Što raditi kod kuće s djecom kad kažu da im je jako dosadno | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Što raditi kod kuće s djecom kad kažu da im je jako dosadno

Što raditi kod kuće s djecom kad kažu da im je jako dosadno
1

Zbog ružnog vremena djeca će ponekad morati ostati kod kuće, a to može biti podjednako frustrirajuće za njih i za njihove roditelje. Tad uglavnom gledaju TV i igraju se mobitelom

VIDEO

Kad djeca kažu da im je dosadno, postoji mnogo aktivnosti kojima ih možete okupirati radije nego da sjede pred ekranom, piše Pathways.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

Stoga, kad vaš mališan sljedeći put ostane kod kuće zbog ružnog vremena, ponudite mu neke od ovih sugestija kad kaže da mu je dosadno.

Staklenka za dosadu

Mama na društvenim mrežama objasnila je kako je napravila staklenku za dosadu. Na komadiće papira ispisala je različite aktivnosti, igre, pa čak i kućanske poslove. Kad god bi njezino dijete reklo da mu je dosadno, umjesto da gleda TV dopustila mu je iz staklenke za dosadu odabere tri papirića s različitim aktivnostima. Bilo koja od niže navedenih aktivnosti bila bi sjajan dodatak za staklenku za dosadu.

Sagradite utvrdu

Dopustite djetetu da skupi deke, jastuke, stolce i kartonske kutije. Iskoristite ih kako biste izradili utvrdu od jastuka u koju se mogu popeti. Dodajte mu i ručnu svjetiljku te plišance koje voli te organizirajte zabavu.

Mama s genijalnim trikom: Evo kako da djeca jedu više povrća
Mama s genijalnim trikom: Evo kako da djeca jedu više povrća

Staza s preprekama

Staze s preprekama mogu biti zabavna aktivnost na otvorenom, ali i u zatvorenim prostorima. Na taj način djeca će se kretati i baviti fizičkom aktivnošću čak i kad nisu vani. Stazu osmislite tako da postavite na nju predmete preko kojih moraju preskakati ili ispod kojih će se provlačiti, skakutati na jednoj nozi ili na obje, a dopustite im da maštom sami nadopunjuju stazu. Započnite utrku, no pripazite da oštre rubove namještaja prekrijete spužvastim materijalima kako se djeca ne bi ozlijedila, a valja ukloniti i lomljive predmete.

Napišite pismo

Sigurno ste znali da je pisanje, crtanje i rezanje odlična vježba za finu motoriku ruku. Izvadite papir i omotnice i dopustite djeci da sama ukrase papir. Pomozite im napisati pismo dalekom rođaku ili starom prijatelju. Ako su premaleni da bi pisali, recite im neka crtaju ilustracije. Naučite ih kako adresirati pismo i objasnite im kako funkcionira pošta i čemu služe markice.

Ako želite biti dobar roditelj, nemojte ometati djecu kod igre
Ako želite biti dobar roditelj, nemojte ometati djecu kod igre

Lutke od čarape

Ako vam se po ormaru već dugo povlači čarapa koja je izgubila par, ovo je idealno vrijeme da pronađe novu svrhu i zabavi vas i dijete. Uzmite markere kako biste nacrtali oči, a škarama izrežite usta i lutkarska predstava može započeti!

Maškare

Izvucite staru odjeću iz prošlih desetljeća ili kostime za maškare te šašave majice. Kad god djeca požele raditi nešto zabavno, izvucite neki kostim i kažite djetetu neka se uživi u lik.

Izmišljajte stvorenja

Neka vaše dijete izmisli ljubimca. To može biti prava životinja, ali i neka kakva uopće ne postoji. Ponekad su mitska, izmišljena bića, puno zabavnija od pravih. Ima li tijelo orla ili kljove poput slona? Može li letjeti? Može li plivati? Zajednički stvorite biće kakvo svijet još nije vidio, a dijete pritom može nacrtati to stvorenje i ispričati priču o tome kako je ono nastalo.

Čajanka

Izvucite najbolju odjeću koju imate vi i dijete te omogućite vašem mališanu da vas ugosti na svojoj čajanci. Ili možete za stol posjesti plišance, a vi glumite batlera na zabavi. Pritom je važno da dijete razgovara sa svojim plišancima i sa vama, jer na taj način potičete razvoj govora.

Igra pogađanja

Kao što ime sugerira, vi i dijete možete se izmjenjivati u pogađanju predmeta. Pritom jedan igrač ima zatvorene oči, a drugi mu u ruke stavi predmet te on mora pogoditi o kojem je predmetu riječ. Pokušajte s perom, komadom voća ili knjigom. Djeca na taj način razvijaju osjećaj dodira.

Tata u videu pokazao kako igra video igre dok je sam sa bebom
Tata u videu pokazao kako igra video igre dok je sam sa bebom

Postoje brojne druge opcije za aktivnosti u zatvorenom koje možete dodati sadržaju vaše staklenke za dosadu. To mogu biti i aktivnosti koje uključuju cijelu obitelj, kao i zadaci koje dijete treba riješiti samostalno.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 12. srpnja: Vodenjak otkriva nove nijanse ugode, Bik će se ljutiti
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za petak 12. srpnja: Vodenjak otkriva nove nijanse ugode, Bik će se ljutiti

Pročitajte dnevni horoskop za petak 12. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Studentica Nika otvorila bar u Vodicama inspiriran Tajlandom: 'Cijeđene lubenice su nam hit'
RADI, STUDIRA I SNIMA ZA TIKTOK

Studentica Nika otvorila bar u Vodicama inspiriran Tajlandom: 'Cijeđene lubenice su nam hit'

Beach bar Melon Bay otvorila je studentica novinarstva Nika Elez, a na ideju je došla kad je otputovala u Tajland i probala svoje najdraže voće u cijeđenom obliku