Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Snažno djelovanje: Kod bolova u želucu posegnite za pelinom

Snažno djelovanje: Kod bolova u želucu posegnite za pelinom

OPREZNO S DOZIRANJEM Male količine pelina djeluju brzo i učinkovito, no iz istog razloga s ovom se biljkom ne smije pretjerivati jer u većim dozama djeluje toksično

VIDEO

U današnje vrijeme najpoznatiji kao dodatak alkoholnim pićima, pelin je ujedno vrlo dekorativna, ali i ljekovita biljka.

Pelin (Artemisia absynthium) od davnina se smatra lijekom kod želučanih, jetrenih i žučnih tegoba. Domovina su mu stepe istočne Europe i središnje Azije. Vrlo se rano uzgajao kao ljekovita biljka, pa se rasprostranio po cijeloj Europi. Ljekovita svojstva pelina otkrili su još stari Rimljani, Hipokrat ga je propisivao kao lijek za reumatizam i ublažavanje bolova. U našoj narodnoj medicini pelin se smatra svestrano učinkovitom biljkom.

Posvetio je život borbi protiv raka: Moji savjeti za prevenciju
Posvetio je život borbi protiv raka: Moji savjeti za prevenciju

U malim količinama pelin potiče rad bubrega i jetara, pospješuje izlučivanje žuči te efikasno djeluje protiv nadutosti, plinova i kroničnog zatvora, a ublažava i grčeve u želucu. Kod uzimanja pripravaka od pelina iznimno je važno pravilno doziranje. Iako u malim dozama djeluje kao jedan od najmoćnijih i najbrže djelujućih prirodnih lijekova, posebno za tegobe s probavom i žuči, pelin u većim dozama djeluje toksično. Uz širok spektar ljekovitih svojstava, ta je gorka biljka i među rijetkima koje djeluju protiv crijevnih parazita. Ne smiju ga upotrebljavati trudnice i dojilje, kao ni oni koji imaju čir ili krvarenje u želucu ili unutarnjim organima. Ne treba ga uzimati ni istodobno s preparatima željeza ni prekoračivati preporučene količine.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Rođena bez ruku i nogu: Šiva i prodaje torbe, uči voziti, kuha
Rođena bez ruku i nogu: Šiva i prodaje torbe, uči voziti, kuha

Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su gospina trava, kopriva, kadulja, metvica i stolisnik. Čaj od jednakih količina pelina i metvice pomaže kod pokvarenog želuca i trovanja hranom, a čaj od pelina, kadulje i lista oraha dobar je u borbi protiv kandide, posebno ako je njezino žarište u probavnom traktu. U kombinaciji sa smiljem i metvicom pelin će pomoći kod oštećenja jetara prouzročenog lijekovima ili toksičnim tvarima. 

Svi plaču: Čistači ulice tortom ganuli baku za 100. rođendan
Svi plaču: Čistači ulice tortom ganuli baku za 100. rođendan

Čaj od pelina pogodan je i kao voda za oči. Iz svježe stucanog pelina istiješteni sok, pomiješan s nešto meda i premazan preko očiju, poboljšava vid. Ako se pare pelinova čaja puste da prodru u uho, pomoći će gnojnom i bolnom uhu, a umiruju i zubobolju. Pelin je djelotvoran i u borbi protiv buha koje napadaju kućne ljubimce. Svježi pelin izmrvite među prstima te prelijte zagrijanim jabučnim octom, ostavite da se ohladi, a potom razrijedite vodom i ulijte u bočicu s raspršivačem pa poprskajte svojeg ljubimca. Ista mješavina je korisna i za prskanje madraca, ako sumnjate da su se štetočine zavukle i ondje. Osušenim listovima pelina možete napuniti i jastučiće, a njegov će aromatičan miris otjerati nesanicu te olakšati disanje kod prehlade, kašlja i začepljenog nosa.

Pelin s medom

Gram praha pelina pomiješajte sa žličicom meda te pripravak uzmite dva puta na dan kod gripe i drugih zaraznih bolesti s vrućicom.

Manjak željeza

Pomiješajte 50 g kičice, 50 g listova pelina, 50 g listova koprive i 50 g šipka. Žličicu čajne mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i pokriveno ostavite da odstoji deset minuta. Čaj procijedite i zasladite medom. Pijte od 4 do 6 tjedana, dva puta na dan. 

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Tinktura

U staklenku stavite 10 g pelina i prelijte s 2 dl 45-postotne lozovače. Ostavite da odstoji 20 dana pa procijedite. Uzima se od 8 do 10 kapi tinkture jedanput do tri puta dnevno na kocki šećera. Tinktura se može rabiti i za masiranje kod želučanih bolova i grčeva te podrigivanja. Nakon masaže na bolno mjesto stavlja se ugrijana vunena tkanina.

Brzi čaj

Pelin nikad ne kuhajte, nego ga samo prelijte kipućom vodom. Za pripremu čaja žličicu pelina prelijte šalicom vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji od tri do pet minuta te procijedite. Na dan je dovoljno uzimati jednu šalicu - razdijelimo je po obrocima te čaj pijemo pola sata prije jela ili tijekom dana u manjim gutljajima.

Pelinkovac

Namočite od 15 do 20 g pelina u 1 l crnog vina te ostavite da odstoji deset dana, uz svakodnevno protresanje. Potom procijedite te ujutro, natašte, popijte po jednu čašicu. Ovaj pripravak pomaže kod nadutosti, manjka kiseline i oboljenja želuca.

Za želudac

Potrebno vam je 20 g kičice, 10 g pelina, 20 g korijena anđelike i 50 g stolisnika. Biljke se međusobno izmiješaju, a potom se izdvoji jedna čajna žličica, prelije s litrom vruće vode i ostavi da odstoji 5 minute. Pije se tri puta dnevno, prije svakog velikog obroka.

Žučni mjehur

Na rad želuca, jetre i žučnog mjehura vrlo blagotvorno utječe mješavina od jednakih dijelova pelina, matičnjaka, origana, paprene metvice i tetrljana (Marrubii herba). Dvije žličice prelijemo šalicom vruće vode, ostavimo pet minuta i pijemo pola sata prije svakog obroka. 

Fotolia

Jak kašalj

Potrebno je pomiješati žlicu biljke kičice i pelina, preliti s 250 ml vrele, ali ne kipuće vode i pričekati da se malo ohladi. Uzimati žlicu čaja svakih pola sata kako bi se suzbio jaki kašalj. Čaj je prikladan i za djecu, a ona trebaju uzimati žlicu čaja svakih sat vremena.

Probavni trakt

Za pojačani rad žlijezda probavnog trakta pomiješajte 15 g pelina, 15 g borovice, 20 g korijena cikorije, 20 g korijena anđelike i 30 g lista koprive. Dvije žličice stavite u hladnu vodu, ugrijte do vrenja i pustite da odstoji 3 minute. Piti ujutro i navečer, pola šalice. 

NIKAD NISU ZADOVOLJNI: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'