Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Stiže bezalkoholno piće koje će vas opiti ali bez loših posljedica

David Nutt godinama proučava utjecaj alkohola i opijata na čovjeka. Smatra da je alkohol toliko štetan da ga treba piti jednom na godinu. Zato radi na napitku koji će imati isti učinak, ali bez alkohola u sebi

Dreamstime
Foto: Dreamstime
1 komentara

Zamislite da možete izaći, piti do mile volje i dobro se zabaviti, a da sutra ne osjećate mamurluk i nema posljedica pijanstva. Uskoro bi i to moglo biti moguće, jer stručnjaci kažu da razvijaju novu tvar koja će imati iste učinke kao i alkohol, samo bez toksičnih pojava. 

David Nutt, direktor neuropsihofarmakološkog odjela na Imperial Collegeu u Londonu kaže kako bi ta tvar mogla izaći na tržište u idućih pet godina. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

S idejom o tome da proizvede Alcarelle počeo se baviti još 1983. godine, dok je još bio student. Tada je otkrio 'protuotrov' za alkohol, s ciljem da onima koji piju pomogne olakšati posljedice pijanstva. Taj je protuotrov bio vrlo opasan, jer je izazivao napadaje ako bi se slučajno konzumirao u trijeznom stanju, pa nikada nije završio u kliničkim ispitivanjima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli RockinRod\m/ (@rodst3v3nson)

No, Nuttu je to pomoglo da otkrije kako su Goba receptori, neurotransmiteri koji šalju kemijske reakcije u mozak i živčani sustav, odgovorni za osjećaj pijanstva. Kako se inače bavio istraživanje utjecaja alkohola, kanabisa i heroina na mozak, objavio je i istraživanje u kojem je pokušao dokazati da alkohol kad su u pitanju te tri tvari najpogubnije utječe na mozak.

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu užeg kabineta Vlade RH MARIĆ POTVRDIO Rastu cijene alkohola i cigareta za 2-3 kune: 'Ali ne vina i piva'

Štoviše, uvjeren je u to da je alkohol toliko štetan da bi granica alkohola koji smijemo konzumirati trebala biti najviše - jedna čaša godišnje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Robert Funke (@robertfunkecom)

Zato se bavi proizvodnjom tvari koja će djelovati na mozak jednako kao alkohol, ali bez toksičnih posljedica. Dakle, ta bi tvar trebala aktivirati samo one receptore u mozgu koji vode do poželjnih posljedica - osjećaja ugode i opuštenosti koji se javlja kad konzumiramo alkohol. Istodobno, blokiralo bi se stvaranje negativnih, odnosno nepoželjnih posljedica. 

KONAČNO SAM SI PRIZNALA Ispovijest alkoholičarke: 'Piće je bilo moj lijek za usamljenost'

Za sada, piće je isprobao sam te nekoliko kolega iz njegovog laboratorija, jer još nije utvrđeno da je napitak siguran i da je spreman za testiranje na većem broju ljudi. No, nada se da će u tome uspjeti tijekom narednih 5 godina, piše Insider. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message