Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Što jesti na ovoj paklenoj vrućini? Popis hrane koja hladi tijelo i one koja ga zagrijava

Što jesti na ovoj paklenoj vrućini? Popis hrane koja hladi tijelo i one koja ga zagrijava

Ajurvedske principe mnogi smatraju temeljem zdravog načina života, a osim iscjeliteljske snage ona može olakšati i svakodnevicu, osobito kad je riječ o podnošenju vrućina

VIDEO

Visoke temperature i toplinski val iscrpljujuće su na više načina, a nije tajna da općem stanju tijela i duha itekako može doprinijeti prehrana. Stručnjaci upozoravaju kako bi tijekom visokih temperatura valjalo izbjegavati tešku i masnu hranu, kao i šećer te zaslađene gazirane napitke i alkohol.

POGLEDAJTE VIDEO: Pet pravila kako preživjeti vrućine

Pokretanje videa...

00:41

Kad je pak riječ o ajurvedi, ona hranu dijeli na toplu i hladnu s obzirom na učinak na tijelo te pokušava procijeniti ima li određena namirnica učinak hlađenja ili zagrijavanja unutar našeg tijela što utječe na metabolizam i probavu.

Govoreći o vanjskoj temperaturi hrane, svježe kuhana hrana može se pogrešno protumačiti kao topla, a sladoled kao hladna hrana. Međutim, u ayurvedskom smislu, sladoled zapravo zauzima mjesto u kategoriji tople hrane. Prema ajurvedi, ne postoji izravna korelacija između fizičke temperature određene namirnice i njezine unutarnje prirode, prenosi NDTVFood.

Rashladite se tako da stopala namočite u hladnom lavoru
Rashladite se tako da stopala namočite u hladnom lavoru

Topla hrana:

1. Najčešće konzumirana ljuta hrana uključuje luk, crni papar, češnjak, đumbir i začinjenu hranu. Ajurvedska prehrana izbjegava ove sastojke.

2. Ogroman popis povrća spada u ovu kategoriju uključujući krumpir, brokulu, špinat i grah.

3. Tijekom zimske sezone, kako bi se tijelo zagrijalo, toplo se preporučuje korjenasto povrće poput mrkve, rotkvice, repe i slično

4. Svježe voće poput jabuka, naranči i manga također se klasificiraju kao topla hrana

Fotolia

5. Začini kao što su ajwain, senf i hing (asafetida) pomažu u pružanju olakšanja od uobičajenih bolesti poput prehlade i gripe u zimskoj sezoni. Spadaju u kategoriju tople hrane i pomažu u jačanju imuniteta.

6. Poznato je da biljke poput bosiljka, origana i metvice također griju.

Stiže savršen izum - sladoled otporan na topljenje po vrućini
Stiže savršen izum - sladoled otporan na topljenje po vrućini

Hladna hrana:

1. U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Nije iznenađujuće da su ljetni favoriti zbog svoje rashlađujuće prirode.

2. Mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta, vrhnja i sira također imaju učinak hlađenja na tijelo.

3. Svi proizvodi od soje uključujući sojino mlijeko i tofu pripadaju ovoj kategoriji.

4. Nekoliko toplih napitaka poput zelenog čaja zauzima mjesto u ovoj kategoriji. Hladna hrana pomaže očistiti toksine i zauzvrat pruža umirujući učinak na tijelo.

5. Povrće poput gljiva, rajčice, šparoga, zelene salate i patlidžana lako je probavljivo u ljetnim mjesecima zbog svoje inherentno hladne prirode.

Važno je piti vodu po vrućini, ali pazite da ne pretjerate u tome! To zna biti čak jako opasno
Važno je piti vodu po vrućini, ali pazite da ne pretjerate u tome! To zna biti čak jako opasno

- Priroda tjelesnog tipa usmjerava nas prema vrsti hrane koju bismo trebali jesti. U slučaju da netko konzumira previše tope hrane, količina topline koju tijelo proizvodi se povećava. Također uzrokuje osjećaj peckanja. To može dovesti do problema u probavnom sustavu, gubitka pokretljivosti, osipa po koži, pa čak i čireva - kaže ajurvedski stručnjak BN Sinha.

No ne valja pretjerivati ni sa hladnim namirnicama.

- Odgođena probava i česti napadi gripe, kašlja i groznice mogu biti uzrokovani pretjeranom konzumacijom hladne hrane - zaključio je Sinha.

Ako se pak želite rashladiti odmah, stručnjaci preporučuju nekoliko napitaka koji bi vam u tome mogli pomoći.

Rashladite se uz cheesecake s malinama i bijelom čokoladom
Rashladite se uz cheesecake s malinama i bijelom čokoladom

1. Kokosova voda

Ispijanjem kokosove vode, rashladit ćete se. Ovo piće sadrži puno vitamina i minerala potrebnih organizmu koji se bori s vrućinom. Ako popijete čašu kokosove vode na dan, osobito tijekom ljeta, to će pomoći i u borbi protiv infekcija, omogućit će vam više energije i rehidraciju tijela te će vas hladiti tijekom cijelog dana.

2. Voda s limunom

Voda s limunom je među najboljim pićima koja rashlađuju tijelo te odmah djeluju. U hladnu vodu dodajte malo šećera i iscijedite svježi limun. To će vas rashladiti odmah, a ukoliko želite skinuti višak kilograma, umjesto šećera piće zasladite medom.

3. Sirutka

Ljetko piće s trenutačnim učinkom rashlađivanja definitivno je i sirutka. Ako za doručak popijete čašu sirutke svaki dan, to će vam pomoći da prebrodite najtoplije dane bez previše muke. 

POGLEDAJTE VIDEO: ŠEBALJ KOMENTIRAO DIZANJE BRISAČA NA AUTIMA 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...