Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Strategije za poticanje govora: Igra, imitacija, knjiga i pjesma

Strategije za poticanje govora: Igra, imitacija, knjiga i pjesma
1

Pjevanje pjesmica koje prate pljeskanje i pokreti, imitiranje zvukova životinja, čitanje priča različitom intonacijom i davanje jednoznačnih poruka potiče govor kod djeteta

VIDEO

Iako svako dijete ima svoj tempo razvoja te se kod nekih govor razvija ranije, a kod drugih je napredniji razvoj motoričkih vještina, govor se ipak može potaknuti određenim metodama. 

Djetetu je prije svega važno puno pričati, a u najranijim fazama iznimno je korisno imenovati djetetu sve što radite. Tako dok prematate dijete možete ga primiti za pupak i glasno izgovoriti riječ pupak.

Iako ne razumiju smisao riječi, one s vremenom uče što predstavlja koja riječ, a što riječ više puta čuju i povežu s nekim predmetom, to će je ranije naučiti.

Govor kroz igru

Govor uključite u igru, a započnite s imitiranjem bebina gugutanja. Kod izgovaranja riječi možete raditi smiješne grimase, što će se vašem mališanu naročito svidjeti. Pjevajte bebi pjesme u kojima ćete jasno izgovarati riječi, a melodiji pridružite i pokrete poput pljeskanja rukama jer će ih tako najlakše naučiti.

Učimo kako se glasaju životinje

Nabavite slikovnice, igračke ili crtiće u kojima se pojavljuju životinje. Kod pojave svake životinje oponašajte njezino glasanje, pa tako ako je na slici pas, nekoliko puta izgovorite "vau-vau".

Poruke trebaju biti jednoznačne

Važno je uspostaviti granice u odgoju već u ranoj dobi, kako bi dijete naučili poslušnosti i jednoznačnosti vaših namjera. Radi li dijete nešto što ne smije, jasno i glasno mu recite "ne" bez dodatnih objašnjenja, jer sve druge riječi koje izgovorite umilnim tonom na njega će djelovati zbunjujuće. 

Knjige su najbolji izvor znanja

Iako će vam se ponekad činiti kako čitanje knjiga djetetu nema smisla sve dok ono ne nauči i razumije značenje riječi, ne zanemarujte edukativnu važnost knjiga. Prvenstveno, vaše dijete će obožavati dok mu čitate jer vaš glas na njega ima umirujuće djelovanje. Posebno će mu se svidjeti ako dijaloge iz priča čitate drugačijim glasom i intonacijom. Iako to neće odmah pokazati, riječi iz priča koje mu redovito ponavljate ući će djetetu "u uho" i kasnije će ih mnogo ranije koristiti i u vlastitom govoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci