Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Suradnja i koordinacija: Most inovacije između Europe i Afrike

Suradnja i koordinacija: Most inovacije između Europe i Afrike

Oduvijek sam sanjala da ključne informacije učinim dostupnima pacijentima u svojoj domovini, kaže Hadiyyah Eleojoh Lawal, koja je studirala sustave upravljanja informacijama

VIDEO

Inženjeri se možda s ovime neće složiti. Međutim, ne grade se svi mostovi od čelika, betona i asfalta. Neki se grade suradnjom i koordinacijom. To je vrsta mosta kojim je Europa povezana sa svojim najbližim susjedom, afričkim kontinentom.

POGLEDAJTE VIDEO Posvojili su djevojčicu iz Afrike:

Pokretanje videa...

Curica iz Afrike 01:32

Obuhvaćajući sve, od pametnih zdravstvenih i financijsko-tehnoloških usluga, do prehrambene i edukacijske tehnologije, poduzeća iz EU-a i Afrike nude svoja pametna rješenja kako bi se razvijala brže i rasla putem partnerstava koja sežu preko Sredozemnog mora. Zajedno se suočavaju s globalnim zdravstvenim krizama, poput pandemije bolesti COVID-19 i klimatskih promjena, koje najteže pogađaju Afriku, no nadilaze granice i države.

Više Europljana preživljava rak no ikada prije, a oni pogođeni bolešću žive kvalitetnije
Više Europljana preživljava rak no ikada prije, a oni pogođeni bolešću žive kvalitetnije

Upoznajte Hadiyyah Eleojoh Lawal. Ona je posvećena otključavanju digitalne zdravstvene skrbi u Nigeriji, koja je trenutačno sve važnija u Europi. Cijeneći ogroman potencijal digitalnih tehnologija, ona pomaže afričkim bolnicama da pošalju papirnate medicinske kartone u ropotarnicu povijesti i s pomoću pametnih rješenja povežu bolnice i podatke o pacijentima na dva kontinenta.

Pretvaranje sna u javu

- Oduvijek sam sanjala da ključne informacije učinim dostupnima pacijentima u svojoj domovini - kaže Lawal, koja je studirala sustave upravljanja informacijama.

Kao glavna operativna direktorica Primed E-health, vodećeg afričkog poduzeća na području digitalnih zdravstvenih usluga u nigerijskom glavnom gradu Abuji, Lawal je ostvarila svoj san. Zajedno sa suosnivačem i glavnim izvršnim direktorom poduzeća Dr. Areom Abdulhafizom razvila je revolucionaran sustav elektroničkog upravljanja za unificiranje medicinskih kartona i baza podataka u bolnicama koji je trenutačno uspostavljen u 44 bolnice u zapadnoj Africi i upravlja podacima milijun i pol pacijenata.

S pomoću nagrađivane aplikacije SmartClinic poduzeća Primed E-health pacijenti mogu upotrebljavati svoje pametne telefone za pristup liječnicima kako bi se s njima konzultirali, preuzeli svoje zdravstvene kartone, dobili recepte, naručili se na preglede i platili naknade putem aplikacije SmartWallet.

Budući da je Primed E-health jedno od prvih poduzeća u Africi posvećenih digitalizaciji bolnica, njegova mobilna i internetska medicinska aplikacija bila je nevjerojatno prihvaćena kao odgovor na bolest COVID-19. Njihovo mobilno i internetsko rješenje prepoznao je Nigerijski odbor za komunikacije (NCC – Nigerian Communications Commission ) kao jedno od najboljih digitalnih rješenja u državi.

Uz nagradu NCC-a došlo je i financiranje s ciljem digitalizacije mnogo većeg broja bolnica u Nigeriji i pokrenut je pilot-projekt SmartClinic. Poduzeće se trenutačno širi na 200 bolnica u Gani, Ugandi, Obali Bjelokosti i Keniji. „A sljedeći korak bit će njihovo povezivanje s Europom,” kaže Lawal.

Prilika za prijenos poslovanja u Europu

- Imamo opsežno znanje u području djelovanja novoosnovanih poduzeća, zbog čega smo uspjeli razviti model za koji smatramo da ga je moguće prenijeti u cijelu Europu. To možemo postići s pomoću široke mreže razvojnih poduzeća, posebice u drugim afričkim zemljama poput Ugande i Kenije, šireći svoj doseg kako razvijamo programe na područjima zdravstvene skrbi i tehnologije. Zahvaljujući suradnjama koje smo već uspostavili dok smo bili u Europi sad možemo angažirati lokalne stručnjake - kaže Lawal.

Planovi za povezivanje s Europom pokrenuti su. Poduzeće je jedan od 10 afričkih inovatora koji će sudjelovati u posebno za njih krojenom programu „BEES” koji je u Parizu pokrenuo Francuski inkubator Bond’innov, ključan igrač u inovatorskoj mreži ENRICH in Africa (EiA) koji će biti mentor novoosnovanim poduzećima i MSP-ovima u tom međukontinentalnom sustavu inovacija.

Trenutačno ne postoji lijek za rijetke tipove cistične fibroze, no istraživači postižu napredak
Trenutačno ne postoji lijek za rijetke tipove cistične fibroze, no istraživači postižu napredak

Lawal ističe svoje iskustvo kao dokaz da su takve inicijative EU-a i Afrike ključne za privlačenje ulagača i budućih dionika kad se pokreću u Europi.

