Lifestyle

Komentari 0

Stariji muškarci nemaju koristi od lijekova za podizanje libida

Stariji muškarci nemaju koristi od lijekova za podizanje libida

Razina testosterona inače opada oko 1,6 posto godišnje, počevši od sredine 30-ih. Oko 20 posto muškaraca u dobi od 60 i više godina ima nizak testosteron, a ta brojka s godinama proporcionalno raste

Prema novim smjernicama Američkog liječničkog učilišta, stariji muškarci kojima razina testosterona tijekom godina opada, trebali bi za liječenje seksualne disfunkcije dobivati samo testosteronsku zamjenu.

Naime prodaja raznih tretmana s niskim ili nadomjesnim testosteronom od 2001. do 2011. godine je utrostručena, i to potaknuta oglašavanjem s kojim potrošačima obećava da će im rasti vitalnost i libido - s testosteronom u obliku flastera, gelova, tableta i injekcija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Taj se trend od 2013. mijenja jer su objavljena ispitivanja koja sugeriraju da ti tretmani nose rizik od moždanog i srčanog udara, a 2016. je i Američka Agencija za hranu i lijekove naložila proizvođačima da moraju na naljepnicama proizvoda upozoriti na rizike povezane sa srcem i mentalnim zdravljem.

- Ti su lijekovi i dalje dosta popularni, najviše zbog televizijskih oglasa i izravnog oglašavanja - kaže predsjednik Američkog liječničkog učilišta (ACP) dr. Robert McLean i dodaje kako je prevelik broj reklama koje obećaju 'izvor mladosti'. 

ilustracija

ACP je tako svoje preporuke razvio na temelju najnovijih dokaza o sigurnosti i učinkovitosti liječenja testosteronom kod muškaraca s niskim testosteronom koji je povezan s njihovom dobi. Studije su proučavale učinkovitost tretmana za seksualnu funkciju, fizičku spremu, kvalitetu života, vitalnost, depresiju i ozbiljne nuspojave poput srčanih bolesti, moždanog udara i povećanog rizika od smrti.

Preporuke ACP-a su dizajnirane i tako da obiteljske liječnike upute u to kako da savjetuju muškarce koji ih pitaju o ovim tretmanima.

Razina testosterona inače opada oko 1,6 posto godišnje, počevši od sredine 30-ih. Oko 20 posto muškaraca u dobi od 60 i više godina ima nizak testosteron, a taj se broj povećava na 30 posto za muškarce u 70-ima i na 50 posto za muškarce u 80-ima.

Na temelju pregleda, ACP je utvrdio da muškarci s niskim testosteronom koji je povezan s dobi imaju malu korist od tretmana.

Promatrali su i cijenu tretmana i otkrili da su injekcije daleko jeftinije od gelova ili flastera. Konkretno, otkrili su da je 2016. zamjenska terapija testosteronom u obliku flastera koštala 2135,32 dolara, (oko 14.200 kn), dok su injekcije koštale samo 156,24 dolara (oko 1000 kn). 

Zaključili su i da nema dovoljno dokaza da ovi lijekovi povećavaju rizik od raka prostate ili smrti, a liječnici kažu kako će tek za nekoliko godina imati i dokaze o njihovom utjecaju na kardiovaskularne bolesti i rak prostate.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci