Lifestyle

Komentari 4

Što se događa u našem tijelu kad jedemo previše soli? Plinovi se nakupljaju, kile, a glava puca

Što se događa u našem tijelu kad jedemo previše soli? Plinovi se nakupljaju, kile, a glava puca

Smanjenjem unosa soli za pola, u svijetu bi se godišnje spriječilo 2,5 milijuna smrti zbog moždanog i srčanog udara, kažu u HZJZ-u. Kad jedete puno soli, zadržavate puno vode

Male količine soli potrebne su za normalan rad organizma. Odraslima je potrebno manje od 1 grama soli dnevno, a djeci još i manje. Međutim, danas dnevni unos soli iznosi između 9 do 12 grama soli u odraslih, što je mnogo više od potrebne količine. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije unos soli ne smije biti veći od 5 grama dnevno, odnosno 1 čajne žličice, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

POGLEDAJTE VIDEO Kako izgleda berba soli u Stonu:

Evo što sve može krenuti po zlu jedete li prevelike količine soli:

Možete razviti probleme s bubrezima

Prema japanskom istraživanju iz 2018. godine provedenom na 12.126 ljudi, pretjerivanje s unosom soli bilo je povezano sa 29 posto većim rizikom od razvoja oslabljene funkcije bubrega.

Osim toga, kod osoba koje su već bolovale od hipertenzije (visokog krvnog tlaka) prevelik unos natrija povećao je rizik od pojave kronične bubrežne bolesti. Natrij je elektrolit koji je osnovni sastojak soli (NaCl). Istraživanje je objavljeno u časopisu Kidney International.

I uporne glavobolje ponekad se javljaju zbog soli

Ukoliko vas muče česte glavobolje, pokušajte smanjiti unos slane hrane u organizam. Naime, 2014. godine napravljena je studija sa 390 dobrovoljaca i pokazalo se da su od učestalih glavobolja patili ljudi koji su unosili najviše natrija.

Kod onih koji su prihvatili prehranu s niskim udjelom natrija znatno se smanjio rizik od glavobolje.

Zbog nje se možete udebljati

Smanjite unos soli želite li izgubiti pokoji kilogram viška. Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da je unos natrija povezan s većom kilažom - na svakih 1.000 miligrama natrija dnevno kilaža se može povećati za oko 2,7 kilograma.

Dnevne potrebe za natrijem kreću se oko tisuću miligrama, no stručnjaci upozoravaju da mnogi unose pet puta više. Gram soli sadrži 400 miligrama natrija.

Sol zna rezultirati i nadutošću

Ne osjećate li se više ugodno omiljenim trapericama, obratite pažnju koliko soli unosite u organizam.

- Natrij u soli veže vodu za sebe, a imate li previše soli u probavnom traktu, to će privlačiti vodu i osjećat ćete se naduto - kaže nutricionistica Holly Klamer.

Older woman and hypertension

Povećava krvni tlak te tako šteti srcu i mozgu

- Voda slijedi sol, pa kad unosite puno soli, zadržavate puno vode. To za posljedicu ima porast krvnog tlaka, što s vremenom oštećuje vaše arterije - objašnjava dijetetičarka Megan Byrd i napominje kako to dugoročno dovodi do hipertenzije, bolesti srca, pa čak i zatajenja srca, prenosi eatthis.com.

- Smanjenjem unosa soli za pola, u svijetu bi se godišnje spriječilo 2,5 milijuna smrti zbog moždanog i srčanog udara - kažu u HZJZ-u.

Savjeti iz HZJZ-a kako smanjiti unos soli?

Najčitaniji članci