Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Stanislav Trstenjak: 'Moje su tikve dobre za kolače i za vino'

FINO 'MESO' Bivši kuhar u vrtiću i hotelu uzgaja voće i povrće pokraj Svetog Martina na Muri. Tikve imaju puno minerala i ne debljaju, pa su vrlo zdrave

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL .
4 komentara

Više od 40 godina Stanislav Trstenjak (72) uzgaja ekološko voće i povrće u međimurskome Marofu, nedaleko od Svetog Martina na Muri. 

Ima OPG, preko kojeg obitelj prodaje dio proizvoda, uglavnom po sajmovima, na kojima ne moraju plaćati prostor. U protivnom im se ne bi nimalo isplatilo. Voće i povrće sade oko kuće, koja jedva da se vidi od biljaka i plodova, te u vrtu u polju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Oprezno s križanjem

Od ranog djetinjstva Stanislav je pomagao roditeljima na njivi, a kad se u obližnjoj Lendavi u Sloveniji zaposlio kao kuhar, prvo u vrtiću, a poslije u hotelima, počeo se intenzivnije baviti proizvodnjom voća i povrća. 

- Tad nije bilo svježeg voća i povrća u prodavaonicama i sadio sam ga sve više zbog djece u vrtiću i gostiju hotela - kaže.

Obitelj je uvijek imala svježe, domaće i ekološko voće i povrće. Ova je godina bila prilično loša za buče, no njemu su dobro rodile. 

AFP/Pixsell UBRZAVA ZACJELJIVANJE RANA Tikvica je 'muška namirnica', a pomaže i u skidanju kilograma

- Imam ih više vrsta. Najstarije, koje uzgajam još od mladih dana, su obične, starinske ili, kako smo ih nekad zvali, ‘svinjske tikve’, jer su se njima uglavnom hranile svinje. Imam okrugle i duguljaste narančaste, a njihove su koštice ‘obučene’. Treba ih očistiti prije jela - ispričao je te dodao kako su stari ljudi takve tikve sadili između krumpira i kukuruza. 

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL .

Okopavali su ih ručno, a on tako radi i danas. 

Ima i dvije vrste turskih tikvi, koje su izvrsne pečene. Jedna vrsta turskih tikvi je sitna i narančasta, a druga velika, debela i okrugla te može težiti i do 30 kilograma. Sitnije tikve i hokaido crvene tikve su izvrsne za juhe, kao i takozvane kruškice. Ima i ukrasne tikvice, ali upozorava da se one  ne smiju križati s jestivima zato što su gorke, pa im kvare okus. 

Berbe su sve ranije

Ima i tikvu koju zove “šief”. Nalikuje na šeflju ili zaimaču, a koristi se za vađenje vina.  

KRASTAVAC ELIMINIRA TOKSINE Pomoć kod psorijaze: Tikvice, mrkva i kupus obnavljaju kožu

- Tikve imaju puno minerala i ne debljaju, pa su vrlo zdrave - kaže Trstenjak, koji svoje tikve okopava ručno između dva i tri puta na godinu Pri tome mu je supruga pomagala dok je bila zdrava, a sad “uskače” sin. Muči ga i globalno zatopljenje. 

- Nekad su se tikve brale u rujnu i listopadu, a danas u  kolovozu. Zbog promjene klime više je na njima i bolesti poput pepelnice, paleži listova i plijesni. Svoje sam naučio da trpe sušu jer tako puštaju korijenje i crpe vlagu iz dubine - rekao je Trstenjak. 

Prodaje ih po komadu

Stanislav Trstenjak ima svoje sjeme za tikve zato što je, kaže, klijavost kupljenog puno manja. Veće tikve za kolače prodaje po 30 kuna po komadu, a manje po 20. Tikve za juhu su 10 kuna, a turska tikva, koja se peče s lupinom, stoji 30 kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message