Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Sto lica jogurta - namirnica za svaku priliku i cijelu obitelj

Sto lica jogurta - namirnica za svaku priliku i cijelu obitelj
1

Kada birate namirnice za svoj jelovnik, često niti ne obraćate pažnju o njegovoj svestranosti. Uvrstite li jogurt u svoj dan, sigurno ćete promijeniti pogled na život

VIDEO

Živjeti zdravo i birati multifunkcionalne namirnice gotovo da postaje imperativ. Brzi životni ritam, stres, preopterećenost poslom i obavezama ne ostavljaju mnogo vremena promišljanju -mnogo je jednostavnije ako se dan pametno i dobro isplanira. Započeti dan zdravim obrokom lakše je nego ikad – dovoljno je posegnuti za porcijom jogurta kojeg možete obogatiti žitaricama ili na primjer žličicom cimeta. 

Ovaj izvrstan napitak dat će vam energije za sve izazove, ukusan je i ima velikog zdravstvenog opravdanja. Osim što je utjelovljenje zdravlja, jogurt je prijatelj vitkosti, pa će tako svim ženama koje nastoje dotjerati svoju liniju biti pravi saveznik, i to bez obzira koliko su zaposlene... Sve što vam je potrebno je običan tekući ili čvrsti jogurt, malo volje i mašte za pripremanje ukusnih i zdravih jela. Za kvalitetan obrok tijekom radnog dana dovoljna vam može biti, primjerice, porcija sezonskog povrća, nemasno meso i jogurt koji će vašem ručku dati poseban okus i tek. Imat ćete nutricionistički vrijedan obrok koji je dobar i za vašu liniju. I znanstvena istraživanja pokazuju da jogurt pomaže pri mršavljenju, osobito ako se jede u sklopu uravnotežene prehrane.  

Osim za one koji žele biti i ostati vitki, jogurt je izvrsna namirnica za cijelu obitelj, koristi se u raznim kombinacijama i prigodama. Oni koji brinu o zdravlju jogurt će odabrati jer mliječna kiselina koju sadrži jogurt suzbija rast crijevnih patogena te pomaže u održavanju zdrave pH ravnoteže crijeva, kao fermentirani mliječni proizvod izvrstan je izvor kalcija, fosfora, riboflavina,vitamina B12, a odrasloj se osobi preporučuje konzumacija dvije šalice ili oko 3 dl dnevno. Kombinacija nutrijenata koje sadrži jogurt u konačnici pomaže boljoj resorpciji nutrijenata i boljem iskorištavanju proteina. Jogurt vrlo jednostavno može postati divna stvar za iznenadne goste, djecu ili iznenadnu žudnju za slatkim –dovoljno je smrznuti ga preliti preljevom po želji i nitko neće ostati ravnodušan. Iskusne domaćice su pak sasvim sigurno isprobale barem jedan recept za jogurt kolač s voćem i laganim biskvitom.   

Zamisliti jelovnik svake obitelji bez jogurta gotovo je nemoguće, a nije ni čudno jer namirnica koja se u gastro priče "uvukla" još prije 4500 godina, sasvim sigurno zaslužuje mnogo pažnje. Prvi su jogurti nastali najvjerojatnije pukom slučajnošću. Pretpostavlja se da je bakterija koja je uzrokovala nastanak jogurta živjela na torbama od kozje kože koje su nosili Huni, nomadski narod koji je migrirao na područje današnje Bugarske. 

Uslijed kretanja nomadskih turkijskih naroda njegova se upotreba proširila i u Europu, naročito na balkanske krajeve. Sama riječ „yo?urt“  nastala je od turskog glagola "yo?urmak" što znači „mijesiti“. Turci uglavnom jogurt jedu uz slana jela, on je gust i ima nagovještaj kiselosti.  Zbog svog osvježavajućeg okusa, turski se jogurt idealno slaže sa začinjenim orijentalnim delicijama i jedan je od njenih omiljenih sastojaka, prisutan u gotovo svakom jelu. Jogurt je među top namirnicama i u grčkoj kuhinji koja je jedna od najstarijih u Europi i koja se razvija još od antičkog vremena kada su kuhari bili cijenjeni koliko i slavni grčki filozofi. Grčka, zbog svoje pozicije između istoka i zapada, nije odoljela invaziji turskih i arapskih jela pa su se ona s vremenom toliko udomaćila na grčkim stolovima da ih se smatralo sastavnim dijelom nacionalne kuhinje. 

Fotolia

Smatra se kako čvrsti tip jogurta potječe iz Grčke u kojoj se koristi kao desert ili u kombinaciji s raznim umacima. Grčki jogurt je kremast i veoma gust, a takva se tekstura dobiva cijeđenjem tijekom pripreme.  Upravo zbog tih svojih karakteristika često ga smatraju najfinijim među jogurtima. Već prvom žličicom ove mliječne delicije osjećat ćete se kao da putujete osunčanim grčkim otocima prepunim mediteranskih mirisa i okusa. U kombinaciji s medom ili orasima, u tren ćete oka dobiti tradicionalnu grčku poslasticu. U kombinaciji s bobičastim voćem osvježava i hrani dok umaci koje ste poznavali dobivaju posve novu dimenziju s grčkim jogurtom. 

Jogurt je pri vrhu biranih namirnica i u Italiji. Talijanski  sladoled zasigurno je jedna od najpopularnijih slastica u svijetu,  a osnova pripreme brojnih talijanskih sladoleda i slastica je talijanski jogurt koji slasticama daje puni i slatkasti okus. Zahvaljujući slatkoći, talijanski je tip jogurta desert sam po sebi, no idealan je i sastojak za pripremu deserata, osobito za pripremu popularne panna cotte. Također, njegova svilenkasta tekstura i puni okus dolazi do izražaja sljubi li se s prirodnim kiselošću voća, a izvrstan je u kombinaciji s drugim slasticama za još raskošniji okus.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'