ostane lagano drhtava, oko jedan sat. Kad je pečen,  posipajte nasjeckanim orasima i šećerom u prahu i ohladite prije rezanja.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru