Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Slovenski liječnici: Djeca od 10 do 12 godina najviše sat i pol na dan smiju biti pred ekranima

Slovenski liječnici: Djeca od 10 do 12 godina najviše sat i pol na dan smiju biti pred ekranima

Kod predškolske djece koja su pred ekranima više od dva sata dnevno uočili su gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnji u koncentraciji i sindroma hiperaktivnosti

VIDEO

Slovenska vlada podržala je projekt medicinskih stručnjaka čija je svrha upozoriti na štetne posljedice činjenice da mladi i djeca sve više vremena provode pred ekranima, pojave koju je epidemija Covida-19 povećala te predložiti smjernice čiji je cilj smanjiti takvu ovisnost.

Smjernice je u utorak predstavila slovenska Liječnička komora.

POGLEDAJTE VIDEO: Djeca i debljina u Hrvatskoj

Pokretanje videa...

djeca 01:21

Iznesen je zabrinjavajuć podatak po kojemu pedijatri već kod dvogodišnje i trogodišnje djece primjećuju posljedice pretjeranog sjedenja pred ekranima, a istraživanje je pokazalo i da je ovisnost o videoigrama prisutna kod 10,2 posto maloljetnika. 8,3 posto mladih previše vremena provodi koristeći društvene mreže.

U analizi stanja koju su proveli liječnici raznih struka stoji da zbog nove vrste ovisnosti među djecom treba pravodobno reagirati kako se ne bi ponovila priča s prekasnim upozorenjima struke o ovisnosti o duhanu i o štetnim posljedicama pušenja.

Djeca i ekrani: 'Oni rade ono što vide, ako želite da ih manje koriste spustite vlastiti mobitel'
Djeca i ekrani: 'Oni rade ono što vide, ako želite da ih manje koriste spustite vlastiti mobitel'

Javnu potporu smjernicama dali su ministar zdravstva Janez Poklukar i ministrica obrazovanja Simona Kustec.

O potrebi pravodobnog djelovanja postignut je širok konsenzus među pedijatrima, školskim liječnicima, dječjim psihijatrima i psiholozima, radnim terapeutima, logopedima, medicinskim sestrama i specijalnim pedagozima, ističe slovenska Liječnička komora.

Kao ilustraciju štetnosti pretjeranog korištenja pametnih telefona i ekrana liječnici navode da je u predškolske djece koja pred zaslonima provode više od dva sata dnevno uočen gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnja koncentracije i sindroma hiperaktivnosti, a zbog smanjenog kretanja mogu se razviti pretilost i ostale posljedice.

Istraživanje ukazuje i na to da maloljetnici koji previše vremena provode pred ekranima imaju smetnje sa spavanjem, 18 posto ih koristi tablete za spavanje, a u nekih su se kao posljedica razvili kratkovidnost i sindrom umornih očiju.

Liječnici u smjernicama preporučuju da se djeca do dvije godine uopće ne izlažu zaslonima, da oni od 2 do 5 godine to mogu činiti samo jedan sat dnevno uz nazočnost roditelja, a ona do 9 godine starosti također jedan sat, ali bez kontrole.

Djeci u dobi od 10 do 12 godina se za vrijeme njihova slobodnog vremena može dopustiti da pred ekranom budu do jedan i pol sat dnevno, a onima od 13 do 18 godina najviše dva sata, neke su od preporuka slovenskih liječnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa