Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Stalno ste naduti? Dijetetičarka otkrila tajnu ravnog trbuha

Stalno ste naduti? Dijetetičarka otkrila tajnu ravnog trbuha

Objasnila je koju hranu treba dodati u prehranu kako biste pobijedili nadutost i osjetljive probleme sa želucem, kao i one namirnice koje svakako treba prestati jesti

VIDEO

Dijetetičarka Leanne Ward iz Brisbanea u Australiji borila se s nadutošću još od 2014. godine. Ova 31-godišnjakinja je tad shvatila da tajna ravnog trbuha nije u tome da jedete dijetnu hranu i povrće, već u uživanju u malim, čestim i uravnoteženim obrocima i u izboru pravih namirnica. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se brzo riješiti nadutosti?

Pokretanje videa...

01:48

Ako želite da nadutost postane stvar prošlosti, 31-godišnjakinja kaže da morate jesti i piti hranu poput čaja od mente, ohlađenog krumpira, chia sjemenki i kivija.

S druge strane, trebali biste ograničiti hranu koja nadima poput kupusa i cvjetače ili alkohol te obilne obroke i umjetna zaslađivače.

- Povremena nadutost je normalno. Kad jedete obilni obrok ili obrok bogat vlaknima, većina ljudi se malo napuhne - objavila je Leanne na svojoj Instagram stranici.

- To je potpuno normalno. Ono što nije normalno je stalna nadutost, koja je bolna i povezana s drugim stanjima poput kroničnog proljeva. Ako ovo zvuči poput vas, trebate otići kod liječnika na pregled - savjetuje. 

- Imam mnogo jednostavnih savjeta za smanjenje nadutosti. Prvenstveno treba češće jesti manje obroke, imajući na pameti količinu vlakana koju ste pojeli jer premalo ili previše vlakana može potaknuti nadutost. Također, bitno je i pravilno žvakanje -  rekla je Leanne.

Leanne je također rekla da treba smanjiti konzumaciju gaziranih pića i zaslađivača, bilo da su slatka ili alkoholna. 

- Izbacite dijetalne proizvode, vrste hrane koje potiču napuhavanje poput graha, kupusa i cvjetače, a umjesto da u potpunosti prekinete jesti mliječne proizvode okrenite se proizvodima s niskim udjelom laktoze - rekla je Leanne.

Na kraju je dodala da se treba izbjegavati alkohol, prerađena hrana i hrana s puno masnoća jer ove vrste direktno utječu na zdravlje crijeva.

- Mislim da je važno napomenuti da većina žena pati od nadutosti i drugih problema s crijevima prije ili tijekom mjesečnice, što može biti posljedica hormonalnih promjena - rekla je.

- Promjene u razini progesterona i estrogena potiču tijelo da zadržava više vode i soli zbog čega stanice tijela nabreknu, a to može uzrokovati nadutost - dodala je objašnjavajući zašto je nadutost tijekom mjesečnice normalna pojava. 

Jednostavne vježbe koje će vas spasiti od neugodne nadutosti
Jednostavne vježbe koje će vas spasiti od neugodne nadutosti

Što biste trebali dodati u jelovnik da pobijedite nadutost?

  • Vlaknasta hrana
  • Čaj od mente
  • Chia sjemenke
  • Ohlađeni krumpir
  • Sjemenke lana
  • Manji obroci
  • Voda
  • Kivi
  • Duže žvakanje hrane

Što biste trebali izbaciti s jelovnika da biste pobijedili nadutost?

  • Prerađena hrana
  • Pjenušava piće
  • Povrće koje potiče nadutost
  • Alkohol
  • Umjetni zaslađivači sladila
  • Veliki obroci
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala
Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili