Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Naučite pripremiti čokoladni vijenac s Gastro adventa Split

Od prve nedjelje Adventa pa sve do Božića u Splitu će se promovirati specijaliteti vrhunskih kulinarskih stručnjaka rađeni na temu blagdana i po povoljnijoj cijeni

Nino Strmotic/PIXSELL
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

Paljenjem svijeća na adventskom vijencu napravljenom od marcipana, 28.11. otvorena je gurmanska manifestacija Gastro advent Split u gradu podno Marjana. U organizaciji Savjetovališta za nutricionizam Olja, Grada Splita i Turističke zajednice sve do Božića će Splićani i posjetitelji moći uživati u specijalitetima na temu blagdana po promotivnim cijenama. Cilj manifestacije je predstavljanje blagdanskog rapoloženja u Splitu te promocija jedinstvene gastro ponude podneblja. Posebnu pozornost privukle su jaslice od bijele čokolade duge više od metar i pol, a pripremila ih je Tereza Alabanda, koja je svoje znanje usavršila na Slastičarskoj akademiji u Londonu.

Autorica projekta Olja Martinić nastojala je motivirati splitske obrtnike da se predstave prigodnim i originalnim jelima te pokažu bogatstvo splitske gastro ponude. Najviše pozornosti su privukle 'slatke' božićne jaslice napravljene od marcipana, čokolade i medenjaka.

Adventski vijenac

Sastojci za tijesto:  30 g svježeg kvasca, 500 g brašna za dizana tijesta, 100 g margarina,100 g šećera,  2 žumanjka, 300 ml mlijeka, limunova korica

Sastojci za nadjev: 400 g mljevenih oraha, 300 g šećera,100 g grožđica, 200 ml mlijeka, limunova korica, cimet,  rum, vanil šećer

Sastojci za nadjev: 500 g marcipana,100 g čokolade za kuhanje,1 kap zelene boje,1 kap crvene boje ili žličica soka od cikle

Priprema: Zamijesiti tijesto za orahnjaču, nadjenuti nadjevom od oraha i formirati tijesto u obliku kobasice. U kalup za tortu promjera 26 cm položiti oblikovanu orahnjaču i peći na 180°C  oko 40 minuta. Pečeni krug od orahnjače obložiti tankim trakicama marcipana obojanog u tri nijanse smeđe boje. Marcipan prethodno obojati dodavanjem otopljene čokolade do postizanja željene nijanse. Obloženi vijenac dekorirati po želji božikovinom i prigodnim ukrasima od marcipana. 

Čokoladni kruh Sv. Luce

Sastojci: 140 g marcipana, 160 dkg štaub šećera, 4 jaja, 50 g kandirane naranče, 70 g crne čokolade,180 g brašna, 40 g kakaa u prahu, ½ praška za pecivo, 150 ml mlijeka

Priprema: Rukama razmrviti marcipan sa šećerom u prahu, zatim izraditi smjesu mikserom i dodati jedno po jedno jaje.

Dodajte otopljeni maslac,zatim i mlijeko. Prosijati brašno s kakaom i praškom za pecivo i sve zajedno umiješati u smjesu s marcipanom. Ručno umiješajte nasjeckanu čokoladu i naranču. Pecite na 180 °C oko sat vremena, provjeriti čačkalicom je li gotov. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message