Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Student (20) umro nakon što je jeo 5 dana staru tjesteninu

Student (20) umro nakon što je jeo 5 dana staru tjesteninu

Iako je osjetio čudan miris, pojeo je ostatke tjestenine, a onda mu je strašno pozlilo. Povraćao je, imao proljev i jake vjetrove, a osjećao je i jaku bol u želucu. Ujutro je bio mrtav...

VIDEO

Student AJ (20) iz Bruxellesa u Belgiji umro je u snu nakon što je pojeo špagete u umaku od rajčice koji su pet dana stajali na na kuhinjskoj radnoj ploči

Slučaj je iz 2008., ali nedavno je ponovo postao interesantan javnosti nakon što su stručnjaci prošli tjedan u US Journal of Clinical Microbiology objavili detaljan prikaz kemijskih procesa (trovanja) u tijelu mladića. 

Nakon što je pojeo ostatke tjestenine, iako je osjetio čudan miris, mladiću je strašno pozlilo. Povraćao je, imao proljev i jake vjetrove, a osjećao je i jaku bol u želucu. Mislio je da je u pitanju obično trovanje hranom te je otišao u krevet u želji da prespava mučninu, ali umjesto da mu idući dan bude bolje, roditelji su ga 11 sati kasnije, pronašli mrtvog u krevetu, piše britanski Mirror

Obdukcija je otkrila da je student umro od trovanja hranom uzrokovanom bakterijom bacillus cereus. Ta bakterija stvara spore i proizvodi toksine, uzrokujući povraćanje i proljev. 

Kad su se ovi simptomi pojavili, student ih je odlučio liječiti kao običnu mučninu - samo je pio puno vode. 

Zaštita od tumora: Recite 'ne' brzoj hrani i 'light' proizvodima
Zaštita od tumora: Recite 'ne' brzoj hrani i 'light' proizvodima

Dr. Bernard je analizirao slučaj objašnjavajući da su štetne bakterije uzrokovale prestanak rada AJ-ove jetre. Hrana je bila toliko puna bakterija da je potaknula potpuno gašenje funkcija jetre.

Uzorci pokvarene tjestenine i umaka od rajčice također su analizirani, a Nacionalni referentni laboratorij za epidemiju hrane potvrdio je da su špageti kontaminirani 'značajnim količinama' B.cereus - dok ih u umaku nije bilo.

- Budite oprezni s hranom koja je ostavljena na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati. Ako hrana ima čudan miris, uvijek je bolje biti siguran, nego kasnije požaliti svoju odluku - objašnjava dr. Bernard.

kamilica

Poznata splitska dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Marinić je objasila kako je uopće do ovakvog slučaja moglo doći.

- Uobičajeno stanište za Bacillus cereus su prašina, voda i zemlja. One se često nalaze na površinama mesa i peradi i to ukoliko se prenesu s površine gdje se meso obrađuje. Prisustvo ove bakterije karakteristično je i za jela koja sadrže mlijeko u prahu te jela od zobi i raži. Bacillus cereus je gram-pozitivna aerobna bakterija štapićastog oblika. Najvažnija prevencija je održavanje higijenske ispravnosti prostora i radne površine - objasnila je gospođa Martinić.

Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta
Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta

- Hrana koja se ne pojede mora se čuvati u hladnjaku i na primjerenoj temperaturi. Najvažnije je da odložena hrana nije pod utjecajem prašine, insekata, glodavaca i sl. Ove napomene vrijede za sve namirnice i sigurnost gotovog pripremljenog obroka je važna ukoliko se želi izbjeći alimentarna intoksikacija - dodaje.

 - Sva hrana koja ima sumnjiv miris i izgled mora se baciti. Bacamo i hranu koja nije primjereno čuvana bez obzira na organoleptička svojstva. Želučana kiselina čuva nas ukoliko su prisutne manje količine spora koje se mogu pojaviti i uz sav naš oprez - upozorava gospođa Martinić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru