Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Super trikovi kako smanjiti unos soli na 5 mg svakog dana

Super trikovi kako smanjiti unos soli na 5 mg svakog dana
1

Kada bi ljudi smanjili unos soli, godišnje bi se moglo spasiti 10.000 života. Danas manji problem predstavlja sol u kruhu, a prava pošast su suhomesnati proizvodi i junk food poput čipsa

VIDEO

Gotova jela, kantine u tvrtkama, restorani s brzom hranom... kada jedemo vani nije jednostavno izbjeći skrivenu sol u namirnicama. Dovoljno nam je 5 g dnevno, a 36 posto žena i 67 posto muškaraca unosi više od 8 grama dnevno. 

Smanjenje unosa soli za samo 10 posto moglo bi spasiti milijune ljudskih života, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journalu (BMJ). 

Prekomjerne doze soli narušavaju zdravlje, oštećuju bubrege, povisuju krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, jednim od glavnih faktora za nastanak bolesti srca i krvnih žila, svakako trebaju pripaziti na njezin unos u organizam.

Da biste dnevno unijeli samo 5 grama soli u organizam, po mišljenju nutricionista Laurencea Plumeya potrebno je ograničiti unos sljedećih namirnica:

  • kruha (na količinu koja sadrži 1,5 do 2 grama soli),
  • sira (u količini koja sadrži 1 gram soli),
  • ručka u kojemu smije biti 1 gram soli i
  • večere s isto toliko soli (1 gram). 

U toj gotovo "nemogućoj misiji", priznaje i Plumey, treba se pridržavati nekih pravila:

  • Treba ograničiti dnevnu konzumaciju hrane izvan kuće jer, primjerice porcija kiseloga kupusa ili gulaša koju pojedete u kantini ima između šest i osam grama soli po tanjuru.
  • Savjetuje da ne solite hranu prije nego što je probate, a obožavateljima sira sugerira izbor ementalera ili svježega kozjeg sira koji su manje zasoljeni. Ako je u obroku zastupljena šnita šunke, malo tijesta ili jedna kobasica, umjesto sira pojedite jogurt ili svježi sir. 
  • Ako kupujete gotov obrok u trgovini dobro pogledajte deklaraciju na kojoj pišu sastojci. 
  • Kroz kruh i pekarske proizvode u organizam dnevno unesemo oko 30 posto potrebne soli, a udio se dodatno povećava ako su proizvodi posuti solju. 

Plumey kaže da danas manji problem predstavlja sol u kruhu te da su prava pošast suhomesnati proizvodi, odnosno mesne prerađevine, a najveća 'napast' je jako zasoljena hrana koja spada u 'junk food', poput čipsa, upozorava Plumey. 

"Navečer, dok gledate televziju u organizam ćete unijeti ogromnu količinu soli iz samo jedne vrećice čipsa. Najčešće 100 grama sadrži 3 grama soli."

Otkrijte okus jela, a ne soli

Plumey podsjeća da je okus jela mnogo bogatiji i zdraviji dodaju li mu se razni začini, od luka, papra, začinskih trava do octa i soka od limuna. Savjetuje izbjegavanje kečapa, sojina umaka, senfa i majoneze jer svi ti dodaci imaju velik postotak kuhinjske soli, te konzumiranje što više svježeg ili sušenog voća i povrća, mladoga kravljeg sira, ribe, domaće juhe, mozzarelle, jogurta i žitarica bez dodatka soli.

Djeci je dovoljno posve malo soli i ne treba im nuditi grickalice, slane pržene krumpiriće i gotove proizvode, podsjeća Plumey. 

Preporučeni dnevni unos soli ovisi i o životnoj dobi. Ni neslano, ni preslano, što više svježeg voća i povrća i organizam će vam biti zahvalan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam