Što su više pred ekranima to se manje kreću, a to ima posljedice | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Što su više pred ekranima to se manje kreću, a to ima posljedice

Što su više pred ekranima to se manje kreću, a to ima posljedice
1

Autori istraživanja kažu da vrijeme koje djeca provode ispred ekrana obično zamjenjuje vrijeme koje djeca obično provode spavajući ili baveći se fizičkom aktivnošću

VIDEO

Nedavno istraživanje pokazalo je kako prekomjerno vrijeme provedeno ispred ekrana može usporiti rast djeteta, pogotovo ako uređaje počnu koristiti s dvije ili tri godine. 

Istraživači u Singapuru istraživali su preko 500 djece. Njihovi rezultati usklađeni su sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja savjetuje roditeljima da djeci ograniče vrijeme pred ekranima na jedan sat dnevno. To ograničenje trebalo bi biti još manje za djecu mlađu od pet godina.

POGLEDAJTE VIDEO (sedam najčešćih pogrešaka koje roditelji rade):

Pokretanje videa...

01:19

Autori istraživanja kažu da vrijeme koje djeca provode ispred ekrana obično zamjenjuje vrijeme koje djeca obično provode spavajući ili baveći se fizičkom aktivnošću. To može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući visok rizik od pretilosti i slabiji mentalni razvoj.

- Pokušali smo utvrditi je li navike gledanja ekrana kod djece u dobi od dvije do tri godine utječu na to kako su ta djeca provodila svoje vrijeme u dobi od pet godina. Posebno nas je zanimalo utječu li ekrani na obrasce spavanja i na aktivnosti kasnije u djetinjstvu - objasnio je istraživač Falk Müller-Riemenschneider.

Floatation tank - stroj koji će 'utopiti' sav vaš stres i napetost
Floatation tank - stroj koji će 'utopiti' sav vaš stres i napetost

Zamolili smo roditelje da izvještavaju o vremenu koje njihova djeca provedu ispred ekrana u dobi od dvije godine i opet godinu dana kasnije. U rezultate su uključene aktivnosti poput igranja videoigara, gledanja televizije i korištenja tableta ili mobitela.

Kad su djeca navršila pet godina, neprekidno su nosila uređaj za praćenje aktivnosti. Taj uređaj prati spavanje, vrijeme provedeno sjedeći i fizičku aktivnost.

Kako djeca provode svoje vrijeme?

Prosječno dijete gleda 2,5 sati televiziju. To je uređaj koji se najviše koristi. Djeca koja provode najmanje tri sata dnevno ispred ekrana, u prosjeku provode i dodatnih 40 minuta sjedeći u odnosu na aktivnije petogodišnjake.

Rezultati također pokazuju da su djeca u dobi od pet godina također bila manje aktivna ako su u ranijoj dobi previše koristila uređaje. Ta djeca svakodnevno su imala oko 30 minuta manje lagane aktivnosti i 10 minuta laganije energične vježbe.

Prekomjerno korištenje ekrana nije značajnije utjecalo na navike spavanja.

Prostor za napredak

Istraživači primjećuju da rezultati također trebaju uzeti u obzir pristranosti roditelja. Oni vjeruju da neki roditelji izostavili podatke o prehrani njihove djece, njihovim obrascima spavanja i okolišnim čimbenicima, kao što je briga o djeci.

Nova otkrića: Grčki hramovi imali su prve rampe za invalide
Nova otkrića: Grčki hramovi imali su prve rampe za invalide

Doktorica Dorothea Dumuid sa Sveučilišta u Južnoj Australiji, koja nije dio istraživanja, tvrdi da rezultati nisu dovoljni za konačno povezivanje vremena koje se provodi ispred ekrana sa smanjenom fizičkom aktivnošću.

Potrebno je više istraživanja kako bi se ovi rezultati dokazali, piše Study Finds.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo
NOVAC IM SE 'LIJEPI' ZA RUKE

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo

Zanima li vas koji su horoskopski znakovi predodređeni za bogatstvo? Neki znakovi Zodijaka prirodno privlače novac zbog svojih jedinstvenih karakteristika.

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela
ULAZI U PLUĆA

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela

Ova opasna bakterija u ljudsko tijelo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna. Pronaći se može i na mjestima gdje ima ustajale vode
Simptom ozbiljne bolesti: Imate li ovakvo zadebljanje na vratu?
RANA DIJAGNOZA JE BITNA

Simptom ozbiljne bolesti: Imate li ovakvo zadebljanje na vratu?

Neki od prvih simptoma bolesti su naticanje vrata te nestajanje obrva na krajevima. Ako primijetite da su vam se obrve ozbiljno prorijedile ili potpuno nestaju na vanjskim krajevima, trebali biste se uputiti liječniku