- Uspjeli smo uspostaviti partnerstva oko mrežnih transakcijskih usluga koje možemo integrirati s našim rješenjima s područja zdravstvene skrbi te drugim dobavljačima mobilnih zdravstvenih usluga, poput H24. Ona nam omogućuju da se [čak] integriramo s ostalim tržištima koja su povezana s Europom, poput Tunisa, Alžira i drugih - dodala je.

Uz financiranje iz programa EiA, kamp Bond’innov pomogao je Lawal i njezinom poduzeću da „pronađu svoj put na složenoj i važnoj ruti internacionalizacije prema Europi.”

Očekuje se da će takva europska i afrička povezivanja inovacijama u borbi protiv globalnih izazova dobiti poticaj kad vođe Europske unije i Afričke unije prihvate zajedničku inovacijsku agendu za zapošljavanje i rast s fokusom na mlade tijekom AU-EU samita ovog tjedna.

Europska poduzeća rastu u Africi

Programi EiA ne pomažu samo u rastu afričkih razvojnih poduzeća i MSP-ova u Europi. Oni pomažu i europskim inovatorima koje zanima rast na suprotnoj strani Sredozemlja i diljem Afrike. Tim programima nudi se pristup lokalnim tržištima i znanjima te se cilja poticanje ulaganja u inovacije, zapošljavanje i rast. Također se odgovara na globalne izazove, jer pandemija i hitna situacija s klimom ne poznaju granice između država i kontinenata.

Europska novoosnovana poduzeća već se ubrzano šire u Africi. Ona se sad mogu pridružiti akceleratorima poput Chapter54, koji je pokrenulo globalno poduzeće za ulaganje u tehnologije Partech, a koji je prvi akcelerator posvećen europskim poduzećima u ekspanziji. Odluka o širenju na područje Afrike nadahnuta je brzorastućim tehnološkim ekosustavom tog kontinenta, kažu iz poduzeća.

Klimatsku krizu i krizu biološke raznolikosti možemo nadvladati samo uz pomoć Majke prirode
Klimatsku krizu i krizu biološke raznolikosti možemo nadvladati samo uz pomoć Majke prirode

Sve se savršeno poklopilo. Afrički ekosustav „tehnoloških središta” širi se kako bi mogao prihvatiti sljedeću generaciju inovatora u rasponu od poslovnih inkubatora – u kojima poduzeća u ranim fazama svog razvoja imaju pristup mentorstvima i podršci koja im pomaže da stanu na noge – do akceleratora, koji poduzećima u razvoju omogućuju pristup mentorstvima, ulaganjima i dodatnoj podršci.

Jedna od platformi namijenjenih europskim poduzećima koja žele ulagati u Afriku je African European Digital Innovation Bridge Network (AEDIB|NET). Nastojeći stvoriti zajednički ekosustav digitalnih inovacija, ta inicijativa gradi mostove između ekosustava EU-a i Afrike. Povezujući novoosnovana poduzeća, MSP-ove, dijasporu i druge sudionike afričkog i europskog ekosustava u transkontinentalna partnerstva, ona olakšava međukontinentalnu suradnju.

Njezina misija uključuje uspostavu digitalnih inovacijskih središta (DIH – Digital Innovation Hubs) po EU-ovu modelu te njihovu prilagodbu za rad na zajedničkim izazovima poput klime, pametne poljoprivrede, pametnih gradova i digitalne trgovine. Konačan je cilj omogućiti podršku MSP-ovima i posrednicima, kao i mrežu ulagača oslanjanjem na spoznaje iz Afrike i Europe, stvarajući snažan zajednički inovacijski ekosustav.

Među 13 ključnih partnera konzorcija u projektu je i panafrička institucija Smart Africa. Njezin je cilj ambiciozan: preobraziti Afriku u jedinstveno digitalno tržište do 2030. godine (po uzoru na EU) izgradnjom povoljne digitalne infrastrukture, promicanjem i omogućavanjem ulaganja u Afriku te ubrzavanjem rođenja i razvoja digitalnog društva. Uz podršku svih predsjednika država i vlada Afričke unije, savez Smart Africa danas se sastoji od 32 afričke zemlje, koje obuhvaćaju gotovo nevjerojatnih 815 milijuna ljudi.

- Smart Africa osigurava da se kontinent razvija u suglasju s Europom i ostatkom svijeta pomoću inicijativa suradnje poput EU-Africa Digital Economy Taskforce, projekta AU-EU D4D Hub, našeg partnerstva s europskim razvojnim partnerima kao što su norveški NORAD i njemački BMZ/GIZ - izjavila je Rym Jarou, voditeljica projekta za novoosnovana poduzeća u području IKT-a i razvoj inovacijskih ekosustava pri organizaciji Smart Africa Secreatariat.

Prema njezinu mišljenju ishodi projekta imat će „velik utjecaj” na razvoj afričkih i europskih središta digitalnih inovacija.

- Moramo osigurati da što više središta, novoosnovanih poduzeća i inovatora izvuče korist iz ovih spoznaja te kontakata i prilika - zaključuje.

Ako vam se ovaj članak svidio, razmislite o njegovom dijeljenju na društvenim mrežama.

Istraživanja u ovom članku financira EU. Ovaj je članak izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti