Pretvorite "dosadan" pire u slasni nabujak, tjesteninu ispecite u pećnici, a starom kruhu možete uz malo začina, češnjaka i maslinovog ulja dati bogat okus
Stara jela u novom ruhu: I kruh može postati pravi specijalitet
I “običan” pire-krumpir, pomiješate li ga s dva tučena jaja i zanimljivom kombinacijom začina (malo kadulje i timijana), možete zapeći u pećnici kao nabujak koji će biti zvijezda večere.
Pire koji je ostao od ručka tako možete iskoristiti i idući dan - ostavite ga u hladnjaku i zapecite prije posluživanja. Možete ga i “obogatiti” s malo šunke, propirjanim lukom ili povrćem (s malo poriluka, na primjer). Tjesteninu možete pripremati i u pećnici. Na primjer, skuhajte rezance prema uputi na kutiji. Propirjajte luk, češnjak i rajčice na malo maslaca dok rajčice ne omekšaju.
U zdjeli pomiješajte šalicu usitnjene ricotte, šalicu špinata (može i zaleđenog), jedno jaje, malo origana, sol i papar pa slažite u lim za pečenje: tjesteninu, sir i špinat te rajčicu na vrh. Zalijte bešamel-umakom i zapecite u pećnici 20-ak minuta. Mesna štruca za ručak? To već može biti dosadno, pogotovo ako je jedini prilog pečeni krumpir.
No poslažite oko štruce oko pola kilograma cherry-rajčica, krupno narežite dvije, tri paprike te veliki luk pa pecite od 40 do 50 minuta. Poslužite krišku mesa s dvije žlice povrća.
Kruh s češnjakom
Sastojci: štruca mekanog talijana, 6 žlica maslaca, 2 režnja češnjaka (sitno sjeckanog ili protisnutog), 2 žlice sjeckanog peršina
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Narežite kruh na kriške od oko 1,5 cm, tako da ga ne prerežete do kraja. Rastopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte, miješajući, 1-2 min. Ostavite da se ohladi. Dodajte peršin i pola žličice soli. Premažite smjesu maslaca i češnjaka između rezova na kruhu pa zamotajte kruh u foliju. Pecite ga od 10 do 15 min zamotanog. Otvorite foliju i pecite dok se lagano ne zapeče na vrhu, oko pet min. Poslužite toplo.
Pirjani pileći bataci
Sastojci: 8 pilećih zabataka (s kostima i kožom), žlica maslinova ulja, 4 kriške slanine, glavica luka, 2 celera, zelena paprika, 2-3 režnja češnjaka, 2 žlice timijana, žlica svenamjenskog brašna, 0,5 l piva, konzerva mesnate rajčice ili tri veće rajčice, šalica pilećeg temeljca, 2 žlice ljutoga kečapa
Priprema: Premažite piletinu solju i paprom. Zagrijte žlicu ulja na srednjoj temperaturi i zapecite piletinu s obiju strana. Izvadite na tanjur. Na ulje dodajte nasjeckanu slaninu pa zapecite dok ne dobije boju. Dodajte luk, celer, papar, češnjak i majčinu dušicu te pirjajte dok ne omekša, oko deset min, na laganoj vatri. Dodajte brašno, miješajte minutu pa ulijte pivo i pustite da se prestane pjeniti. Umiješajte rajčice pa ljuti kečap. Kad se umak malo zgusne, vratite piletinu u posudu i pirjajte dok se potpuno ne skuha. Poslužite toplo s koricom kruha ili hladno, kao obrok koji ste pripremili unaprijed.
Pita od malina s kikirikijem
Sastojci: pola šalice maslaca na sobnoj temperaturi te malo maslaca za premazivanje lima, pola šalice džema od malina, pola šalice malina, 2 šalice brašna, pola žličice soli, pola žličice praška za pecivo, 0,75 šalica šećera, jaje, žličica ekstrakta vanilije, šalica kikirikijeva maslaca, pola šalice nasjeckanoga slanoga prženoga kikirikija
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem lim za pečenje. Pomiješajte džem i zdrobljene maline u maloj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Istucite maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i glatka, oko 2-3 min. Dodajte jaje i vaniliju pa miješajte da se sastojci povežu. Dodajte maslac od kikirikija i opet dobro promiješajte. Postupno dodajte brašno i sve lagano miksajte da se sastojci povežu. Utisnite pola tijesta u pripremljeni lim. Premažite malinama. U preostali dio tijesta umiješajte kikiriki i natrgajte tijesto preko džema. Pecite dok pita na vrhu ne postane zlatno-smeđa, oko 35-40 minuta.