Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Smanjite si račune za grijanje - uzgojite jestivi vrt na balkonu

Smanjite si račune za grijanje - uzgojite jestivi vrt na balkonu

Balkoni su idealna mjesta za uzgoj jestivih usjeva jer su često okrenuti na ‘sunčanu stranu, ali i nalaze se visoko, izvan dohvata štetočina kao što su primjerice puževi

VIDEO

Život u gradu, daleko od prirode, ne znači da ne možete svakodnevno uživati u mirisu cvijeća i svježem voću i povrću ‘iz vrta’.

- Većina ljudi na balkonu drži cvijeće, ali zašto bi prostor bio ispunjen isključivo geranijima, kad je idealan za uzgoj voća i povrća - predložio je Alex Mitchell u svojoj knjizi ‘The Edible Balcony: Growing Fresh Produce in Small Places’.

POGLEDAJTE VIDEO (vrt na vrhu zgrade u Zagrebu):

Pokretanje videa...

01:44

Balkoni su idealna mjesta za uzgoj jestivih usjeva jer su često okrenuti na ‘sunčanu stranu, ali i nalaze se visoko, izvan dohvata štetočina kao što su primjerice puževi. Mnogi usjevi jednako dobro uspijevaju u teglama, kao i u zemlji.

- Prosječno voće ili povrće je prešlo put od preko 2000 kilometara do vašeg stola. Uzgajanjem na balkonu, taj put možete smanjiti na samo nekoliko metara i pomoći okolišu jer će se trošiti manje energije na transport. Također, ‘jestivi balkoni’ pomažu u hlađenju gradova. Zgrade i neboderi ‘zarobljavaju’ i čuvaju toplinu, čineći prosječne temperature u gradovima do 5 stupnjeva toplijima od onih na selu. Ako se globalno zatopljenje nastavi, urbane temperature će samo rasti - upozorava autor.

Dodaje da sadnja na krovovima i balkonima zgrada izolira sam objekt od topline za čak 20 posto, smanjujući tako potrebu za skupim i energetski proždrljivim klimatizacijskim uređajima. Dok u hladnim zemljama, sadnja na krovovima ima suprotan učinak - ona čuva toplinu i smanjuje troškove grijanja. Uz to, uzgoj biljaka na balkonu smanjuje pritisak na gradske odvode.

Botanički vrt u Zagrebu ima rasprodaju viška svojih biljaka
Botanički vrt u Zagrebu ima rasprodaju viška svojih biljaka

- Svaki put kad u gradu padne kiša, voda istječe u odvode gdje se miješa s kanalizacijom prije obrade. Takav je sustav funkcionirao kad je napravljen prije puno godina, ali od tada su izgrađene brojne ceste, zgrade, kolnici i parkirališta, što znači da većina kišnice završi u odvodu, umjesto da se upije u tlo. Iznenadan i težak pljusak mogao bi preopteretiti gradski sustav kanalizacije, pa bi otpad mogao završiti u rijekama ili morima. Sadnjom na balkonu ili krovu stvarate ‘spužvu’ koja zadržava kišnicu neko vrijeme prije nego završi u odvodu - objašnjava.

Moć korijenja: Za sniženi tlak uzmite ciklu, a za visoki celer
Moć korijenja: Za sniženi tlak uzmite ciklu, a za visoki celer

Biljke na krovu ili balkonu će poboljšati kvalitetu zraka, tako što će apsorbirati emisije ugljikovog dioksida i oslobađati kisik. Krovni vrtovi također će apsorbirati gradsku buku - od zrakoplova do prometa. Nemojte stati na balkonu, prozorske daske i zidovi su također odlična mjesta za mini-vrt ili cvijeće uz pravu teglicu ili prilagođeni spremnik. Autor tvrdi da balkon možete iskoristiti kako bi u njemu stvorili oazu mira ukrašenog cvijećem i biljem ili maksimalno iskoristiti prostor i pretvoriti ga u pravi ‘krovni vrt’. Ono što je sigurno je da ćete više cijeniti hranu koju ste sami uzgojili jer znate koliki ste trud uložili. Također ćete naučiti jesti sezonsku hranu i uživati u okusima organski uzgojene hrane.

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara