Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Stara jela u novom ruhu: I kruh može postati pravi specijalitet

Stara jela u novom ruhu: I kruh može postati pravi specijalitet
1

Pretvorite "dosadan" pire u slasni nabujak, tjesteninu ispecite u pećnici, a starom kruhu možete uz malo začina, češnjaka i maslinovog ulja dati bogat okus

I “običan” pire-krumpir, pomiješate li ga s dva tučena jaja i zanimljivom kombinacijom začina (malo kadulje i timijana), možete zapeći u pećnici kao nabujak koji će biti zvijezda večere. 

Pire koji je ostao od ručka tako možete iskoristiti i idući dan - ostavite ga u hladnjaku i zapecite prije posluživanja. Možete ga i “obogatiti” s malo šunke, propirjanim lukom ili povrćem (s malo poriluka, na primjer). Tjesteninu možete pripremati i u pećnici. Na primjer, skuhajte rezance prema uputi na kutiji. Propirjajte luk, češnjak i rajčice na malo maslaca dok rajčice ne omekšaju. 

U zdjeli pomiješajte šalicu usitnjene ricotte, šalicu špinata (može i zaleđenog), jedno jaje, malo origana, sol i papar pa slažite u lim za pečenje: tjesteninu, sir i špinat te rajčicu na vrh. Zalijte bešamel-umakom i zapecite u pećnici 20-ak minuta. Mesna štruca za ručak? To već može biti dosadno, pogotovo ako je jedini prilog pečeni krumpir. 

No poslažite oko štruce oko pola kilograma cherry-rajčica, krupno narežite dvije, tri paprike te veliki luk pa pecite od 40 do 50 minuta. Poslužite krišku mesa s dvije žlice povrća. 

Kruh s češnjakom

Sastojci: štruca mekanog talijana, 6 žlica maslaca, 2 režnja češnjaka (sitno sjeckanog ili protisnutog), 2 žlice sjeckanog peršina

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Narežite kruh na kriške od oko 1,5 cm, tako da ga ne prerežete do kraja. Rastopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte, miješajući, 1-2 min. Ostavite da se ohladi. Dodajte peršin i pola žličice soli. Premažite smjesu maslaca i češnjaka između rezova na kruhu pa zamotajte kruh u foliju. Pecite ga od 10 do 15 min zamotanog. Otvorite foliju i pecite dok se lagano ne zapeče na vrhu, oko pet min. Poslužite toplo.

Pirjani pileći bataci

Sastojci: 8 pilećih zabataka (s kostima i kožom), žlica maslinova ulja, 4 kriške slanine, glavica luka, 2 celera, zelena paprika, 2-3 režnja češnjaka, 2 žlice timijana, žlica svenamjenskog brašna, 0,5 l piva, konzerva mesnate rajčice ili tri veće rajčice, šalica pilećeg temeljca, 2 žlice ljutoga kečapa 

Priprema: Premažite piletinu solju i paprom. Zagrijte žlicu ulja na srednjoj temperaturi i zapecite piletinu s obiju strana. Izvadite na tanjur. Na ulje dodajte nasjeckanu slaninu pa zapecite dok ne dobije boju. Dodajte luk, celer, papar, češnjak i majčinu dušicu te pirjajte dok ne omekša, oko deset min, na laganoj vatri. Dodajte brašno, miješajte minutu pa ulijte pivo i pustite da se prestane pjeniti. Umiješajte rajčice pa ljuti kečap. Kad se umak malo zgusne, vratite piletinu u posudu i pirjajte dok se potpuno ne skuha. Poslužite toplo s koricom kruha ili hladno, kao obrok koji ste pripremili unaprijed. 

Pita od malina s kikirikijem

Sastojci: pola šalice maslaca na sobnoj temperaturi te malo maslaca za premazivanje lima, pola šalice džema od malina, pola šalice malina, 2 šalice brašna, pola žličice soli, pola žličice praška za pecivo, 0,75 šalica šećera, jaje, žličica ekstrakta vanilije, šalica kikirikijeva maslaca, pola šalice nasjeckanoga slanoga prženoga kikirikija

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem lim za pečenje. Pomiješajte džem i zdrobljene maline u maloj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Istucite maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i glatka, oko 2-3 min. Dodajte jaje i vaniliju pa miješajte da se sastojci povežu. Dodajte maslac od kikirikija i opet dobro promiješajte. Postupno dodajte brašno i sve lagano miksajte da se sastojci povežu. Utisnite pola tijesta u pripremljeni lim. Premažite malinama. U preostali dio tijesta umiješajte kikiriki i natrgajte tijesto preko džema. Pecite dok pita na vrhu ne postane zlatno-smeđa, oko 35-40 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
Lude cijene Badnjaka u centru Zagreba: Evo koliko ćete platiti rezervaciju stola na 'špici'
PARTY OD JUTRA

Lude cijene Badnjaka u centru Zagreba: Evo koliko ćete platiti rezervaciju stola na 'špici'

U Gostioni, lokalu nešto bliže Cvjetnom, poznatom okupljalištu mlade generacije koja voli potrošiti, i u kojem boca Jamesona u redovnoj cijeni stoji 115 eura s četiri cole u paketu, imaju sve popunjene stolove
Dnevni horoskop za četvrtak 18. prosinca: Vage posvetite se sebi, Rakovi budite izravniji...
ŠTO NAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za četvrtak 18. prosinca: Vage posvetite se sebi, Rakovi budite izravniji...

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 18. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Potvrđena u vrtiću u Zagrebu: Evo što je legionela, koji su simptomi i zašto je tako opasna
PREVENCIJA JE KLJUČ

Potvrđena u vrtiću u Zagrebu: Evo što je legionela, koji su simptomi i zašto je tako opasna

Do zaraze ne dolazi pijenjem kontaminirane vode, već udisanjem sitnih, nevidljivih kapljica vode koje sadrže bakteriju. Ovi aerosoli stvaraju se na mjestima poput tuševa, slavina...