Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Naučite pripremiti čokoladni vijenac s Gastro adventa Split

Naučite pripremiti čokoladni vijenac s Gastro adventa Split
5

Od prve nedjelje Adventa pa sve do Božića u Splitu će se promovirati specijaliteti vrhunskih kulinarskih stručnjaka rađeni na temu blagdana i po povoljnijoj cijeni

VIDEO

Paljenjem svijeća na adventskom vijencu napravljenom od marcipana, 28.11. otvorena je gurmanska manifestacija Gastro advent Split u gradu podno Marjana. U organizaciji Savjetovališta za nutricionizam Olja, Grada Splita i Turističke zajednice sve do Božića će Splićani i posjetitelji moći uživati u specijalitetima na temu blagdana po promotivnim cijenama. Cilj manifestacije je predstavljanje blagdanskog rapoloženja u Splitu te promocija jedinstvene gastro ponude podneblja. Posebnu pozornost privukle su jaslice od bijele čokolade duge više od metar i pol, a pripremila ih je Tereza Alabanda, koja je svoje znanje usavršila na Slastičarskoj akademiji u Londonu.

Autorica projekta Olja Martinić nastojala je motivirati splitske obrtnike da se predstave prigodnim i originalnim jelima te pokažu bogatstvo splitske gastro ponude. Najviše pozornosti su privukle 'slatke' božićne jaslice napravljene od marcipana, čokolade i medenjaka.

Adventski vijenac

Sastojci za tijesto:  30 g svježeg kvasca, 500 g brašna za dizana tijesta, 100 g margarina,100 g šećera,  2 žumanjka, 300 ml mlijeka, limunova korica

Sastojci za nadjev: 400 g mljevenih oraha, 300 g šećera,100 g grožđica, 200 ml mlijeka, limunova korica, cimet,  rum, vanil šećer

Sastojci za nadjev: 500 g marcipana,100 g čokolade za kuhanje,1 kap zelene boje,1 kap crvene boje ili žličica soka od cikle

Priprema: Zamijesiti tijesto za orahnjaču, nadjenuti nadjevom od oraha i formirati tijesto u obliku kobasice. U kalup za tortu promjera 26 cm položiti oblikovanu orahnjaču i peći na 180°C  oko 40 minuta. Pečeni krug od orahnjače obložiti tankim trakicama marcipana obojanog u tri nijanse smeđe boje. Marcipan prethodno obojati dodavanjem otopljene čokolade do postizanja željene nijanse. Obloženi vijenac dekorirati po želji božikovinom i prigodnim ukrasima od marcipana. 

Čokoladni kruh Sv. Luce

Sastojci: 140 g marcipana, 160 dkg štaub šećera, 4 jaja, 50 g kandirane naranče, 70 g crne čokolade,180 g brašna, 40 g kakaa u prahu, ½ praška za pecivo, 150 ml mlijeka

Priprema: Rukama razmrviti marcipan sa šećerom u prahu, zatim izraditi smjesu mikserom i dodati jedno po jedno jaje.

Dodajte otopljeni maslac,zatim i mlijeko. Prosijati brašno s kakaom i praškom za pecivo i sve zajedno umiješati u smjesu s marcipanom. Ručno umiješajte nasjeckanu čokoladu i naranču. Pecite na 180 °C oko sat vremena, provjeriti čačkalicom je li gotov. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa