Lifestyle

Komentari 30

Suđe vam je nakon pranja često prljavo? 7 najčešćih grešaka koje radimo s perilicom posuđa

Suđe vam je nakon pranja često prljavo? 7 najčešćih grešaka koje radimo s perilicom posuđa

Ako vam je češće posuđe nakon pranja u suđerici prljavo nego čisto, onda je vrlo vjerojatno problem u načinu njenog korištenja. Uz ovih par trikova vaše suđe će svaki put biti čisto i sjajno

1. Prethodno pranje posuđa

Prethodno ispiranje posuđa možda nije najučinkovitiji način čišćenja, pogotovo ako ste kupili perilicu posuđa u posljednjih 5 godina. Sada dolaze sa senzorom koji otkriva količinu prljavštine na suđu, što znači da će, ako odluči da vaše posuđe nije jako prljavo, koristiti kraći ciklus. No ako ne palite mašinu taj dan, bolje je isprati posuđe jer će vam se ostaci hrane skoriti.

POGLEDAJTE VIDEO: Unutrašnjost suđerice tijekom pranja

2. Grijač vode je ispod 50 Celzijevih stupnjeva

Što višu temperaturu vode odaberete u ciklusu pranja, to će se vaše suđe bolje oprati.

3. Ne puštate toplu vodu iz slavina prije početka rada perilice

Ovaj trik je izrazito koristan zimi kad su cijevi za vodu hladnije. Puštajući toplu vodu prije nego što upalite 'suđericu' joj omogućujete da odmah povuče vruću vodu u sistem i tako bolje opere posuđe. 

Ako je voda hladnija od zadane temperature suđerici će trebati dodatno vrijeme rada da vodu ugrije na temperaturu potrebnu za optimalan rad. 

4. Veliko posuđe blokira prskalice

Veliko posuđe poput tava i lonaca mogu onemogućiti prskalicama rad. Bolja opcija je oprati ih ručno, a u suđerici prati puno manjeg posuđa poput šalica, tanjura, bešteka i sličnog. 

5. Ne čistite samu suđericu

Na gumi koja omogućuje bolje prianjanje vrata s vremenom se skupljaju bakterije iz prljavog posuđa, koje vole vlažna mjesta. To se može riješiti čišćenjem gume starom četkicom za zube i sapunicom svakih nekoliko mjeseci kako bi se spriječilo nakupljanje.

6. Ne koristite tekućinu za sjaj

Ako vaše posuđe izlazi mokro i s mrljama od vode, tada bi rješenje moglo biti tekućina za sjaj. Zaustavit će stvaranje kapljica i mrlje na posuđu. Također pomaže da se posuđe brže osuši. Potrebno je samo dodati ga u poseban pretinac. 

7. Perete sve zajedno, bez obzira na količinu nečistoće

Neki predmeti mogu zahtijevati dulje i dublje čišćenje, a drugi kraći ciklus. Slično pranju rublja, i prljavo posuđe treba grupirati prema tome koliko je prljavo kako biste postigli najbolje rezultate! To može značiti ručno pranje nekog posuđa ako nemate dovoljno da napunite suđericu za novi ciklus pranja.

Najčitaniji članci