Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Što napraviti da se koža što prije oporavi nakon stiskanja prištića: Pomaže i hladan oblog

Što napraviti da se koža što prije oporavi nakon stiskanja prištića: Pomaže i hladan oblog

Čačkanje po prištićima može dovesti do toga da vam ostane trajni ožiljak na licu ili se pojavi postupalna hiperpigmentacija. Ako imate problema sa suzdržavanjem, uvijek možete na prištić zalijepiti flaster

VIDEO

Kao prvo, moj vam je savjet da maknete ogledalo s povećalom iz kupaonice. To je najbolji način da ne pokleknete iskušenju i čačkate po koži lica te time riskirate da napravite još više štete, posebno navečer kad imate više vremena za opuštanje, kaže dermatologinja Ava Shamban.

POGLEDAJTE VIDEO Zsa Zsa: Moja priča 

Pokretanje videa...

Moja priča - Zsa Zsa 08:36

Ako ste već stiskali prištiće, tad se suzdržite od daljnjeg dodirivanja kože. Iako, najidealnije bi bilo prištiće uopće ne dirati - tako će najprije nestati.

- Najveća pogreška je uporno dodirivati problematično područje. Uostalom, treba imati na umu da čačkanje samo otegne cijelu situaciju, a može dovesti i do toga da vam ostane trajni ožiljak na koži ili do pojave postupalne hiperpigmentacije. Ako imate problema sa suzdržavanjem od čeprkanja po licu, uvijek možete na prištić zalijepiti flaster. Tako, ne samo da nećete istiskivati prištiće, već neki flasteri mogu poboljšati stanje ako sadrže umirujuće sastojke poput aloe vere ili hijaluronske kiseline - savjetovala je.

Što se dogodi vašoj koži kad ne skinete šminku prije spavanja?
Što se dogodi vašoj koži kad ne skinete šminku prije spavanja?

Rashladni oblog je vaš novi prijatelj

- Često kad stisnete prištić, on počne krvariti. Prisilna trauma istiskivanja sadržaja na površinu često uzrokuje krvarenje pomiješano sa sadržajem pustule (mjehurić napunjen gnojem). Kad se to dogodi, moja preporuka je odmah oprati ruke, uzeti hladan oblog i nježno pritisnuti mjesto krvarenja dok krv ne stane - kaže ova dermatologinja.

Nakon što krvarenje stane, vrijeme je da ublažite oteklinu. 

- Najbolji način da ublažite natečenu kvržicu nakon traume je hladan oblog ili led, ali led nikad ne stavljajte direktno na kožu, omotajte ga maramicom. Hladni oblog nježno pritisnite na oštećeno područje kože i držite tako neko vrijeme - pojasnila je.  

Smanjite rizik od nastanka upale i infekcije 

Na primjer, u tome vam može pomoći kamilica koja se dugi niz godina koristi u tradicionalnoj narodnoj medicini kao sredstvo za liječenje rana i iritacija na koži jer posjeduje protuupalna svojstva.

Dermatologinja preporučuje i razrijeđeno ulje čajevca kao učinkovit lijek koji ima antifungalna, antivirusna i antibakterijska svojstva.

Mjesto izbijanja prištića zrcali bolesti i hormonalne promjene
Mjesto izbijanja prištića zrcali bolesti i hormonalne promjene

- Istraživači su opazili da se aktivnost bijelih krvnih stanica povećava s upotrebom ulja čajevca, što je i sastavni dio procesa zacjeljivanja akni. U nekim slučajevima, dermatolozi znaju preporučiti mazanje antibiotskom masti kako bi se ubrzalo zacjeljivanje - kaže Ava Shamban i upozorava da ne stavljate bilo kakva antibakterijska sredstva na kožu.

- Na primjer, nikad ne nanosite vodikov peroksid, jer da, on ubija štetne bakterije, ali može iritirati, opeći ili na drugi način pogoršati otvorenu ranu te usporiti proces zarastanja i stvaranje kraste - dodala je i savjetovala korištenje nježnih metoda dok koža zacjeljuje.

Također, suzdržite se od pilinga dok rana posve ne zacijeli, prenosi mindbodygreen.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj