Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Stop virtualnom zlostavljanju: Kako ga prepoznati i spriječiti

Stop virtualnom zlostavljanju: Kako ga prepoznati i spriječiti
1

Objasnite djeci kako okrutni zlostavljači nisu veliki i moćni nego samo nesigurni. Da su doista hrabri i snažni, nikada im ne bi palo na pamet maltretirati druge

VIDEO

Uznemirujuće i uvredljive poruke, okupljanje grupa mrzitelja i ismijavanje samo su neki od oblika nasilja kojima su djeca izložena dok sjede za računalom, u “sigurnosti” svog doma. Cyberbullying, odnosno vršnjačko nasilje na internetu i mobitelom postaje sve veći problem jer se od takvih nasilnika djeca nemaju gdje sakriti i često trpe u tišini. Posljedice mogu biti osjećaji tuge, bijesa, izopćenosti, poniženja, pa čak i ozbiljna depresija. 

Provjerite koliko znate o sigurnosti na internetu u testu.

Katkad se može dogoditi da nasilnik postane žrtva, a i obratno, jer svatko tko posjeduje mobitel ili računalo može maltretirati nekoga drugog. Prema američkim istraživanjima, dječaci su skloniji “sextingu”, odnosno slanju poruka i fotografija seksualnog sadržaja, dok djevojčice češće posežu za širenjem laži i ružnih glasina na blogovima, chatovima, forumima i društvenim mrežama. 

Djeci je dostupnije sve više moćnih tehničkih naprava, a odrasli često ne kontroliraju što djeca na njima rade. Skriveni u anonimnosti, dok pred sobom ne vide žrtvu, mali nasilnici postaju okrutniji nego što bi ikada bili uživo. Njihovo oružje može biti blog na kojemu objavljuju priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka, postavljanje fotografija svojih kolega te traženje ostalih da glasuju tko je najružniji ili najnepopularniji u školi. 

Takve uvrede mogu biti još snažnije nego kad su izrečene uživo jer žrtva ne zna tko ih je sve mogao vidjeti na internetu. Žrtva nasilja često se ne usudi otkriti roditeljima i nastavnicima što se događa bojeći se da će to samo pogoršati maltretiranje ili da će ona ispasti kriva. Stoga virutalno nasilje valja prepoznati i spriječiti dok ne bude kasno.

Roditelji određuju granice

Osim izravno, virtualni nasilnici žrtvu mogu napasti i preko posrednika, odnosno nekoga trećega koji toga najčešće nije niti svjestan.

Primjerice, neko dijete može doznati lozinku drugoga za njegovu e-mail adresu ili nadimak na chatu. Tako s njegove e-mail adrese može slati uznemirujuće poruke njegovim prijateljima, ostavljati neprimjerene poruke na blogu, chatu ili forumu. Svima se tako čini da je žrtva zapravo ta koja čini loše stvari. Prijatelji će se posvađati s njime, administrator će isključiti njegov nadimak ili e-mail adresu, roditelji će se naljutiti na njega i bit će kažnjen. 

Oni su posrednici u zlostavljanju a da toga nisu ni svjesni. Nasilnik također može staviti oglas seksualnog ili provokativnog sadržaja u ime žrtve s njezinim brojem mobitela ili adresom. Tako dijete može doživjeti neugodnosti i naći se u opasnosti. Neizravni napadi najopasniji su jer često uključuju odrasle, među kojima ima onih s lošim namjerama. Stoga je povjerenje između roditelja i djece vrlo važno.

- Roditelji se osjećaju zbunjenima kad je riječ o novim tehnologijama. No roditelji trebaju biti svjesni da o životu znaju više od svoje djece i da moraju imati nadzor nad njihovim ponašanjem na internetu. Djetetovo pravo na privatnost ne smije spriječiti roditelje pri postavljanju granica - smatra prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Više informacija o cyberbullyingu možete potražiti na stranicama Poliklinike, na http://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/nasilje-preko-interneta/

Tko su djetetovi online prijatelji?

Upoznajte djetetove internetske prijatelje onoliko koliko poznajete i ostale prijatelje. Pratite njegov profil na društvenim mrežama kako biste vidjeli s kime se ondje druži i da bi ste na vrijeme uočili postavljanje nepriličnog sadržaja. 

Provjeravajte što ima na mobitelu

Važno je i znati koje su aplikacije instalirane na mobitel vašeg djeteta. Mnoge od njih neprikladne su i nose oznaku “nije za mlađe od 18”. Budite svjesni i da se na mobitelu ne komunicira samo putem poziva i poruka nego postoje i aplikacije za “chat”.

Budite u tijeku s trendovima 

Pratite nove tehnologije jer sve platforme za izmjenu sadržaja mogu poslužiti kao poligon za cyberbullying - od blogova i foruma do Facebooka i YouTubea na kojem se mogu postaviti uvredljive videosnimke. 

Prepoznajte znakove

  • Dijete postaje tužno, ljutito ili uznemireno nakon upotrebe mobitela ili interneta
  • Izbjegava razgovarati o tome kako koristi računalo ili mobitel
  • Povlači se od obitelji, prijatelja...
  • Izbjegava grupne aktivnosti
  • Pokazuje promjene raspoloženja, ponašanja ili apetita

Spriječite nasilje

Poučite svoje dijete da:

  • Nikome ne daje svoje lozinke osim vama
  • Prekine komunikaciju s onima koji ga vrijeđaju na internetu
  • Nikada ne objavljuje svoje osobne podatke (broj telefona, adresu, ime škole...)
  • Nikada ne šalje poruke kada je ljutito
  • Na internetu bude pristojno kao i uživo

Gdje potražiti pomoć

  • HRABRI TELEFON: 0800 0800
  • info@hrabritelefon.hr
  • Policija: telefonski broj: 192
  • e-mail: policija@mup.hr ili dolaskom u najbližu postaju
  • Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba: info@poliklinika-djeca.hr, (01/34 57 518)

Express donosi sve o cyber-nasilju

U novom broju Expressa saznajte sve o nasilju na internetu koje je zavladalo Hrvatskom.

Je li moje dijete nasilnik?

Provjeravajući djetetove aktivnosti na chatu, blogu ili Facebooku, roditelji mogu ustanoviti da njihovo dijete maltretira drugu djecu.

S takvom situacijom važno se na vrijeme suočiti prije nego što ostavi ozbiljne, dugoročne posljedice. Ako dijete na uvrede ili nasilje odgovara istom mjerom, možete mu pomoći da nauči bolje načine suočavanja s takvim problemom. A ako teško kontrolira snažne osjećaje poput bijesa ili ljutnje, mogao bi mu pomoći razgovor sa psihologom. Također je važno djetetu dati dobar primjer. Roditelji koji ne paze na svoj rječnik mogu nehotice poučiti dijete da je to prihvatljivo ponašanje. No moguće je i da dijete jednostavno nije svjesno kako njegove riječi djeluju na druge. Tada mu je potrebno objasniti da riječi mogu boljeti, čak i kad su napisane na računalu, i da takvo ponašanje nije prihvatljivo. 

No bez obzira na to je li dijete nasilnik ili žrtva u nekom online okršaju, važno je da ne podlegnete iskušenju da odgovorite u njegovo ime jer bi to moglo dodatno pogoršati situaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro