Marinada od vode i limunovog soka dat će raskošniji okus sezonskom voću s grila, a po želji u njega možete stavljati cimet i smeđi šećer
Slatki roštilj od mekanog i tvrdog voća u marinadi
Tvrdo voće, poput jabuka, kruški i ananasa, najbolje je za pečenje na roštilju jer zadržava i oblik i okus. Mekanije voće, kao što su nektarine, šljive, breskve ili mango, treba kraće peći da ne bi previše omekšalo. U svakom slučaju najbolje je svježe voće. Prije nego ga stavite na vatru možete ga nakapati maslinovim uljem intenzivne ili blage arome, ovisno o želji. Voće očistite od sjemenki i izrežite na manje komade. Ostavite li koru, bit ćete sigurniji da će zadržati oblik. Da bi bilo sočnije, prije pečenja ga namočite u vodi sa žlicom limunova soka i ostavite 20-ak minuta. Pecite na srednje jakoj vatri, na čistom grilu premazanom maslacem da se ne bi lijepilo. Kombinirajte ga po želji, a možete miješati i s piletinom ili škampima.
>>> Marinada od malo ruma, smeđeg šećera, cimeta i muškatnog oraščića dat će izvrstan okus voću. No pazite jer će rum izazvati kratak plamen
GRILANE BRESKVE
U posudi pomiješajte dvije žlice šećera i tri žlice margarina. Time premažite šest narezanih breskvi. Pecite na grilu šest-sedam minuta. Pečene stavite na pladanj, prelijte s dvije žlice meda, sokom limuna i prstohvatom mljevenog cimeta. Poslužite uz omiljeni sladoled.
NEKTARINE U MEDU
Zagrijte roštilj. Dvije prepolovljene nektarine premažite žlicom otopljenog maslaca ili margarina. Stavite ih na roštilj i pecite 10-12 minuta. Tijekom pečenja ih premazujte četkicom umočenom u dvije žlice meda. Ohladite i pospite s malo cimeta i muškatnog orašćića.
KRUŠKE U FOLIJI
Pomiješajte 2 žlice smeđeg šećera, 2 žlice omekšalog maslaca, malo muškatnog oraščića, prstohvat cimeta i 2 žlice škrobnog sirupa. Očistite 5 kruški i izrežite. Svaki komad umotajte u malo folije, ali da ne bude pretijesno. Pecite 13-15 minuta. Poslužite sa sladoledom ili same.