Lifestyle

Komentari 11

Službeni mailovi ne bi trebali imati 'puse', 'O Bože' i čuđenja

Službeni mailovi ne bi trebali imati 'puse', 'O Bože' i čuđenja

Nemojte biti pretjerano srdačni s poljupcima i srcima, pogotovo kad jedva poznajete suprotnu stranu. Ton e-pošte razlikuje se u različitim djelatnostima i može biti manje i više formalan

Slanje istog maila dva puta, mail bez potpisa i korištenje dvostrukih uskličnika ili velikih slova većini ljudi smetaju, otkrilo je istraživanje britanske tvrtke Perkbox. 

Ne vičite

Možda to ne shvaćate, ali korištenje velikih slova za cijele riječi ili rečenice online znači vikanje. Ako želite nešto dodatno istaknuti podebljajte određenu riječ ili 'razbijte' poruku na više manjih.

Pazite kog sve stavljate u 'cc' 

Nemojte u 'cc' stavljati ljude koji ne bi trebali biti uključeni u razgovor. To je skraćenica za carbon copy na engleskom, a koristi se ako se obraćate više ljudi, na isti način kako biste npr. uputili i konferencijski poziv.

Pripazite na ton

Nemojte biti pretjerano srdačni i slati poljupce i srca nekome koga jedva poznajete. Ton e-pošte razlikuje se u različitim djelatnostima i može biti manje i više formalan, ali budite sigurni da ste sa suprotnom stranom ostvarili blizak odnos prije nego joj pošaljete puse. 

Ispravite eventualne pravopisne greške

Obavezno ispravite greške u mailu prije nego ga pošaljete jer one izgledaju neprofesionalno i kao da vas nije previše briga za ono što pišete. 

Pripazite na stil

Izbjegavajte korištenje slenga poput 'O Bože!', obojenih fontova, previše uskličnika ili smajlića, jer ništa od toga ne ostavlja profesionalan dojam - osim ako ih pošiljatelj već koristi.

Stavite potpis na dno

Provjerite imate li potpis u e-pošti jer izgleda ozbiljnije i potvrđuje primatelju tko ste.

Pripazite na interpunkciju

Možda će vam se učiniti da s više uskličnika, baš poput velikih slova, naglašavate svoje misli, ali to nije baš tako. Izbjegavajte pisati više uskličnika jer može djelovati nepristojno.

Skratite

Izbjegavajte slanje dugih poruka e-pošte koje mogu teške za čitanje, savjetuju Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci