Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Jet lag pogoršavaju alkohol i kava, a liječe vitamin C i biljke

Jet lag pogoršavaju alkohol i kava, a liječe vitamin C i biljke
1

Daleki avionski letovi narušavaju unutarnji sat organizma, no pomoć se nalazi u drevnim lijekovima poput ginsenga i melatonina, ali i vitaminu C i običnoj vodi

VIDEO

Let avionom kroz nekoliko vremenskih zona često sa sobom nosi posljedice poznatog "jet laga", stanja kroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje koje se javlja kao rezultat poremećaja biološkog ritma organizma. Jet lag se još naziva i bolest putovanja, a od njega povremeno pati preko 90 posto pilota i drugog osoblja aviokompanija, pokazuju istraživanja. Općenito je poznato da se simptomi jet laga pogoršavaju ako se putuje na istok, a najveći problem s jet lagom imaju astronauti. 

Iako univerzalni lijek ne postoji, osnovna je prevencija uzimanje puno vode te izbjegavanje kave i alkohola, koji potiču dehidraciju. 

Prirodni lijek je potpuno iscrpljivanje

Mnogi tvrde da je najlakše riješiti se je laga potpunim iscrpljivanjem, odnosno odlaskom na počinak u pravilno vrijeme u trenutnoj vremenskoj zoni. U tom se slučaju treba oduprijeti instinktinvnom nagonu za spavanjem i pričekati. Također, savjetuje se nekoliko minuta leta provesti u meditaciji, na način da se opustimo zatvorenih očiju i polako dišemo, kako bismo usporili tjelesni sustav pri prelasku u druge vremenske zone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Biljka koja smiruje - Rhodiola rosea

Ova biljka smanjuje razine stresa, smiruje psihu i umanjuje djelovanje vanjskih faktora na nju. Danas je ekstrakt te biljke u kapsulama jedan od najpopularnijih lijekova za jet lag, a obično se uzima u dozi od 300 do 400 miligrama.

Melatonin

Melatonin je hormon koji se prirodno proizvodi u mozgu, a ključan je za san, percepciju vremena i osobni tjelesni sat. Jedan ili dva miligrama melatonina na dan nekoliko dana prije dalekog puta mogu pomoći da se tijelo lakše prilagodi na promjenu vremenskih zona.

Vitamin C

Koncentrirani vitaimin C pomiješan s elektrolitima oživljava organizam vrlo brzo te djeluje kao injekcija energije nakon putovanja. Savjetuje se popiti veću količinu takvog vitamina C prije i nakon leta.

Schisandra bobica

Plodovi Schisandra bobica tradicionalan su kineski lijek protiv umora koj utječe na tijelo i mozak slično kao ekstrakt Rhodiole rosee. Dvjesto miligrama dovoljna je doza koja će vam pružiti snagu nakon leta.

Ginseng

Još jedna azijska biljka poznata po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima ima dokazan učinak na mentalne funkcije i veću iskoristivost kisika u organizmu. Nekoliko pilula koje sadrže 500 miligrama ginsenga bit će dovoljne da vam olakšaju neugodne posljedice dalekih avionskih putovanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara