Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
11 komentara

Šumski vrtić: 'Djeca će biti u prirodi, bez obzira na vrijeme'

Psihologinja i profesionalna dadilja Francesca Miličević (30) iz Pule želi da djeca skaču po lokvama, penju se po drveću i da ne budu sputana u svojoj igri. Šumski vrtić se otvara na proljeće

Foto: privatni album
11 komentara

U Puli se uskoro otvara prvi 'šumski vrtić', koji će se razlikovati po tome što će djeca puno više vremena provoditi u prirodi, bez obzira na vremenske prilike. 

Tako kaže idejna začetnica, psihologinja i profesionalna dadilja Francesca Miličević (30) iz Pule. Budući da je majka dvogodišnjeg dječaka s puno energije, shvatila je da djeca ne vole sputanost u igri, a u prirodi i puno više nauče.

Djeca ne vole sputanost

- Jedan ugledni psiholog nedavno je kazao kako su djeca koja odrastaju u gradu u startu zakinuta u odnosu na djecu sa sela i iz prigradskih naselja koja imaju dvorište, vrt, životinje, šumu, otvoren prostor. Zato su blatnjava odjeća, izgrebana koljena, skakanje po lokvama i penjanje po stablima obilježja sretnog djetinjstva. Takvo sam i ja imala i želim ga, kako svojem djetetu, tako i drugima - pojasnila je Francesca. 

Foto: Dreamstime

Vrtić planira otvoriti na proljeće, a ideja je nastala po uzoru na skandinavske zemlje.

Cijena se još ne zna

- Šumski vrtić razvija se u suradnji udruge Heartface i obrta za obiteljsko čuvanje djece Šumska djeca. U tijeku je zakup dijela šume u naselju Veli Vrh, što smo dobili od Hrvatskih šuma, a vrtić će primati djecu od treće do šeste godine. Jedan od glavnih preduvjeta je gradnja drvene kućice u šumi. U tome nas je podržala tvrtka Eko Adria i donirala 1000 kn. Nadamo se da će i drugi prepoznati vrijednost ovog projekta kako bi djeca dobila  kućicu koja će ih štititi, grijati i postati njihov šumski dom - rekla je Francesca. 

NOVO ISTRAŽIVANJE Zbog kemikalija u kozmetici curice mogu ranije u pubertet

Svakodnevno im se javljaju zainteresirani roditelji, interes je velik, no mjesta zasad ima. 

- Cijena nije definirana zato što Grad nije predvidio sredstva iz proračuna za subvencioniranje obrta za čuvanje djece - kaže. 
Trenutačno se razmatra ponuda restorana, a prednost daju organskoj prehrani. 

- Djeca koja odrastaju na otvorenom imaju bolji imunitet i zdravija su. Naša klima je predivna, a takve se ustanove otvaraju u zemljama s puno hladnijom klimom. Za razliku od klasičnih vrtića, kurikulum će se raditi ovisno o potrebama djeteta, a više ćemo se bazirati na individualnom pristupu - kaže Miličević.  

HOKEJ OD ČETVRTE Razvoj motorike: Djeca sport ne trebaju birati prije 8. godine

Novi vrtić će primiti samo 12 djece

Radit će od ponedjeljka do petka, a primit će 12 polaznika. U rad vrtića uključit će se i roditelji te lokalna zajednica. Djeca će imati četiri obroka, u prirodi će se igrati, kuhati, učiti, saditi povrće, izrađivati kućice za ptice... Cijena se još ne zna. 

NJIMA NE TREBA VJEROVATI: Ovih 5 horoskopskih znakova su najveće tračare i ne znaju kad treba stati

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message